Het westnijl virus is nog niet zo bekend in Nederland. Afgelopen jaar is het in Nederland aangetoond. Het virus kan grote gevolgen gaan hebben op de Nederlandse paardensector. Door paarden te enten in deze tijd van het jaar (voorjaar) kunnen we problemen voorkomen! Het westnijl virus veroorzaakt de ziekte westnijlkoorts bij paarden en mensen. Muggen kunnen het westnijl virus overdragen van vogels naar andere dieren, vooral paarden en mensen zijn gevoelig. Mensen en paarden kunnen het virus niet direct aan elkaar overdragen.
Waarom gaan 3 op de 100 paarden die besmet worden met het westnijl virus dood en hoe kun je dit voorkomen?
De meeste paarden worden gelukkig niet ziek als ze met het westnijl virus besmet raken. Ongeveer 10% van de paarden krijgen zenuwverschijnselen: incoordinatie, spiertrillingen flanken, schouders, verzwakte spieren, verlamming, liggen en niet meer op staan. 1 op de 3 paarden met deze symptomen overlijdt, dat is 3 op de 100 paarden die met het virus besmet raken. Paarden die wel overleven doen maandenlang over het herstel en een deel houdt blijvende verschijnselen. Als een mug je paard steekt gaat het virus via de bloedbaan naar de hersenen en het ruggenmerg. Daardoor kan er ontstekingen in de hersen. Er is geen specifieke medicatie tegen het westnijl virus als je paard het virus heeft, tegen het westnijl virus enten is wel heel nuttig.
Hoe zit het met andere landen?
Het westnijl virus komt oorspronkelijk uit Afrika. Het virus heeft in meerdere landen paarden ziek gemaakt bijvoorbeeld in Amerika meer dan tienduizenden paarden ernstige verzwakt. Het westnijlvirus is in Nederland aanwezig! Vorig jaar september is het virus voor het eerst in een Nederlandse grasmus gevonden, daarna in meer muggen, vogels en mensen. In 2018 en 2019 zijn in Duitsland al vogels en paarden positief getest op het westnijl virus.
Wat zijn de symptomen als een paard de westnijl virus heeft?
Een paard kan binnen 3-15 dagen na besmetting ziekteverschijnselen krijgen zoals:
- Spiertrillingen
- Koorts en griepachtige verschijnselen
- Slikproblemen
- Verlies van eetlust
- Sloomheid, lusteloosheid
- Spierzwakte of spiertrekkingen
- Doelloos of in cirkels lopen
- Lichte koliek
- Ataxie
- Gedragsverandering
- Gedeelte verlammingen
Waarom moet je je paard enten tegen het westnijl virus?
Paarden kunnen ernstig ziek worden van het westnijl virus en zelfs overlijden (3%). Het vaccin is erg effectief. Het heeft ook nut om je paard te vaccineren als de rest van de stal niet gevaccineerd wordt. Het is erg belangrijk dat er gevaccineerd wordt tegen het westnijl virus want voorkomen is beter dan genezen! In Amerika heeft het westnijl virus grote gevolgen gehad in de paardensector. Dat kunnen we in Nederland voorkomen door te enten.
Wil je meer weten over het westnijl virus luister dan onze podcast via spotify, Apple podcast of je favoriete podcast platform.
Wil je meer achtergrond informatie lezen over het westnijl virus en weten hoe het precies zit met vaccineren via onderstaande knop krijg je meer informatie.
Hallo,
Is het een eenmalige enting en kunnen hierop ook reacties van het paard komen?
Met vriendelijke groet
Anneke