Vitamine E is erg belangrijk voor je paard.

Vitamientjes zijn je vriendjes, en daarom zijn ze super belangrijk voor ons en onze paarden. Hierbij wordt er vaak uitgegaan dat iets gezonds als vitamine niet schadelijk kan zijn, maar wat weet je eigenlijk over vitamines en dan met name over vitamine E

Voor je paard is vitamine E erg belangrijk. Vooral in de winter wanneer je paard geen gras en geen vers hooi meer krijgt, dan komt er al snel te weinig vitamine E binnen. Nu zijn er ontzettend veel supplementen maar een supplement met alleen vitamine E is lastig te vinden. Opmerkelijk als je nagaat dat je paard daar juist behoefte aan heeft. 

 

Waarom heeft mijn paard vitamine E nodig?

Waarom je paard behoefte aan vitamine E heeft, is omdat het de spieren ondersteund. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen bij inspanning en beschermd de gezonde weefsels en cellen. Vitamine E is een anti-oxidant, dat wil zeggen dat vitamine E schadelijke stoffen onschadelijk maakt.

De behoefte aan vitamine E neemt niet alleen toe als je paard in de winter geen gras eet. Ook paarden met spierproblemen of die intensief getraind worden hebben extra vitamine E nodig. 

Maar wist je ook dat voor jonge paarden in de groei en drachtige & lacterende merries vitamine E een must is? Wanneer een drachtige merrie een tekort aan vitamine E heeft kan dit leiden tot slechtere kwaliteit biest dan wel spierziektes bij het veulen. Een lacterende merrie heeft voldoende vitamine E nodig zodat de melk voor haar veulen voldoende beschermende stoffen bezit die het veulen beschermt tegen ziektes. Het is dan ook aan te raden dat wanneer je een gezond paard wil fokken je goed let op de voeding van de moeder. Dat is het eerste wat je veulen aan voedingstoffen binnen krijgt, en zorgt dus voor een goede start van jouw veulen. 

Meer over wat je kan doen voor je drachtige paard en het veulen is te vinden in mijn online veulen cursus. KLIK HIER

De laatste groep zijn de paarden die een vetrijk rantsoen krijgen. Denk hierbij aan paarden die weinig suikers mogen eten, bijvoorbeeld door kans op hoefbevangenheid of spierproblemen. Vetrijke voeding heeft veel onverzadigde vetzuren, deze kunnen oxideren en dat is iets wat schadelijk kan zijn voor de cellen van je paard. Vitamine E zorgt dat de cellen beschermd zijn tegen deze oxiderende onverzadigde vetzuren. 

Natuurlijke Vitamine E voor paarden

Wat zijn de verschijnselen van een vitamine E tekort?

Er zijn verschillende symptomen die je kunt zien bij een tekort aan vitamine E al dan niet in combinatie met selenium tekort. Zo kan het zijn dat je paard last heeft van spierpijn of wat stijf is. Denk dan niet dat het lange herstel van een pittige training er bij hoort. Of dat het trillen van de spieren betekent dat deze nu langzaam ontspannen. Het kan zo zijn dat je paard te weinig vitamine E heeft om te herstellen van jullie training of wedstrijd.  

Als je paard jarenlang te weinig vitamine E binnen krijgt is het mogelijke dat EMND (equine motor neuron disease) optreedt. Een hele nare ziekte. White musscle disease bij het veulen wordt ook veroorzaakt door een vitamine E/Selenium tekort.   

 

Heeft mijn paard vitamine E nodig?

Maar nu de vraag, wanneer ga je je paard extra vitamine E geven om dit allemaal te voorkomen? Dit is voor alle paarden die in de winter niet meer de hele dag op de wei staan, zij krijgen namelijk niet meer de nodige vitamine E binnen omdat zij geen gras meer eten. Gras bevat namelijk van nature vitamine E. In hooi dat langer opgeslagen ligt (na januari) zit ook vrijwel geen vitamine E meer. Daarom krijgen paarden in de winter al snel te weinig vitamine E binnen. Wanneer je jouw paard op een vetrijk dieet wil zetten vergeet dan niet extra vitamine E toe te voegen. 

