Wat is sonderen?

Als een paard gesondeerd wordt, wordt er een slang via de neus door de slokdarm naar de maag geschoven. Deze slang is 3 meter lang, dat is de lengte die nodig is bij een volwassen paard. Ik gebruik altijd even een praam om een paard te sonderen en ik laat het paard door twee mensen vasthouden. Dan accepteren de meeste paarden het meestal wel. Het is natuurlijk geen fijn gevoel, dat kun je je vast wel voorstellen. Vooral het eerste stukje door de neusgangen vinden de meeste paarden niet fijn, daarna is het minder erg. Wist je dat een paard zelf de sonde in moet slikken? Als een paard niet slikt komt de sonde in de luchtpijp in plaats van in de slokdarm. Nadat het paard zelf de slang ingeslikt heeft komt de slang in de slokdarm terecht. Via de slokdarm wordt de slang voorzichtig opgeschoven naar de maag.

Waarom wordt een paard gesondeerd?

De meest voorkomende reden om een paard te sonderen is koliek. Bij verstoppingskoliek zit de dikke darm helemaal vol met harde inhoud, bijvoorbeeld stro (lees hier meer over verstoppingskoliek). Door het paard te sonderen kunnen we parafine olie, water en electrolyten ingeven om op die manier de harde inhoud te verweken. Op deze manier wordt de inhoud steeds zachter en kan door het paard uitgepoept worden. Het beste is om een paard met een verstopping meerdere keren per dag te sonderen. Per keer kan er in een volwassen paard ongeveer 10 liter vloeistof in de maag gesondeerd worden. 

Een andere reden om een paard te sonderen is een slokdarmverstopping. Bij een slokdarmverstopping zit de slokdarm verstopt met bijvoorbeeld brok, pulp of een stukje wortel. De sonde moet dan in de slokdarm gebracht worden en daar moet voorzichtig met water de verstopping opgelost worden, zodat er via de slang steeds meer brok uitgespoeld kan worden. Uiteindelijk wordt dan de maag bereikt en is de slokdarmverstopping opgelost!

Sonderen is ook een mooie manier om vocht toe te dienen aan een paard dat uigedroogd is. Via de sonde kan water in combinatie met electrolyten toegediend worden. Daarnaast kan er ook sondevoeding toegediend worden via een sonde bij paarden die niet eten. 

 

Koliek op tijd herkennen is van levensbelang! Daarom heb ik voor jou een gratis E-book gemaakt waarin ik je leer om ook subtiele kolieksignalen op tijd te herkennen!

Volg de Masterclass Herken Koliek bij je Paard OP TIJD nu GRATIS!

 

In mijn werk als paardendierenarts heb ik té veel paarden met koliek gezien!

Door het geven van deze GRATIS Masterclass Herken koliek bij je paard OP TIJD hoop ik veel paardeneigenaren te bereiken en zo ervoor te zorgen dat koliek niet meer doodsoorzaak nummer 1 is onder paarden. 

Masterclass koliek herkennen

 Hoe eerder je koliek herkent hoe meer kans op overleving!

Help je mij hierbij? Er is tenslotte niks erger dan je grote vriend te verliezen aan koliek terwijl dit te voorkomen is!

Het enige dat je moet doen is iets meer dan een uur vrij maken in je agenda, een kopje thee of koffie zetten en lekker relax op de bank gaan zitten met je laptop op schoot.

Ik beloof je dat je na het volgen van de Masterclass nooit meer hetzelfde naar paarden kijkt!

Schrijf je direct in! KLIK HIER