Ondersteun je paard bij zand in de darmen! 

Voorkomen is beter dan genezen

Wist je dat Psyllium je paard kan helpen bij spijsverteringsmoeilijkheden? 

Psyllium zaden kunnen erg veel water opnemen. Hierdoor ontstaat er zachtere ontlasting, wat de darmen gaat prikkelen om harder te gaan werken of te wel het stimuleert de darmbewegingen van je paard. Psyllium kan daardoor heel goed ingezet worden ter ondersteuning bij zand in de darmen. 

Verschillende maatregelen die de darmpassage van je paard kunnen bevorderen zijn: 

  • De zandopname beperken 
  • Veel beweging geven 
  • Regelmatig mest testen op zand
  • Regelmatig een psyllium (vlozaad) kuur geven

Wil je meer te weten komen over zandkoliek? Lees dan deze blog.

De mest van je paard kan op verschillende manieren gecontroleerd worden op zand. Om zeker te weten dat je paard zand in de darmen heeft, is het maken van een röntgenfoto het beste.

 

Hoe test je de mest van je paard op zand?

Het is belangrijk de mest van je paard regelmatig te testen op zand. Ik adviseer om dit minimaal 1x per maand te doen.

  • Pak een plastic handschoen of plastic zakje
  • Neem een hand vol mest van bovenop de hoop
  • Doe er water bij
  • Kneed goed door, zodat alle mest vermengd is met het water
  • Laat het een minuutje hangen zodat het zand naar beneden kan zakken
  • Kijk onderin hoeveel zand erin zit

Hoeveel zand mag een paard in de mest hebben?

Let op: Zand wordt niet continu uitgescheiden door de darmen. Het is dus heel goed mogelijk dat je paard geen zand in de mest heeft zitten, maar er wel te veel zand in de buik zit. Ik raad je daarom aan om één week per maand preventief een psyllium kuur te geven. Heeft je paard last van dunne mest, mestwater of koliek dan is het verstandig om een röntgenfoto van de buik te laten maken om zeker te weten dat er geen zand in zit. 

Hoe voer je psyllium aan je paard?

In mijn blog over psyllium schrijf ik hoe je psyllium aan je paard kunt voeren. In de video hieronder laat ik je zien hoe ik psyllium voer aan mijn paarden.

Een psylliumkuur bevordert de darmpassage van je paard!

Hoeveel psyllium moet je voeren voor een goede werking?

Ik raad aan om preventief 1x per maand een psylliumkuur te geven aan je paard. Echter zie ik vaak dat psyllium in een veel te lage dosering wordt gegeven. Houd altijd 0,5 tot 1 gram psyllium per kilogram lichaamsgewicht aan als je het uit voorzorg geeft! Dit is vaak dus al rond de 400 – 600 gram per dag! Geef je psyllium omdat je paard zandkoliek heeft dan moet je 1-2 gram per kilogram lichaamsgewicht geven.

 

Bestel psyllium van goede kwaliteit!

Omdat er veel dure kleine potjes psyllium met de verkeerde dosering te koop zijn heb ik mijn eigen merk psyllium ontwikkeld. Dit zijn 100% zwarte psyllium zaadjes in een verpakking met de juiste dosering. Mijn advies is om minimaal twee verpakkingen te bestellen. Dan heb je ruim voldoende voor een kuur voor een paard van 600 kilo. De psyllium is lang houdbaar en je bespaart verzendkosten. Voor 2,5 kilo betaal je 44,50 euro (incl BTW), de verzendkosten bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER

Psyllium voor Paarden

Tevreden met psyllium

“Ik merkte dat mijn paard deze psyllium echt goed opeet. Normaal eet hij een paar happen en denkt dan hmmm, oke ik neem het wel. Dus met lange tanden. Maar deze gaat er echt goed in.
Ik ben er heel erg blij mee.”

Coby, Paardeneigenaar

Psyllium paard
Ik ben Iris van Gulik

Ik ben Iris van Gulik

Paardendierenarts en auteur

Ik werk al ruim 15 jaar als paardendierenarts. In mijn werk zie ik veel paarden die niet de juiste hoeveelheid van een psylliumkuur krijgen. Omdat er heel veel psyllium (vlozaad) producten zijn met de verkeerde dosering, heb ik mijn eigen merk psyllium gemaakt. In een kartonnen verpakking dus ook nog goed voor het milieu.

Veel gestelde vragen:

Wanneer ontvang ik de psyllium als ik hem bestel?

Ik ben paardendierenarts, dus vooral druk met het beter maken van paarden. Daarom kan ik niet beloven dat je binnen een dag de bestelling al binnen hebt. Ik streef er naar om binnen een week de psyllium naar je te verzenden. 

Hoeveel verpakkingen moet ik bestellen?

Mijn advies is om minimaal twee verpakkingen te bestellen. Dan heb je ruim voldoende voor een kuur voor een paard van 600 kilo. De psyllium is lang houdbaar en je bespaart verzendkosten. 

In de periode dat er kans is op zandopname adviseer ik om elke maand een week psyllium te voeren. Pas hier je bestelling op aan, want het is natuurlijk veel fijner om maar een keer verzendkosten te betalen!

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten zijn 7,95 per bestelling. Het maakt dan niet uit of je een of meerdere verpakkingen bestelt. Ook bij 6 verpakkingen blijven de verzendkosten maar 7,95.

Hoe lang is de psyllium houdbaar?

Wil je meerdere verpakkingen bestellen en vraag je je af hoe lang de psyllium houdbaar is? Geen probleem de psyllium is tot 08-2026 houdbaar. 

Help mijn paard eet psyllium heel slecht, wat moet ik doen?

Kijk het filmpje hierboven hoe ik psyllium voer, dat gaat meestal goed. Probeer ook geen 500 gram in een keer te voeren als je paard het slecht eet, maar voer het in drie porties per dag.

Het op tijd herkennen van koliek is van levensbelang! Door het lezen van mijn E-Book Koliek Herkennen leer jij substiele kolieksignalen bij je paard herkennen!

Na het lezen van mijn E-Book weet je waar je dagelijks op moet letten, hoe je op tijd kunt ingrijpen maar je leert ook pijn herkennen aan gezichtsuitdrukkingen!

E-book