Ook wanneer je paard flinke inspanningen moet verrichten, dus zwaar getraind wordt is het belangrijk om extra vitamine E bij te geven. 

Net als ons mensen neemt de weerstand van je paard soms af. Vitamine E tekort kan ook bijdragen aan vermindering van de weerstand van paarden. 

Dan zijn er de groepen drachtige merries en merries met een veulen. Hiervoor is voldoende vitamine E ook erg belangrijk. Door de merrie voldoende vitamine E te geven tijdens de dracht krijgt het veulen ook voldoende vitamine E binnen. Door al vroeg te starten met vitamine E supplementen zorg je dat je veulen een goede start heeft en je merrie gezond blijft.  


Hoeveel vitamine E moet ik mijn paard voeren?

Volgens het National Research Council moet een volwassen paard minimaal 500 mg vitamine E per dag krijgen. Dit loopt op naar 1000 mg bij een paard dat zwaar werk doet en nog meer bij paarden met spieraandoeningen. De vitamine E behoefte is ook afhankelijk van hoeveel vet er in het rantsoen zit, voer je je paard vetrijk laat je paardendierenarts dan uitrekenen hoeveel vitamine E je paard extra nodig heeft.

Welk vitamine E supplement moet ik kiezen voor mijn paard?

Nu is natuurlijk de vraag welk supplement kies je voor jouw paard. Vitamine E heb je in twee soorten, natuurlijk en synthetisch. Het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamine E is de opbouw. Om een heel scheikundig verhaal samen te vatten, wanneer je een synthetische vitamine E geeft is de dosis die je nodig hebt hoger dan bij de natuurlijke variant. Dit kan wel 50% meer zijn. De natuurlijke vitamine E wordt ook beter opgenomen door het lichaam van je paard. Het nadeel van de natuurlijke vitamine E is dat de werkende stof sneller afneemt, de houdbaarheid is dus minder lang dan bij de synthetische variant. 

Naast de juiste dosis is het ook belangrijk dat je op let dat er niet te veel selenium bij de vitamine E in zit. In heel veel vitamine E supplementen wordt namelijk selenium toegevoegd. Het risico bestaat dat wanneer je vitamine E geeft met selenium, je al snel een overdosis selenium geeft. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je paard zoals haarverlies van manen en staart, brokkelhoeven. Het is dan ook verstandig als je je paard extra vitamine E wil voeren om te kiezen voor een vitamine E supplement zonder selenium. 

Is te veel vitamine E giftig? 

Ja, je paard mag maximaal 20mg/kg lichaamsgewicht binnen krijgen van vitamine E per dag. Vitamine E helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een verschijnsel van te veel vitamine E is bloedarmoede.

Na het lezen van bovenstaande kun je wel concluderen dat Vitamine E een super belangrijke rol heeft in de voeding van je paard. 

Vitamine E is onder andere geschikt om de spieren van je paard te ondersteunen!

Bestel natuurlijke Vitamine E!

Ik ben super tevreden over deze Vitamine E Olie op natuurlijke basis. De natuurlijke vorm wordt beter opgenomen in het lichaam van je paard. Daarnaast heb je een veel lagere dosering nodig dan bij de synthetische vorm. 

Voor de Vitamine E betaal je 47,50 euro (incl. BTW), de verzendkosten binnen NL bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER

Ik ben Iris van Gulik

Ik ben Iris van Gulik

Paardendierenarts en auteur

Ik werk al ruim 15 jaar als paardendierenarts. In mijn werk zie ik veel paarden en geef ik veel voedingsadviezen. Daarin zie ik dat vooral in de winter er vaak te weinig vitamine E in het rantsoen zit. Dit komt omdat het vitamine E gehalte in opgeslagen hooi hard achteruit gaat.

Eindelijk makkelijk te voeren Vitamine E!

Mijn paard eet het zonder problemen door zijn voer!

Mijn paard heeft in verband met spierproblemen extra vitamine E nodig. Ik heb lang gezocht naar een fijn supplement zonder extra selenium. Deze vitamine e is makkelijk te doseren en mijn paard eet het goed door zijn voer heen.

Linde

Paardeneigenaar