Er bestaan veel misverstanden over het geven van psyllium (vlozaad) aan je paard om zandkoliek te voorkomen. Als paardendierenarts geef ik graag de juiste adviezen over het voeren van psyllium aan je paard. De aangegeven doseringen psyllium zijn vaak veel te laag, waardoor het niet werkt. Daarnaast is de hoeveelheid psyllium (vlozaad) in de commerciële zandkuren vaak erg laag, waardoor er te weinig psyllium wordt gevoerd om effect te hebben.

In deze blog beantwoord ik de 7 meestgestelde vragen over psyllium gebruik bij paarden voor je! Daarnaast is het mogelijk om psyllium via mij te bestellen.

Wat doet psyllium (vlozaad) bij een paard?

Psyllium heeft een groot waterbindend vermogen, hierdoor zorgt het ervoor dat het watergehalte in de mest stijgt. Het stimuleert de darmbewegingen. Hierdoor wordt het zand beter afgevoerd. Daarnaast is psyllium ook gezond voor de darmcellen.

Waarom voer je psyllium (vlozaad) aan je paard?

Psyllium voer je aan je paard om zandkoliek te voorkomen of op het moment dat je paard zandkoliek heeft om ervoor te zorgen dat het zand uit de darmen verwijderd wordt. Let wel op want psyllium is geen wondermiddel het is een hulpmiddel.                                           

Het is niet zo dat als je je paard een zandkuur geeft hij geen zandkoliek kan krijgen! Dat wordt vaak wel gedacht: “ik heb net een zandkuur gegeven, dus het kan geen zandkoliek zijn” hoor ik als paardendierenarts vaak van een eigenaar. Als je paard veel zand opneemt en te weinig zand uitscheidt kan hij nog steeds ernstige zandkoliek krijgen. Naast het geven van een zandkuur is het dus belangrijk om de zandopname te beperken en veel ruwvoer en beweging te geven, zodat het zand beter wordt uitgescheiden.

In De Paard & Gezondheid podcast #43 Zandkoliek bespreken Aimée en ik wat je als paardeneigenaar kunt doen om de kans op zandkoliek te verkleinen! Erg belangrijk om eventjes te luisteren! 

Hoe gebruik je psyllium (vlozaad) bij je paard?

Het is erg belangrijk om psyllium in de juiste hoeveelheden en het juiste product te voeren anders heeft het geen effect. Hieronder geef ik antwoord op de vragen hoeveel, hoe vaak en hoe je psyllium (vlozaad) moet voeren.

Hoeveel psyllium (vlozaad) voer je per dag aan je paard (dosering)?

De dosering die op de meeste psyllium verpakkingen geschreven staat is veel te laag. Soms hoef je maar 30 gram per dag te voeren. Je snapt vast dat 30 gram psyllium op meer dan 25 meter darm geen effect heeft. Het is daarom erg belangrijk om voldoende psyllium te voeren. De meeste eigenaren schrikken van de grote hoeveelheden psyllium die gevoerd moeten worden, maar dit is echt noodzakelijk om effect te hebben. Preventief moet je 0.5-1 gram per kilo lichaamsgewicht psyllium voeren. Dat is voor een paard van 600 kilo tussen de 300 en 600 gram per dag. Heeft je paard zandkoliek of is er veel zand aangetoond bij het testen van de mest dan moet je 1-2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag geven. Dat is voor een paard van 600 kilo tussen de 600 en 1200 gram per dag.

Psyllium

De doseringen psyllium die hierboven beschreven staan gelden voor de hele zaadjes. Van de psyllium husk dus de psylliumvezels mag je iets minder voeren. Er is echter geen onderzoek gedaan hoeveel minder je mag voeren om nog steeds het juiste effect te hebben. Daarom raad ik de psyllium zaadjes aan!

Hoe voer je psyllium (vlozaad) aan je paard?

Hoe krijg je zulke grote hoeveelheden psyllium in je paard. Zorg dat je de dagelijkse hoeveelheid psyllium die je aan je paard geeft verdeelt over meerdere porties. Psyllium mag gewoon droog gevoerd worden, maar je begrijpt dat kauwen op 600 gram psylliumzaadjes niet heel lekker is voor je paard. Belangrijk is om het aantrekkelijker te maken voor je paard. Je kunt het prima door de slobber heen voeren. Meng de psyllium dan net voor het geven van de slobber er doorheen. Wat ik zelf fijn vind is om een klein beetje slobber te maken, en daar net voor het voeren Lucerne en de psyllium doorheen te mengen. Dat werkt bij mijn paarden prima.

Hoe lang (hoeveel dagen) en hoe vaak voer je psyllium aan je paard?

Hoe lang je psyllium moet voeren hangt af van de reden waarom je je paard een zandkuur geeft. Geef je het preventief dan moet je elke maand gedurende één week psyllium (vlozaad) aan je paard voeren. Geef je het omdat je paard zandkoliek heeft of omdat er veel zand in de mest zit dan is het vaak noodzakelijk om het langer te voeren. Doe dit in overleg met je paardendierenarts. Het is verstandig om bij je paard met zandkoliek een controle röntgenfoto van de buik te maken om te controleren of al het zand eruit is gekomen.

 

Waar koop je psyllium (vlozaad)?

Er zijn veel verschillende aanbieders van psyllium, psyllium husk, vlozaad, zandkuren en hoe het ook maar genoemd wordt. Wat super belangrijk is, is dat je controleert dat de hoeveelheid vlozaad in het middel dat jij voert 100% is. Er zijn veel zandkuren waar de hoeveelheid vlozaad maar 20% is. Je kunt je voorstellen dat als je 600 gram voert van een zandkuur met 20% vlozaad dat je dan maar 120 gram psyllium voert, dat is veel te weinig om effect te hebben.

TIP van Iris

Controleer of de psyllium 100% is.
Dus dat er geen andere stoffen zijn toegevoegd aan de psyllium.
Zorg daarnaast dat je de juiste dosering aanhoudt als je je paard psyllium geeft. 

Bestel pysllium van goede kwaliteit!

Omdat er veel dure kleine potjes psyllium met de verkeerde dosering te koop zijn heb ik mijn eigen merk psyllium ontwikkeld. Dit zijn 100% psyllium zaadjes in een verpakking met de juiste dosering. Voor 2,5 kilo betaal je 44,50 euro (incl BTW), de verzendkosten bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER

Volg de Masterclass Herken Koliek bij je Paard OP TIJD nu GRATIS!

 

In mijn werk als paardendierenarts heb ik té veel paarden met koliek gezien!

Door het geven van deze GRATIS Masterclass Herken koliek bij je paard OP TIJD hoop ik veel paardeneigenaren te bereiken en zo ervoor te zorgen dat koliek niet meer doodsoorzaak nummer 1 is onder paarden.

Masterclass koliek herkennen

 Hoe eerder je koliek herkent hoe meer kans op overleving!

Help je mij hierbij? Er is tenslotte niks erger dan je grote vriend te verliezen aan koliek terwijl dit te voorkomen is!

Het enige dat je moet doen is iets meer dan een uur vrij maken in je agenda, een kopje thee of koffie zetten en lekker relax op de bank gaan zitten met je laptop op schoot.

Ik beloof je dat je na het volgen van de Masterclass nooit meer hetzelfde naar paarden kijkt!

Schrijf je direct in! KLIK HIER