Wanneer het nodig is om het oog van een paard te verwijderen, kan dit een stressvolle en emotionele tijd zijn voor jou als eigenaar. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat deze procedure inhoudt en wat je kunt verwachten voor, tijdens en na de ingreep. In deze blog geef ik je alle informatie die je nodig hebt over het verwijderen van een oog bij een paard.
Wanneer is het nodig om het oog van een paard te verwijderen?
Het verwijderen van een oog kan nodig zijn als gevolg van verschillende problemen. Een veelvoorkomende reden is bijvoorbeeld chronische maanblindheid, dit kan leiden tot pijn en verlies van het gezichtsvermogen bij het paard. Lees hier meer over maanblindheid in de blog “Maanblindheid bij paarden – de 6 meest gestelde vragen”.
Andere redenen kunnen zijn:
- Ernstige oogletsels die niet kunnen worden behandeld met medicatie of chirurgie
- Tumoren in het oog of de oogkas
- Chronische oogpijn die niet te verhelpen is
- Oogproblemen veroorzaakt door erfelijke aandoeningen
Als je vermoedt dat je paard een probleem heeft met zijn oog, is het belangrijk om onmiddellijk een paardendierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van het probleem bepalen en je adviseren wat de beste behandeling is. Je mag natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen om een afspraak te maken. Lees meer in de blog “Oogproblemen bij paarden”.
Hoe wordt een oog bij een paard verwijderd en wat zijn de risico’s?
Er zijn twee manieren om een oog bij een paard te verwijderen: liggend of staand.
Bij de staande methode wordt het paard verdoofd met een lokale verdoving van de zenuwen rondom het oog. Het paard krijgt pijnstilling en antibiotica. Het is zeer belangrijk dat het paard op de juiste manier wordt gesedeerd. Het paard mag niet bewegen en geen pijn hebben tijdens de ingreep. Het hoofd van het paard wordt op een steun gelegd om het stil te houden en de chirurg zal het oog verwijderen terwijl het paard staat. Deze methode heeft als groot voordeel dat het paard niet onder algehele anesthesie hoeft. Daarnaast verliest het paard minder bloed tijdens de operatie.
Bij de liggende methode wordt het paard onder algehele narcose gebracht en op zijn zij gelegd op de operatietafel. De chirurg zal het oog verwijderen terwijl het paard ligt. Na de operatie moet het paard weer opstaan in de recoverybox.
Elke methode heeft zijn eigen risico’s en voordelen. Het is belangrijk om de methode te kiezen die het beste past bij de gezondheidstoestand van je paard. Is het noodzakelijk om het oog van je paard te verwijderen dan mag je me altijd een berichtje sturen, zodat ik met je mee kan denken wat de beste optie is voor jouw paard.
Waarom het staand verwijderen van een oog van een paard beter is dan liggend
Het verwijderen van een oog bij een paard kan zowel liggend als staand worden uitgevoerd. Als eigenaar zul je in overleg met de dierenarts de afweging moeten maken wat het beste is voor je paard. Vroeger was mijn voorkeur om het liggend te doen, ik had namelijk te veel complicaties gezien door te weinig pijnstilling bij het staand verwijderen van een oog bij andere klinieken. Tegenwoordig denk ik daar anders over. Mijn advies is nu om het oog staand te laten verwijderen. Op deze manier heb je geen anesthesierisico en bloed het veel minder tijdens de operatie. Het is erg belangrijk dat er voldoende tijd wordt genomen voor de verdoving en pijnstilling en dat de chirurg zeer ervaren is.. We willen namelijk niet dat je paard iets voelt tijdens de operatie. Ik voer deze operatie samen met Hanneke uit bij het staande paard. Hanneke opereert en ik zorg voor de juiste sedatie en pijnstilling tijdens de procedure. Op deze manier kunnen we de meest optimale zorg leveren.
Herstel en nazorg na het verwijderen van een oog bij een paard
Na de procedure heeft het paard tijd nodig om te herstellen. Het is erg belangrijk dat je paard zo min mogelijk pijn heeft. Daarom schrijven we voldoende pijnstilling voor die je je paard dagelijks in de mond mag geven. Het is belangrijk dat je je paard de eerste week dagelijks zijn temperatuur opmeet om in de gaten te houden dat deze geen koorts krijgt. Daarnaast controleer je dagelijks de wond om te controleren of er geen infectie optreedt. De hechtingen zijn meestal oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.
Het omgaan met een eenogig paard
Tips en advies voor paardeneigenaren
Het kan voor paardeneigenaren moeilijk zijn om de beslissing te maken om het oog van je paard te laten verwijderen, maar met de juiste zorg en training kan het paard zich goed aanpassen aan zijn nieuwe situatie. Het is belangrijk om het paard te beschermen tegen onnodige stress en gevaarlijke situaties. Door het paard rustig te introduceren aan nieuwe omgevingen en situaties, kan het paard wennen aan zijn nieuwe situatie en vertrouwen opbouwen.
Het verwijderen van een oog bij een paard is een serieuze ingreep. Het is belangrijk om een ervaren dierenarts te vinden die de procedure veilig kan uitvoeren. Na de operatie heeft het paard tijd nodig om te herstellen, dit gaat meestal vrij snel. De paarden waarbij we een oog verwijderen zijn vaak al blind aan dat oog waardoor de aanpassing niet meer nodig is. Vaak zie ik dat deze paarden een stuk blijer zijn na het verwijderen, omdat ze langdurig pijn hebben gehad aan het oog wat door de eigenaar regelmatig niet goed opgemerkt wordt.
In onderstaande video neem ik je stap voor stap mee tijdens het verwijderen van een oog.
Heeft je paard last van een oogprobleem? Ik help je graag!
In de afgelopen jaren heb ik heel wat paarden met oogproblemen gezien. Ik help je graag in het zoeken naar de juiste diagnose en de juiste behandeling.
Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997
Trackbacks/Pingbacks