De uitgerekende datum van je merrie komt steeds dichterbij en dat betekent dat je je merrie goed in de gaten moet gaan houden. Zodat je er zeker bij bent als je merrie gaat veulenen. Dit is altijd een spannende tijd, je wil er natuurlijk voor zorgen dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt. Ervaren fokker of niet, het blijft voor iedereen een bijzonder magisch moment. 

Een paard draagt rond de 340 dagen, de draagtijd wisselt per merrie en ook de tijd van het jaar speelt een rol. Langer dan een jaar wachten tot je merrie gaat veulenen komt dus regelmatig voor.

De ene merrie bevalt rustig twee weken eerder dan de uitgerekende datum en een andere draagt zonder problemen 4 weken over. Daarom is het precieze tijdstip dat je merrie gaat veulenen erg lastig te voorspellen. Wel zijn er bepaalde tekenen van je merrie die je in de gaten kunt houden om de geboorte beter te voorspellen.

Om fokkers te helpen bij de voorbereiding heb ik een handige checklist gemaakt zodat je je goed kunt voorbereiden op de geboorte van jouw veulen! Hiermee kun je je optimaal voorbereiden op de geboorte van jouw veulen! Vraag de checklist gratis aan via onderstaande knop!

Welke tekenen voorspellen de geboorte van je veulen?

Een merrie kan verschillende tekenen geven dat de geboorte van het veulen eraan zit te komen. Het verschilt per merrie wanneer dit gaat gebeuren. 

Meestal zie je vanaf twee tot drie weken voor de geboorte van het veulen veranderingen aan de merrie. Bijvoorbeeld het uier van de merrie wordt voller, de merrie krijgt dikkere benen of vocht (oedeem of zucht) onder de buik ontstaat. Een andere teken is dat de banden van het kruis verslappen. 

Hoe dichter de geboorte nadert hoe voller het uier wordt. Vaak gaat de merrie kort voor de bevalling kegelen, dit zijn wasachtige druppels die op de tepels komen. Als je dit bij je merrie ziet, is het meestal zo dat het veulen binnen 24 uur geboren wordt. 

Gedragsverandering

Het gedrag van een merrie die binnenkort moet gaan bevallen verandert. De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan. Ze kan ook gaan trappen of happen naar haar buik, zweten, flemen en met staart schuren of zwiepen. 

De gedragsveranderingen kunnen bij de ene merrie allemaal aanwezig zijn voor de bevalling en een andere merrie toont maar een paar gedragsverandering of helemaal niks. Het is dus erg belangrijk dat je merrie goed in de gaten gaat houden! 

Geboortebewakingssystemen. 

De meeste merries bevallen wanneer het rustig op stal is, zodat ze zo min mogelijk gestoord worden. Het is daarom belangrijk om de merrie 24 uur per dag in te gaten te houden. Dit kan door verschillende geboortebewakingssystemen bijvoorbeeld een camera op stal, of geboortemelders. Doordat merries vaak in de nacht bevallen is het fijn om camera met nachtzicht te hebben. Zo kan je makkelijker je merrie 24 uur in de gaten houden zodat je kan zorgen dat je aanwezig bent als ze gaat veulenen. 

In mijn Online Veulen Cursus leer ik je alles wat je moet weten over de geboorte van je veulen. Schaf de cursus nu aan met de tijdelijke hoge korting! Direct aanschaffen doe je hier: Veulen Cursus kopen

Heb jij al een veulenkit in huis?

Zorg dat je alle essentiële producten in huis hebt voor de geboorte van jouw veulen.

Met de veulenkit heb je alles in 1x bij de hand. Daarbij ontvang je uitlegvideo’s over hoe je de producten moet gebruiken. Zo ben je goed voorbereid op de geboorte van jouw veulen!

Inhoud van het pakket:

  • Glijmiddel
  • Navelklem
  • Thermometer
  • Colex klysma
  • Lange handschoenen
  • Gewone handschoenen
  • Staartbandage
  • Ontsmettingsmiddel (voor de navel)
  • Steriele gaasjes
  • (Optioneel) 100 pH-strips

Voor het basispakket betaal je 49 (als je alle producten zelf los moet bestellen kost dat minimaal 90 euro)  en voor het extra pakket (met 100 pH-strips) betaal je 69. KLIK HIER

Veulenkit