Als paardeneigenaar is het erg belangrijk om de gezondheid van je paard nauwlettend in de gaten te houden. Een van de potentiële gezondheidsproblemen waarmee paarden geconfronteerd kunnen worden, is zandkoliek, een aandoening die kan ontstaan door de ophoping van zand in het maagdarmkanaal van het paard. Een zandkuur is geen wondermiddel maar het kan je paard wel ondersteunen bij het afvoeren van zand uit de darmen. In deze blog beantwoord ik de meestgestelde vragen over een zandkuur bij je paard.

Wat is een zandkuur voor je paard?

Een zandkuur voor paarden is een behandelingsprotocol dat gericht is op het verwijderen van zand uit het spijsverteringsstelsel van het paard. Zandkoliek kan optreden wanneer paarden zand binnen krijgen tijdens het grazen of door het eten van voedsel dat op de grond is gevallen. Na verloop van tijd kan dit zich ophopen en leiden tot zandkoliek. Een van de dingen die je kunt doen om de kans op zandkoliek kleiner te maken is je paard regelmatig een zandkuur geven. De zandkuur moet bestaan uit 100% psyllium in de juiste dosering. In mijn webshop kun je 100% zwart psyllium zaad bestellen KLIK HIER.

Zandkuur voor paarden

Hoe werkt een zandkuur?

Een zandkuur omvat het toedienen van psyllium, dat ondersteunt bij het verwijderen van het zand in uit het darmstelsel van het paard. De zandkuur vormt gelachtige substantie wanneer het in contact komt met water, waardoor het zand gemakkelijker kan worden uitgescheiden via de mest.

Welke zandkuur moet ik mijn paard geven?

Er zijn verschillende zandkuren beschikbaar op de markt, elk met hun eigen samenstelling en toedieningsinstructies. Ik zie jammer genoeg dat de hoeveelheid psyllium in de zandkuur veel te laag is of het doseringsadvies niet klopt. Jij kunt je vast voorstellen dat 30 gram per dag niet veel doet op 25 meter darm van een paard. Daarom kun je via mijn webshop een zandkuur bestellen die bestaat uit 100% zaad met het juiste doseringsadvies. KLIK HIER

Wat is de beste zandkuur?

De beste zandkuur voor je paard is er een die 100% psyllium bevat in de juiste dosering gevoerd wordt. Let op dat er bijvoorbeeld niet veel suikers toegevoegd zijn om het smakelijker te maken voor je paard.

GRATIS E-book Zandkoliek voorkomen. DOWNLOAD HIER >

Wanneer moet je een zandkuur aan je paard geven? 

Als je paard de mogelijkheid heeft om zand op te nemen in de wei of paddock raad ik aan om een week per maand gedurende 7 dagen preventief een zandkuur te geven. Heeft je paard aangetoond zand in de darmen dan is het vaak nodig om een langere zandkuur te geven, overleg met je dierenarts hoe lang de kuur moet zijn.

Hoe vaak mag je een zandkuur geven aan je paard?

De frequentie van zandkuren hangt af van verschillende factoren, waaronder de voeding en leefomstandigheden van je paard. Sommige paarden hebben mogelijk vaker een zandkuur nodig dan andere. Overleg met je dierenarts om een passend schema op te stellen dat de gezondheid van je paard ondersteunt en toekomstige problemen helpt voorkomen.

Hoe lang moet ik een zandkuur aan mijn paard geven?

De duur van een zandkuur kan variëren afhankelijk van de ernst van de situatie en de aanbevelingen van je dierenarts. Over het algemeen worden zandkuren gedurende een periode van 7 tot 10 dagen gegeven, maar in sommige gevallen kan een langere kuur nodig zijn. Het is belangrijk om de instructies van je dierenarts nauwkeurig op te volgen om de beste resultaten te behalen.

Hoe krijg je zand uit de darmen van je paard?

Het verwijderen van zand uit de darmen van je paard kan een uitdaging zijn, maar een zandkuur kan hierbij ondersteunen. Door de juiste zandkuur te geven en de instructies van je dierenarts nauwkeurig op te volgen, kun je ondersteunen bij het uitscheiden van zand uit de darmen. 

  • Dieetmanagement: Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer van goede kwaliteit krijgt. Een dieet met veel vezels kan helpen bij het voorkomen van ophoping van zand in het spijsverteringskanaal. 
  • Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het voorkomen van de ophoping van zand in het spijsverteringsstelsel van je paard. Beweging stimuleert de darmactiviteit en kan helpen bij het voorkomen van verstoppingen.
  • Waterinname: Zorg ervoor dat je paard voldoende toegang heeft tot vers, schoon water. Voldoende hydratatie kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmfunctie en het voorkomen van verstoppingen.

Door deze aanvullende maatregelen te combineren met een zorgvuldig gekozen zandkuur, kun je ervoor zorgen dat het zand op een veilige en effectieve manier uit het spijsverteringsstelsel van je paard wordt verwijderd. KLIK HIER voor de juiste zandkuur.

Zandkuur voor paarden

Conclusie

Door regelmatig zandkuren te geven en preventieve maatregelen te nemen om de zandopname te beperken, kun je de kans op zandkoliek bij je paard verminderen en zijn algehele welzijn bevorderen. Raadpleeg altijd je dierenarts voor advies op maat en volg nauwkeurig de instructies voor het geven van een zandkuur.

Bestel pysllium van goede kwaliteit!

Omdat er veel dure kleine potjes psyllium met de verkeerde dosering te koop zijn heb ik mijn eigen merk psyllium ontwikkeld. Dit zijn 100% psyllium zaadjes in een verpakking met de juiste dosering. Voor 2,5 kilo betaal je 44,50 euro (incl BTW), de verzendkosten bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER

Psyllium voor Paarden