Op 17 april heb ik samen met paardendierenarts Aimee de Rooij en Harmke van Horse & Habitat een podcast opgenomen over I&R paard. Sinds 21 april 2021 is het wettelijk verplicht om paarden te registeren bij RVO. De locatiehouder is verplicht om de paarden aan te melden bij RVO. Via social media hebben we aan jullie gevraagd welke vragen je had over de nieuwe I&R regeling, zodat we de vragen konden beantwoorden in de podcast! In deze blog over I&R paard staan de meest gestelde vragen en antwoorden. 

 

Wil je meer algemene informatie weten over de I&R registratie, bekijk dat mijn vorige blog over I&R paard. Klik hier: registratieplicht-paarden 

 

Wat moet je als paardeneigenaar regelen?

Eigenlijk hoeft een paardeneigenaar weinig te regelen. Het is nu al verplicht dat je paard een paspoort en chip heeft. Het paard met chip moet geregistreerd zijn in het registratiesysteem. Via de Nederlandse paspoort uitgevende instantie ben je ingeschreven in het registratiesysteem. Het enige wat je moet doen als paardeneigenaar is controleren of je paard goed in het registratiesysteem staat. Dat is heel makkelijk te controleren bij RVO. Op de website van RVO staat ook de lijst met de paspoort uitgevende instanties. Als alle gegevens kloppen bij RVO en het paard heeft een paspoort en chip dan hoeft een paardeneigenaar niks meer te regelen. De locatiehouder is verplicht om de rest te doen. 

 

Mijn stalhouder is niet van plan om zich aan te melden als locatiehouder (exploitant locatie). Wat moet ik doen? 

Het is een lastige situatie. De exploitant locatie is volgens de wet verplicht om zich te registeren. Een locatiehouder is de persoon die de stal runt en daarvoor de dagelijkse werkzaamheden doet. De locatiehouder is verplicht om de dieren aan te melden op zijn UBN. RVO heeft aangegeven dat er vanaf Kerst 2021 ook daadwerkelijk sancties komen te staan op het niet naleven van de regels.

 

Wat zijn de kosten van I&R paard?

De kosten van een UBN zullen waarschijnlijk rond 25 euro per jaar liggen, dit is gebaseerd op de kosten die voor de UBNs van andere diersoorten gelden. Een UBN is echt locatie gebonden. Dus als je bijvoorbeeld weg gaat op je gehuurde wei is het belangrijk dat de nieuwe huurder wel bij het UBN kan komen.

 

Wat moet je doen als je paard een buitenlands paspoort heeft?

Paarden die een buitenlands paspoort hebben, kan je aanmelden bij een paspoort uitgevende instanties. Zij zetten hem dan in het systeem.

 

Moet het paspoort op de naam van eigenaar staan?

Het paspoort hoeft niet op de naam van de eigenaar te staan. I&R Paard gaat vooral over waar het paard staat en naar toe gaat. De I&R registratie is er om te zorgen dat er zo snel mogelijk gehandeld kan worden bij problemen voor de volksgezondheid of bij een dierenziektecrisis, bijvoorbeeld bij het west-nijl virus. 

 

Wat moet je doen met oudere paarden die geen chip hebben?

Sommige oudere paarden hebben geen chip, omdat ze voor de regel van verplicht chippen al geregistreerd waren en een paspoort hadden. Het is niet verplicht voor die paarden om een chip te hebben. Die paarden hebben wel een levensnummer en zijn geschetst in het paspoort. Met die levensnummer kunnen ze aangemeld worden bij RVO. Je kan dus zowel met een levensnummer als met een chipnummer de paarden registeren bij RVO.

 

Wat wordt het handhavingsbeleid als je paard niet geregistreerd staat?

We weten nog niet wat het handhavingsbeleid is.

Bij de schapen en koeien is er nu al een handhavingsbeleid. Als bij een controle de I&R registratie niet op orde is, krijg je een boete. Naast de boete moet de locatiehouder de kosten betalen die zijn gemaakt om een specialist aan het werkt te zetten om de I&R registratie op orde te maken.

Dit zou in de toekomst het handhavingsbeleid kunnen zijn voor de I&R registratie voor paarden, maar dat is nu nog niet duidelijk.

 

Bij paardeneigenaren is er angst over de maatregelen die in de toekomst kunnen komen door I&R paard, bijvoorbeeld dat paarden worden geruimd of er opeens paardenbelasting betaald moet worden. Moeten paardeneigenaren hier bang voor zijn? 

Het ruimen van paarden zal niet zomaar gebeuren zoals je bij pluimvee ziet. Bij paarden zijn er gelukkig andere soorten ziektes. Daarnaast hebben paarden een andere emotionele waarde dan pluimvee. De kans zal dus heel klein zijn dat paarden geruimd zullen worden. Of er paardenbelasting komt is op dit moment niet bekend.

 

Wat moet je doen voor I&R paard als je met je paard op vakantie gaat of je paard staat een paar dagen op een trainingsstal?

Als je je paard tussen de >24 uur en 30 dagen verplaatst moet dit verwerkt worden in de administratie. De verplaatsing hoeft dus niet gemeld te worden bij RVO! Je eigen administratie mag je zelf vormgeven. Bijvoorbeeld in een schriftje. Wij geven als tip om de app van Anymal te gebruiken voor de korte en lange verplaatsingen!

Je moet eerst je paarden eenmalig op je UBN zetten via de site van RVO. Dan kun je  daarna via het gratis anymal abonnement de paarden ophalen uit de lijst van RVO. Je kunt de verplichte +30 dagen meldingen via de app doen en de korte verplaatsingen kun je ook in de app bijhouden. Zo hoef je voor de >30 dagen verplaatsingen niet helemaal naar de website van RVO om het door te geven. 

Wil je de anymal app downloaden! Klik op onderstaande knop.