Obesitas is een groeiend probleem bij paarden en pony’s over de hele wereld. In Nederland zijn meer dan 50% van de paarden te dik! Als paardendierenarts zie ik dat rond de 70% van mijn patiënten te dik zijn. Al dat extra gewicht gaat gepaard met een verhoogd risico op tal van gezondheidsproblemen bij een te dik paard.
Het normaalbeeld van een gezond gewicht is verschoven. Wat paardeneigenaren tegenwoordig vaak normaal vinden, is eigenlijk al een te dik paard. Daarom is het vaak lastig om zelf te bepalen of je paard te dik is. Vind je je paard zelf te dik, dan is je paard vaak erg dik! Dat klinkt natuurlijk niet zo leuk, maar is wel wat ik dagelijks zie in mijn werk.
Hoe bepaal je of je paard te dik is?
Een fijne manier om te bepalen of je paard te dik is, is door het doen van de Body Condition Score. Aan de hand van de Body Condition Score (BCS) kun je de algemene voedingsconditie van je paard beoordelen. Door goed te kijken en te voelen kun je de BCS van je paard goed in kaart brengen. Met behulp van de BCS kun je beoordelen of je paard te dik is!
Bij een BCS van +1 of hoger is je paard te dik. Het is dan verstandig om direct actie te ondernemen en te beginnen met een afvaltraject.
Check zelf of je paard overgewicht heeft: download het gratis e-book zodat je precies weet hoe je dit kunt beoordelen.
Jij wilt vast zo lang mogelijk van je paard genieten en gunt je paard een blij en gezond leven. Daarom is het super belangrijk dat je paard netjes op gewicht is! Een te dik paard loopt veel gezondheidsrisico’s.
In het gratis e-book leer ik je hoe je in drie simpele stappen zelf kunt beoordelen of je paard te dik is. Klik hieronder op de knop en je krijgt direct toegang tot het e-book.
Als je paard te dik is heeft je paard namelijk een verhoogd risico op diverse gezondheidsproblemen, zoals hoefbevangenheid, insuline dysregulatie, kreupelheden, verminderde weerstand etc.
Body condition score
Om de body condition score van je paard te bepalen is het belangrijk om de dikte van de vetlaag van je paard te bepalen, dit doen we door middel van het voelen van de volgende punten:
- De nek
- De schoft
- Achter de elleboog
- De ribben
- De lendenen
- Naast de staartbasis
In de afbeelding hieronder kan je zien onder welke score jouw paard valt, wel is het belangrijk om het verschil tussen spieren en vet te herkennen. Spieren zijn hard en vet is zacht. Voel dus goed met je vingertoppen. Ik raad je aan om de body condition score om de 4 weken te herhalen om te kijken of je verbetering ziet in de omvang van jouw paard zodat je tijdig kan bijsturen. Het kan ook wel eens handig zijn om een stalgenootje mee te laten kijken zodat je je niet blind staart op bepaalde scores.
De ideale score is 0, hierbij zit je paard perfect in zijn omvang.
Bij de score +1 is het verstandig om je paard goed in de gaten te houden en de reden te achterhalen waarom jouw paard aangekomen is, zodat je hier zelf iets aan kunt doen om ervoor te zorgen dat je paard weer richting de 0 gaat.
Bij de score +2 is het belangrijk dat er direct actie ondernomen wordt om gezondheidsproblemen te voorkomen. Hierbij is het verstandig om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw paard weer op het juiste gewicht komt. Ik zie veel fouten in diëten van paarden denk hierbij aan te weinig eiwit waardoor het paard zijn eigen spieren op gaat eten of te weinig vitamine/mineralen waardoor de weerstand sterk daalt.
Wil je professioneel advies over het verantwoord af laten vallen van je paard? Dan is de Dieetclub echt iets voor jou.
Het is voor de hand liggend om naar de buik van een paard te kijken of te bepalen of hij te dik is. Alleen heeft dit niet zoveel zin omdat er door verschillende redenen de buik dik kan zijn, denk hierbij aan het net hebben gegeten van ruwvoer waardoor de buik wat meer opgezet is. Bij fokmerries kan de buik opgezet lijken doordat de buikspieren minder ontwikkeld kunnen zijn. Om deze redenen raad ik dus aan om je paard te beoordelen via het Body Condition Score schema, hiermee kijk je echt op meerdere plekken en beoordeel je de vetten en bespiering en kijk je dus niet alleen naar het hebben van een dikke of dunne buik.
Waarom worden paarden te dik?
Uit een onderzoek van de NAHMS-studie uit 1998 kwam naar voren dat bij de paarden met overgewicht die gebruikt werden in de steekproef voornamelijk ruwvoer en gras aten en weinig tot geen krachtvoer. Dit zou kunnen betekenen dat paarden met veel weidegang een grote kans op overgewicht hebben. Paarden die veel toegang hebben tot wei in combinatie met weinig of geen lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat een paard overgewicht krijgt.
Tegenwoordig is het een trend om paarden onbeperkt ruwvoer te geven. We willen niet dat paarden te lang zonder ruwvoer staan omdat dat de kans op maagzweren vergroot. Onbeperkt rijk ruwvoer is voor veel paarden echter veel te veel! Het is dus erg belangrijk om het gewicht van je paard goed in de gaten te houden als je onbeperkt ruwvoer voert en aanpassingen te doen indien nodig.
Wilde paarden bewegen op zoek naar eten. Ze doen een stapje en nemen een hapje, soms moeten ze ver lopen om eten te vinden. Wij houden de paarden op de paddock met een bak hooi voor hun neus. Ze bewegen dus vaak veel te weinig en hoeven niet te zoeken naar hun eten. Je denkt misschien dat als je drie kwartier flink gereden hebt je paard veel energie heeft gebruikt, dat valt jammer genoeg tegen want dat valt voor een paard onder licht werk en daar zal hij niet veel extra energie mee verbruiken.
Is je paard te dik? Dan help ik je graag!
Meld je paard aan voor de dieetclub!
Jij wilt vast zo lang mogelijk van je paard genieten en gunt je paard een blij en gezond leven. Daarom is het super belangrijk dat je paard netjes op gewicht is! Een te dik paard loopt veel gezondheidsrisico’s.
De Dieetclub is een 6-maanden online Traject waarin we er samen voor zorgen dat je paard verantwoord gewicht verliest. Hierdoor krijg je een gezond, fit en blij paard!
Wil jij dat je paard geen risico meer loopt op ernstige gezondheidsproblemen door overgewicht en gun jij je paard een gezonder leven klik dan op onderstaande knop voor meer informatie over de Dieetclub voor paarden!
Trackbacks/Pingbacks