Wat is een nageboorte of placenta eigenlijk precies? De nageboorte van een paard is zeer bijzonder weefsel. Het is onder andere heel belangrijk voor het beschermen en het voeden van het veulen. De nageboorte produceert en transporteert stoffen naar merrie en veulen die erg belangrijk zijn tijdens de dracht. Wist je dat je door het controleren van de nageboorte direct na de geboorte veel informatie krijgt en zelfs het leven van je merrie kunt redden! 

De nageboorte bevindt zich aan de binnenkant van de baarmoeder, bij een paard bedekt de nageboorte te gehele baarmoeder. Via de nageboorte krijgt het veulen voeding en zuurstof binnen. Soms raakt de nageboorte ontstoken of functioneert hij niet goed, de kans is dan aanwezig dat het veulen overlijdt.  

De nageboorte van een paard is dus erg belangrijk! Daarom lees je in deze blog vijf feiten over de nageboorte. Super handig voor elke paardenfokker!

 

Verwacht jij een veulen dan heb ik iets voor je! De gratis VEULEN CHECKLIST. Super handig om je voor te bereiden op de geboorte van je veulen. En onmisbaar als je merrie aan het veulenen is. Download hem direct via onderstaande knop. 

 

Feit 1: De vorm van de baarmoeder en de nageboorte van een paard lijkt op een Y?

De vorm van de baarmoeder en nageboorte is niet te vergelijken met die van de mens. De vorm van de nageboorte van een merrie lijkt meer op een Y. De baarmoeder van een merrie heeft twee hoornen waardoor het op een Y lijkt. 

Als een merrie drachtig wordt nestelt het embryo zich in een van beide hoornen. Wist je dat paarden ook tweelingen kunnen krijgen, bij een tweeling zit in beide baarmoederhoornen een veulen. Dat is veel te krap, waardoor het heel vaak mis gaat en de veulens te vroeg geboren worden. 

De vorm van de nageboorte van een merrie is belangrijk om te na de bevalling van je veulen te controleren. Daar vertel ik je straks meer over! 

 

Feit 2: Een geïnfecteerde placenta tijdens de dracht ernstige gevolgen kan hebben, bijvoorbeeld abortus!

Tijdens de dracht van de merrie kunnen soms via de vulva bacteriën naar binnen komen. Afhankelijk van de hoek en de afdichting van de vulva kunnen uitwerpselen en andere bacteriën hun weg vinden naar het voortplantingsstelsel en een infectie in de nageboorte veroorzaken.

Als de placenta van de merrie geïnfecteerd is, kan dit leiden tot abortus van het veulen. Wanneer de nageboorte geïnfecteerd raakt, zie je waarschijnlijk vaginale afscheiding in de staart van de merrie, op haar vulva en of binnenkant van de benen van de merrie. Soms begint de merrie ook al te vroeg uier te krijgen. Het is dan erg belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te bellen. Met de juiste veterinaire zorg en ondersteuning kan een merrie met een ontstoken nageboorte het veulen lang genoeg vasthouden, zodat het veulen hopelijk levensvatbaar is wanneer hij geboren wordt. 

 

Feit 3: Wanneer bij een merrie het water breekt tijdens de bevalling, betekend dat dat de nageboorte opengebroken is.

Het grootste deel van de nageboorte van de merrie is erg dik, dit is erg lastig om met een vinger te scheuren. De placenta heeft maar een klein deel wat dunner en licht verkleurd is, dit deel wordt ook wel de cervicale ster genoemd. Deze zit bij de baarmoedermond (dus bij de uitgang richting de vagina). De cervicale ster breekt open wanneer een merrie gaat bevallen. Het vruchtwater is de vloeistof die tussen de nageboorte en de witte zak (vruchtzak) zit en komt naar buiten als de merrie gaat bevallen. 

Bij een “redbag” bevalling maakt de nageboorte van de merrie zich los van de baarmoeder voor het veulen wordt geboren. Dit is niet goed! Bij de bevalling zie je in plaats van een witte zak een rode bol uit de vulva komen. Het is super belangrijk om dan snel te handelen, want het betekent dat het veulen geen zuurstof krijgt en niet kan ademhalen.  Probeer de nageboorte snel open te maken en het veulen zo snel mogelijk eruit te halen om te zorgen dat hij kan ademen. Dit kan het verschil maken tussen een levend of dood veulen. Wil je hier meer over leren? In mijn online veulen cursus behandel ik de redbag bevalling uitgebreid en nog veel meer!! 

 

Feit 4: De nageboorte moet er binnen 3 uur na de geboorte af zijn.  

Normaal is de nageboorte van een paard er binnen een uur na de geboorte af. Als het langer dan 3 uur duurt is het belangrijk om meteen de dierenarts te bellen. Als de nageboorte lang in de merrie blijft zitten krijgt ze baarmoederontsteking. Het risico op hoefbevangenheid en bloedvergiftiging is dan groot.  

Als de merrie gaat bevallen komt het hormoon oxytocine vrij, deze heeft een aantal doelen bijvoorbeeld de melkafgifte op gang brengen, het veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder en het is het ‘liefdeshormoon’ wat de band tussen merrie en veulen versterkt. Wanneer je veulen gaat drinken bij je merrie zorgt dat dat het aanmaken van oxytocine gestimuleerd wordt. Doordat er meer oxytocine gemaakt wordt zorgt dat de baarmoeder van je merrie gaat samentrekken en dit helpt om de nageboorte eruit te laten komen. 

Trek NOOIT aan de nageboorte, dit kan ervoor zorgen dat de nageboorte scheurt en een deel in je merrie blijft zitten. 

 

Feit 5: De nageboorte moet gecontroleerd worden na de geboorte van je veulen! 

De nageboorte dient gecontroleerd te worden om te kijken of deze compleet is en of er afwijkingen aan te zien zijn. Bij de controle van de nageboorte is het belangrijk dat een geen stukjes ontbreken en dat je beide kanten controleert op kleur en afwijkende plekken. Het is belangrijk dat je deze controle zelf doet, zodat je direct weet of je een stukje mist en de dierenarts met “spoed” moet laten komen. Hiermee kun je het leven van je merrie redden! Ook is het belangrijk dat je de nageboorte bewaart, zodat je dierenarts hem kan controleren als hij het veulen komt controleren de eerste dag. 

Wil je meer leren over de hoe je de nageboorte precies moet controleren en waar je op moet letten? Dan is mijn online veulen cursus zeker iets voor jou!

 

In mijn Online Veulen Cursus leer ik je alles wat je moet weten over de geboorte van je veulen. Schaf de cursus nu aan met de tijdelijke hoge korting! Direct aanschaffen doe je hier: Veulen Cursus kopen