Onlangs is uit onderzoek gebleken dat het gebruik van de levende gist Yea Sacc, een probiotica, een gunstig effect heeft op de gezondheid van merrie en (ongeboren) veulen. Het onderzoek toont aan dat Yea Sacc een positief effect kan hebben op het immuunsysteem van het veulen en bijdraagt aan een gezond gewicht van het veulen.

Wat is Yea Sacc precies?

Yea Sacc. is een actieve gist. Deze gist is werkzaam als een probiotica. Probiotica ondersteunt een gezonde darmwerking en helpt het immuunsysteem versterken. Daarnaast is van Yea Sacc. aangetoont dat het helpt bij de vertering van eiwitten en tevens de opname van fosfor en calcium verbeterd. Je paard kan met een gezonde darmflora beter voedingsstoffen opnemen. In de dikke darm leven verschillende bacteriën. Deze bacteriën zetten onverteerbare vezels en koolhydraten om in voedingsstoffen. Wanneer de darmbacteriën verstoord zijn of te laag kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Je paard heeft dan bijvoorbeeld een groter risico op koliek of mestwater.

 

Er is nu onderzoek gedaan dat Yea Sacc voeren aan drachtige merries voor een betere kwaliteit biest zorgt, de biest bevat dan meer immunoglobinen (afweerstoffen). Deze immunoglobinen dragen bij aan het immuunsysteem van jouw jonge veulen. Daarbij is tevens aangetoond dat veulens van de met Yea Sacc gevoerde merries harder groeien.

Veulen met merrie

TIP van Iris

Wil je dat jouw veulen een gezonde start heeft?  

Voer de merrie probiotica voor paarden met levende Yea Sacc.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat Yea Sacc zorgt voor een betere kwaliteit biest.

 Hoe werken immunoglobines?

Een gezonde merrie is nodig om een rijke biest aan te maken. Wanneer de merrie een gezonde darmflora heeft, zal zij voedingsstoffen beter opnemen. Dit maakt de biest rijker en zorgt dat deze eerste melk meer immunoglobinen bevat. Biest maakt dat een veulen een vlotte en gezonde start kan hebben. Dit komt door de vele immunoglobinen in de biest. Deze eiwitten zijn antilichamen die jouw veulen beschermen tegen verschillende bacteriën & virussen. Wanneer veulens onvoldoende immunoglobinen (waarde ook wel bekend als IgG) binnen krijgen via de biest zullen zij vatbaarder zijn voor infecties. Het is daarom ook altijd belangrijk om een IgG test te doen bij een pasgeboren veulen. Zo weet jij of jouw veulen voldoende weerstand op heeft kunnen bouwen uit de biest.

Het onderzoek

Voor het onderzoek is een groep drachtige merries opgesplitst in twee groepen. Een groep kreeg minimaal 10gr Yea Sacc. probiotica per dag bijgevoerd vanaf 300 dagen dracht tot 180 dagen na veulenen, de andere helft kreeg geen extra supplementen in de voeding. De gehele groep werd onder dezelfde omstandigheden gehuisvest. Na het veulenen werd bij alle merries de eerste biest opgevangen. De resultaten van deze biest tonen aan dat de merries die bijgevoerd waren met Yea Sacc. een betere kwaliteit biest hadden, de biest bevatte meer immunoglobinen.

 

Tevens is er bloed afgenomen bij de gehele groep veulens voordat zij biest gedronken hadden. Dit laat zien dat alle veulens een gelijke IgG waarde hadden voor het drinken van de biest. De veulens waren nog immunologisch negatief, hadden geen weerstand. Dit maakt dat alle veulens bij de geboorte gelijk waren en de test een neutraal startpunt heeft.

 

Na het drinken van de biest is er opnieuw bloed getest om de IgG waardes te bepalen. De veulens van de met Yea Sacc bijgevoerde merries hadden na het drinken van de biest ook een hogere IgG waarde, dit betekent dat zij via de biest meer immunoglobinen binnen hebben gekregen. Dit zorgt voor een betere weerstand en sterkere veulens.

 

De veulens zijn tot 6 maanden na geboorte gewogen. Uit deze informatie blijkt dat de veulens van de merries die Yea Sacc. bijgevoerd kregen, gemiddeld 21 kg zwaarder waren dan de veulens van merries die niet bijgevoerd zijn. De veulens aten vanaf ongeveer 14 dagen mee met de merries en kregen dus ook de Yea Sacc binnen. Mogelijk kan dit komen door betere opname van voedingsstoffen dankzij een gezondere darmflora. De veulens hebben een gezondere darmflora door gebruik van het supplement Yea Sacc. bij de merrie.

 

Zo kunnen we uit dit onderzoek halen dat zowel merrie als veulen veel baat hebben bij het gebruik van de Yea Sacc. probiotica. De probiotica zorgt indirect dat het veulen minder vatbaar is voor ziekten en draagt positief bij aan de vroege groei van een veulen.

 

We willen toch allemaal een gezond veulen? Ondersteun jouw merrie tijdens de dracht met de Yea Sacc. probiotica. Je kunt de probiotica bestellen via mijn website

 

Referentie

Ayad, M., Benallou, B., Saim, M.S., Derrar, S., Benzineb, F.Z., Haddouch, Z., Abdelhadi, S.A., 2017. Effect of supplementing arabian and barbe pregnant mares with Saccharomyces cerevisiae Sc 47 on Colostrum IgG1 Concentration in Algerian Breed. J. Appl. Environ. Biol. Sci. 7, 1–6.

Krijgt jouw merrie een veulen? Dan is het verstandig Yea Sacc bij te voeren.

 In de probiotica die ik verkoop zit de juiste levende gist.

Voor een verpakking waar je voor 3 maanden voldoende aan hebt, betaal je €67,- (incl. BTW), de verzendkosten bedragen €7,95 per bestelling. KLIK HIER OM TE BESTELLEN!

Iris van Gulik

Deze blog is geschreven in samenwerking met Nicole van Soelen.