Helaas kun je vanaf de buitenkant niet zien of een paard maagzweren heeft, waar ze precies in de maag zitten en hoe ernstig ze zijn. Wel zijn er een aantal symptomen die gekoppeld kunnen worden aan maagzweren bij het paard. Als je paard één of meerdere van deze symptomen heeft is het verstandig om een maagscopie te doen, zodat je zeker weet of jouw paard wel of geen maagzweren heeft. Sommige paarden laten helemaal niks zien, andere meerdere verschijnselen tegelijk. Vaak geven maagzweren een vaag beeld, het kan dat je alleen maar denkt hij is niet helemaal zoals hij hoort te zijn en dat je paard dan al maagzweren heeft.

Gewichtsverlies door maagzweren

Je kunt je wel voorstellen dat als je continu buikpijn hebt je ook niet heel graag wilt eten, ook bij paarden kan dit voorkomen. Ondanks dat het super belangrijk is om voldoende ruwvoer te blijven eten omdat anders er juist weer meer maagzuur komt wat extra slecht is voor maagzweren. Doordat de paarden minder willen eten kunnen ze ook gewicht verliezen. Niet alle paarden die maagzweren hebben zullen daadwerkelijk minder eten en gewicht verliezen maar het kan dus wel een symptoom zijn. Regelmatig zie ik ook te dikke paarden met maagzweren, de eigenaar is dan vaak erg verbaasd, er wordt namelijk vaak gedacht dat dikke paarden die onbeperkt ruwvoer eten geen maagzweren kunnen hebben. Dit is niet waar.

Slechte/doffe vacht

Paarden met maagzweren kunnen er minder goed uitzien en een doffe vacht hebben. Ze zien er minder gezond uit en hun vacht is niet glad, glanzend en aaneengesloten. Zoals ik al schrijf “kunnen” er zijn ook genoeg paarden met maagzweren die nog steed staan te glanzen.

Maagscopie paard

Gedragsveranderingen (ondeugden)

Ik denk dat dit er één is waar je je wel in kunt vinden. Als je zelf pijn hebt kun je ook overprikkeld kan raken. Als iemand die hele tijd aan je hoofd zeurt, ga je misschien anders op diegene reageren. Ook paarden kunnen ander gedrag gaan vertonen door de buikpijn, denk hierbij aan afstandelijk doen, sneller van zich af trappen, niet willen werken, zand eten, aan de omheining bijten, staken tijdens het rijden, luchtzuigen, kribbebijten etc. 

Pijn bij aansingelen door maagzweren

Regelmatig zie ik maagzweren bij paarden die pijn laten zien bij het aansingelen. Met aansingelen komt er extra druk op de buik te staan wat erg pijnlijk kan zijn bij maagzweren. Het paard kan dit laten merken door het trappen of happen naar de singel, oren plat in de nek doen, hoofd omhoog doen, trillen of schrapen met de voeten. Laat je paard een van deze klachten zien laat dan je paard onderzoeken door je paardendierenarts.

Tandenknarsen of zand eten

Paarden knarsen met hun tanden als ze pijn hebben. Een verschrikkelijk geluid het gaat echt door merg en been vind ik. Tandenknarsen kan ook een teken zijn van maagproblemen zoals maagzweren, doordat dit veel pijn doet gaat het paard knarsen met zijn tanden. Dus zorg dat je op zoek gaat naar de oorzaak als je paard tandenknarst, daar hoort ook een maagscopie bij.

Ook kunnen paarden met maagzweren zand gaan eten, zoals het paard hier onder op de foto.

Paard zand

Dunne mest/diarree

Soms komt ook dunne mest of diarree voor bij paarden met maagzweren. Dunne mest of diarree moet altijd onderzocht worden bij paarden, want dit is niet iets wat voor normaal is. Zeker als het langere tijd aanhoudt adviseer ik je contact met een dierenarts op te nemen om hier verder naar te laten kijken en de oorzaak te achterhalen.

Verminderde eetlust door maagzweren

Dit is al een paar keer benoemd maar als je zelf niet lekker bent en buikpijn hebt dan heb je vaak geen zin om te eten. Dieren en dus ook paarden kunnen hetzelfde gedrag vertonen. Merk je dat je paard een verminderde eetlust heeft laat je paard dan uitgebreid door je dierenarts nakijken, inclusief maagscopie.

Gapen door maagzweren bij je paard

Gapen kan bij paarden een teken zijn van pijn en ongemak. Veel mensen denken dat het een teken van ontspanning is en sommige denken van moe zijn, maar het kan wel degelijk ook van de pijn zijn. Neem deze signalen dan ook serieus als jouw paard regelmatig gaapt en laat je paard controleren op maagzweren.

paard gaapt

Terugkerende koliek door maagzweren bij je paard

Het is helaas bekend dat paarden die maagzweren hebben last kunnen krijgen van terugkerende koliek, ook wel recidiverende koliek genoemd. We zien dan met regelmaat vaak milde koliek, waar de oorsprong op dat moment vaak niet van bekend is. Dit komt omdat de maagzweren erg pijnlijk zijn voor het paard.

Gebrek aan energie

Als je paard meerdere symptomen heeft zoals boven genoemd dan is het heel logisch dat hij ook gebrek aan energie gaat krijgen. Als je altijd pijn in je buik hebt, ben je echt een stuk minder vrolijk en fit.

Koliek paard

Tegenvallende prestaties

Een paard wat buikpijn heeft zal automatisch mindere prestaties leveren omdat een paard tijdens het bewegen zijn buikspieren moet aanspannen en hierdoor komt extra druk op de pijnlijke maag. Je snapt het al, dit betekent nog meer pijn. Een paard zal dus minder graag willen werken en soms zelfs gaan staken. Denk dus niet dat je paard stout is maar probeer te achterhalen waarom jouw paard niet wil werken of gaat staken.

Dus mijn advies is als je paard verdacht wordt van maagzweren, doe een maagscopie zodat je het zeker weet en je gericht kunt behandelen. Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken, zodat we samen kunnen kijken of jouw paard maagzweren heeft.

Wil je weten hoe een maagscopie bij een paard in zijn werk gaat? Dan heb ik een leuke blog waarin ik de 9 meestgestelde vragen over een maagscopie bij een paard bespreek.

Wil jij een maagscopie bij je paard laten uitvoeren dan doe ik dat graag voor je!

 

Je mag zelf bij de maagscopie aanwezig zijn, zodat je als je wil zelf je paard vast kunt houden. Je kunt je paard dan ondersteunen en direct zien wat er in de maag te zien is en natuurlijk als je vragen stellen.

Je paard mag je thuis zelf laten vasten als je die mogelijkheid hebt, zodat je paard geen stress heeft van een nacht op een andere locatie staan. Is het niet mogelijk om je paard thuis te laten vasten dan mag dat natuurlijk ook op de kliniek.

Iedereen die bij mij de maagscopie laat doen krijgt de online cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen er gratis bij. Zodat je precies weet wat je moet doen om je paard te ondersteunen.

Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997

Iris van Gulik
Chat openen
Paardendierenarts🐴 Iris van Gulik
Hoi!
Hoe kan ik je helpen?