Stress bij paarden is jammer genoeg een veelvoorkomend probleem waar veel eigenaren mee te maken krijgen. Het kan verschillende oorzaken hebben en zich op diverse manieren uiten. Wil je stress bij je paard verminderen dan is het erg belangrijk om dat vanuit verschillende kanten aan te pakken. In deze blog ga ik dieper in op de verschillende aspecten van stress bij je paard, hoe je stress kunt herkennen en verminderen.

Wat veroorzaakt stress bij je paard?

Stress tijdens het rijden

Een van de meest voorkomende situaties waarin paarden stress ervaren, is tijdens het rijden. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een oncomfortabel zadel, hulpteugels, een onervaren ruiter, je paard overvragen of zelfs lichamelijke ongemakken zoals pijn door kreupelheid. Het is belangrijk om problemen zoals kreupelheid, rugpijn of maagzweren uit te laten sluiten door je dierenarts. Zorg dat je en goed passend zadel hebt, geen hulpteugels gebruikt,  je niet te veel van je paard vraagt en de training rustig opbouwt met een goede instructeur aan je zijde.

Gestresst paard

Algemene stress bij je paard

Naast stress tijdens het rijden kunnen paarden ook stress ervaren als gevolg van andere situaties, zoals veranderingen in hun omgeving, transport, of sociale interacties met andere paarden.

Stress door andere paarden komt heel regelmatig voor en wordt te vaak niet herkend. Denk hierbij aan paarden in een instabiele kudde bijvoorbeeld op een Paddock Paradise. Het komt dan regelmatig voor dat een paard bijvoorbeeld niet bij de voerbak mag waar hij het liefste uit zou eten. Op stal kun je denken aan een buurpaard dat boos naar de tralies vliegt als jou paard rustig wil eten. Het is heel belangrijk om dit te herkennen en maatregelen te nemen, zodat je paard minder stress ervaart.

Hoe herken je stress bij paarden?

Het is belangrijk om de tekenen van stress bij paarden te herkennen, zodat je tijdig kunt ingrijpen en de situatie kunt verbeteren.

Enkele veelvoorkomende symptomen van stress bij paarden zijn:

  • Schrikreacties, vluchten en bevriezen: Als prooidieren reageren paarden vaak op stress door weg te rennen van gevaar. Naarmate de stress toeneemt, kunnen paarden onrustig worden, schrikken van objecten of juist bevriezen. 
  • Verhoogde hartslag ademhalingsfrequentie: Stress veroorzaakt niet alleen gedragsveranderingen bij paarden, maar ook fysiologische reacties, zoals een versnelde hartslag en ademhaling. 
  • Zichtbare nervositeit, zoals trillen of zweten
  • Er zijn kenmerken aan het gezicht van een paard die duiden op stress. Denk hierbij aan verwijde neusgaten, wijd opengesperde ogen met zichtbaar wit, een strakke mond en een hoog gedragen hoofd.
  • Verminderd knipperen en verhoogd oogtrillen: Onderzoek toont aan dat paarden bij acute stress significant minder knipperen. Ook vertonen ze meer oogtrillingen, wat duidt op een snelle spierbeweging in het wenkbrauwgebied. Let op veranderingen in het knipperen en trillen van de ogen van je paard, ten opzichte van zijn normale gedrag.
  • Veel mesten: Bij stress mest een paard meestal vaker en wordt de mest ook dunner. Dit komt doordat de snelheid van de darmpassage toeneemt en er geen tijd is om voldoende vocht uit de mest te halen.
  • Onrustig gedrag, zoals schrapen, bijten of stampen

Welke rol speelt beweging bij een nerveus paard?

Wat mij betreft een erg grote rol! Je kunt niet verwachten van een paard dat 23 uur per dag op de box staat dat hij in het uurtje dat hij eruit mag zich rustig gedraagt. Mijn advies is om je paard zo veel mogelijk vrije beweging te geven! Op die manier kan je paard zijn energie kwijt en zal hij veel relaxter zijn tijdens het rijden. Daarnaast is het verstandig om grondwerk en schriktraining met je paard te doen, zodat je je paard kan laten wennen aan verschillende situaties.

Welke rol speelt voeding bij stress bij je paard?

Regelmatig krijg ik van eigenaren te horen dat hun paard nerveus en druk onder het zadel is. Dat ze soms het gevoel hebben dat hun paard zo maar kan ontploffen. Ik vind het erg belangrijk om dan naar de voeding van je paard te kijken. Mijn advies is dan om je paard zo min mogelijk krachtvoer te voeren, je wil namelijk geen extra energie stoppen in een paard dat al te druk is. Daarnaast is het ook belangrijk om je ruwvoer te testen. Als je hooi namelijk erg veel suiker bevat helpt dat ook niet mee.

Hoe verminder je stress bij paarden?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress bij paarden te verminderen en hun welzijn te verbeteren. Naast het aanpakken van de onderliggende oorzaken, zoals het genezen van maagzweren of kreupelheid, het verbeteren van het zadel etc of het creëren van een stabiele kudde (en ja dat betekent dat je paard soms maar met 1 of 2 paarden buiten kan staan en niet met een groep van 20 paarden), daarnaast is het aanpassen van de voeding en geven van voldoende vrije beweging erg belangrijk en kunnen sommige supplementen een rol spelen in het verminderen van stress bij paarden.

Stress bij paarden
Stress bij paarden - kudde
Stress bij paarden - voeding

Het juiste supplement bij stress bij je paard.

Het kiezen van het juiste supplement kan een verschil maken in het verminderen van stress bij paarden. Er zijn verschillende supplementen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om te ondersteunen bij stress bij je paard. Deze supplementen bevatten vaak ingrediënten zoals magnesium, tryptofaan, en kruidenextracten die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen. Het supplement dat via mijn website te verkrijgen is heet Relax Support voor paarden en bevat tryptofaan en magnesium. Dit middel is ideaal bij spanning en stresssituaties.

Conclusie

Stress bij paarden is een serieus probleem dat een negatieve invloed kan hebben op hun welzijn en prestaties. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je als eigenaar kunt nemen om stress bij je paard te herkennen en te verminderen. Door het creëren van een comfortabele en stabiele omgeving, het aanpassen van de voeding, het geven van veel vrije beweging en aanvullend het gebruik van het juiste supplement, kun je je paard ondersteunen bij stress.

Bestel Relax Support voor Paarden!

Met de Relax Support voor Paarden kun je je paard ondersteunen bij spanning. Het bevat L-tryptofaan en magnesium. De Relax Support is gemakkelijk te voeren doordat het in poedervorm is. Het product is lang houdbaar.

Voor 1 kg Relax Support voor Paarden betaal je €59,- (Incl. BTW), de verzendkosten binnen NL bedragen €7,95 per bestelling (gratis bij bestellingen >100 euro).

Chat openen
Paardendierenarts🐴 Iris van Gulik
Hoi!
Hoe kan ik je helpen?