Heeft het nut om mijn paard probiotica te voeren? Is een vraag die ik regelmatig krijg. Probiotica zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, niet alleen voor menselijk gebruik maar ook voor dieren, waaronder paarden. Maar wat zijn probiotica eigenlijk en hebben ze echt voordelen voor je paard? In deze blog ga ik dieper in op de meest gestelde vragen over het geven van probiotica aan je paard.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën of gisten, die gunstige effecten kunnen hebben op de spijsvertering en gezondheid van je paard wanneer ze in de juiste vorm en voldoende hoeveelheden worden gevoerd. De probiotica die ik verkoop onder mijn eigen merk bevat de levende gist Yea Sacc dat is Saccharomyces cerevisiae. 

Door probiotica aan je paard te voeren ondersteun je de darmflora en daarmee de gezondheid van je paard. Je wil dat er meer gunstige bacteriën in het darmstelsel van je paard komen. Op die manier kunnen ze helpen bij het afbreken van voedingsstoffen, het verbeteren van de opname en het handhaven van een gezonde darmflora. 

Deze micro-organisme kunnen als probiotica aan je paard gegeven worden:

  • Lactobacillus: Dit zijn melkzuurbacteriën die kunnen helpen bij de afbraak van voedsel in de darmen en het reguleren van de pH-waarde.
  • Bifidobacterium: Dit zijn nuttige darmbacteriën die de spijsvertering ondersteunen.
  • Saccharomyces cerevisiae (Yea Sacc): Een gistsoort die de fermentatie in de dikke darm en de opname van voedingsstoffen kan ondersteunen. Deze levende gist zit in mijn eigen merk probiotica.

Wanneer zet je probiotica in bij een paard?

Als paardendierenarts schrijf ik al jaren probiotica voor aan paarden, omdat ik daar volledig achter sta. Probiotica geef ik aan een paard om te ondersteunen bij: mestwater, dunne mest, diarree, verteringsproblemen, verminderde weerstand, vermagering en huidproblemen. Ik ben erg enthousiast over de resultaten van mijn eigen merk probiotica dat bestaat uit de levende gist Yea Sacc.

Mestwater paard
Mestwater paard
Mestwater paard

Hoe werkt probiotica voor je paard?

Net als bij mensen kunnen probiotica voor paarden de darmflora ondersteunen. Een gezonde darmflora is nodig voor een goede spijsvertering, opname van voedingsstoffen en een sterk immuunsysteem. Probiotica kunnen ondersteunen bij het handhaven van deze balans.

Heeft mijn paard probiotica nodig?

Of je paard probiotica nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder zijn dieet, huisvesting en eventuele gezondheidsproblemen. Heeft je paard ondersteuning nodig bij mestwater, dunne mest, diarree, verteringsproblemen, herhaaldelijke koliek, opgeblazen buik, verminderde weerstand, vermagering en huidproblemen dan is het toevoegen van de juiste probiotica aan het dieet zeker de moeite waard.

Wanneer moet ik probiotica aan mijn paard geven?

Het is het beste om probiotica dagelijks aan je paard te geven. Dit kan helpen om de darmflora te ondersteunen. Je kunt mijn probiotica gewoon door het dagelijkse voer van je paard mengen. Je geeft maar 10 gram per dag en het wordt makkelijk gegeten.

Probiotica Paard Yea Sacc

Zijn alle probiotica hetzelfde?

Nee, probiotica kunnen verschillende stammen van bacteriën of gisten bevatten. Het is belangrijk om een probiotica te kiezen dat specifiek is geformuleerd voor paarden. Ik zie regelmatig potjes probiotica voorbij komen die voor honden, katten en paarden zijn. Je kunt je voorstellen dat je paard een heel ander dieet en darmstelsel heeft dan een hond en een kat. Het kan dus niet dat deze dieren dezelfde probiotica nodig hebben. Ik heb de beste ervaringen met de levende gist Yea Sacc, daarom heb ik ervoor gekozen om deze levende gist te gebruiken voor mijn eigen merk probiotica voor jouw paard. Let altijd goed op bij het voeren van een gist dat het echt een levende gist is, want er zijn ook veel probiotica op de markt met dode gisten. En ja die zijn goedkoper dus misschien wil je daar vanwege de prijs wel voor kiezen. Maar je snapt vast dat het voeren van een dode gist niet werkt!

Kan ik probiotica aan mijn paard geven tijdens een antibioticakuur?

Probiotica zijn onder andere nuttig in situaties waarin het evenwicht van de darmflora wordt verstoord, zoals bij het gebruik van antibiotica. Probiotica geven tijdens en na een antibioticakuur aan je paard zorgt ervoor dat de probiotica de darmen kan ondersteunen om weer de juiste bacteriën op te bouwen. Overleg het gebruik van probiotica tijdens een antibioticakuur altijd met je dierenarts.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het geven van probiotica aan mijn paard?

Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd voor paarden en veroorzaken ze geen bijwerkingen. Heb je twijfels over of probiotica geschikt is voor je paard overleg dan even met je dierenarts.

Kan ik probiotica aan mijn drachtige merrie of veulen geven?

Ja uit onderzoek is gebleken dat Yea Sacc een gunstige invloed kan hebben op de gezondheid van merrie en veulen. Wil je daar meer over lezen ga dan naar deze blog: Yea Sacc: Helpt merrie en ongeboren veulen. 

Hoe kan ik de effectiviteit van probiotica bij mijn paard controleren?

Het is moeilijk om de directe effecten van probiotica bij paarden te meten. Als je paard mestwater heeft en dat stopt binnen een aantal weken dan is het natuurlijk wel makkelijk meetbaar. Een betere weerstand is natuurlijk lastig meetbaar te maken. Het is een goed idee om de algehele gezondheid en spijsvertering van je paard te monitoren en eventuele veranderingen op te merken na het starten van probiotica.

Conclusie

Probiotica kunnen heel nuttig zijn voor je paard. Door de darmflora te optimaliseren kunnen probiotica de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. Het is erg belangrijk om de juiste probiotica te kiezen en de gezondheid van je paard nauwlettend in de gaten te houden. Kortom, terwijl probiotica niet noodzakelijk zijn voor alle paarden, kunnen ze een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van je paard.

Bestel probiotica met de juiste levende gist!

Ik heb mijn eigen merk probiotica op de markt gebracht, zodat ik zeker weet dat er de juiste levende gisten (Yea Sacc) in zitten.

Als paardendierenarts zie ik veel paarden die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken voor hun verteringsstelsel. Ik adviseer vaak naast aanpassing van het dieet om dan probiotica bij te voeren.

Doordat het product sterk geconcentreerd is hoef je maar 10 gram per dag te voeren aan een paard. De probiotica is lang houdbaar en 1 verpakking van 1 kg, is voldoende voor 3 maanden.

Voor 1 kg probiotica betaal je 69,- euro (incl. BTW), de verzendkosten binnen NL bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER

Probiotica voor Paarden