Regelmatig krijg ik de vraag: ‘kan ik mijn paard het beste prebiotica of probiotica voeren? In mijn webshop verkoop ik mijn eigen merk probiotica voor paarden. Waarom ik daarvoor gekozen heb, wat het verschil is tussen prebiotica en probiotica en welke goedkope prebiotica je kunt voeren vertel ik je graag in deze blog.

Luister je liever naar de informatie dan dat je het blog leest? Bekijk dan onderstaande video via Youtube waarin in de informatie uit het blog uitleg. 

Wat is prebiotica voor paarden?

Prebiotica voor paarden zijn specifieke voedingsstoffen die dienen als voedingsbron voor gunstige bacteriën in het spijsverteringsstelsel van paarden. Deze voedingsstoffen bereiken onveranderd de dikke darm, waar ze dienen als voedsel voor gunstige bacteriën. Ze stimuleren in de dikke darm de groei en activiteit van probiotische bacteriën, die op hun beurt de spijsvertering en de algehele darmgezondheid van het paard bevorderen.

Prebiotica kunnen hierdoor helpen om een evenwichtige darmflora te behouden en een positieve invloed hebben op de algemene gezondheid van het paard. Prebiotica ondersteunen de verteerbaarheid van vezels, de gezondheid van de darmen en de opname van voedingsstoffen in de blinde darm. 

Paarden met verstoorde spijsverteringsfunctie, zoals diarree, mestwater, een opgeblazen buik of andere darmproblemen, kunnen baat hebben bij toevoeging van prebiotica aan hun voeding. Maar ook bijvoorbeeld paarden die moeite hebben met ongewenst gewichtsverlies of paarden die moeilijk op gewicht blijven, kunnen baat hebben bij prebiotica. 

Typische prebiotica voor paarden zijn onder andere:

 • Inuline: Dit is een veelvoorkomend prebioticum en wordt vaak aan paardenvoer toegevoegd. Het komt van nature voor in planten zoals cichorei en biedt een voedingsbron voor gunstige darmbacteriën.
 • Fructo-oligosacchariden (FOS): FOS zijn koolhydraten verbindingen die de groei van probiotische bacteriën in de darmen van het paard bevorderen.
 • Mannaan-oligosacchariden (MOS): MOS zijn een ander type prebiotica dat de darmgezondheid van paarden ondersteunt door de groei van schadelijke bacteriën te remmen en het immuunsysteem te versterken.
 • Pectine: Pectine is te vinden in bepaalde planten en helpt de darmgezondheid te verbeteren door de groei van gunstige bacteriën te stimuleren.
Prebiotica en probiotica voor paarden

Welk paardenvoer bevat prebiotica?

Een voorbeeld van natuurlijke prebiotica voor paarden is bietenpulp. Bietenpulp is het restproduct van suikerbietverwerking en bevat oplosbare vezels, waaronder pectine. Deze oplosbare vezels kunnen fungeren als prebiotica, wat betekent dat ze de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de dikke darm van paarden kunnen ondersteunen. Bietenpulp is gemakkelijk zelf klaar te maken. Let op dat je het met voldoende water lang genoeg laat weken. Daarnaast is bietenpulp qua prijs een erg aantrekkelijk prebiotica voor paarden. Omdat prebiotica zo gemakkelijk via bietenpulp bij te voeren is aan paarden heb ik ervoor gekozen om dit niet als supplement toe te voegen aan mijn supplementen lijn.

Wat zijn de voordelen van prebiotica voor paarden? 

 

 • Ondersteuning van een gezonde darmfloraPrebiotica dragen bij aan de ontwikkeling van een evenwichtige darmflora door de groei van gunstige bacteriën te stimuleren. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goede spijsvertering en het behoud van een gezonde darmomgeving.

 • Verbetering van de verteerbaarheid van vezelsPrebiotica kunnen de verteerbaarheid van vezels verhogen. Dit is vooral belangrijk voor paarden, aangezien vezels een essentieel onderdeel zijn van hun dieet en nodig zijn voor een gezonde spijsvertering. 
 • Ondersteuning van de darmgezondheid – Prebiotica dragen bij aan de algehele darmgezondheid door het verminderen van schadelijke bacteriën en het bevorderen van een omgeving die gunstig is voor de groei van probiotische bacteriën. 
 • Verbeterde opname van voedingsstoffenEen gezonde darmflora draagt bij aan een efficiëntere opname van voedingsstoffen, waardoor het paard optimaal profiteert van het voedsel dat het consumeert. 
 • Ondersteuning van het immuunsysteemEen gezonde darmflora is nauw verbonden met een goed functionerend immuunsysteem. Door de darmgezondheid te verbeteren, kunnen prebiotica indirect bijdragen aan een sterker immuunsysteem. 
 • Mogelijke vermindering van spijsverteringsproblemenPaarden met gevoeligheid voor spijsverteringsproblemen, zoals diarree, een opgeblazen buik  of andere darmproblemen, kunnen baat hebben bij prebiotica doordat ze de darmfunctie helpen reguleren.

Wat is probiotica voor paarden?

Probiotica voor paarden zijn voedingssupplementen die levende micro-organismen bevatten, zoals bepaalde stammen van bacteriën of gisten, die gunstig zijn voor de spijsvertering en darmgezondheid van paarden. De probiotica die ik verkoop onder mijn eigen merk bevat Yea Sacc dat is Saccharomyces cerevisiae. 

Probiotica wordt gegeven aan paarden om de darmflora te ondersteunen. Probiotica werken door de populatie van gunstige bacteriën in het maag-darmkanaal van paarden te verhogen en schadelijke bacteriën te onderdrukken. Ze kunnen helpen bij het afbreken van voedingsstoffen, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen en het handhaven van een optimale darmflora. 

Hier zijn enkele voorbeelden van micro-organismen die vaak als probiotica voor paarden worden gebruikt:

 • Lactobacillus – Dit is een veelvoorkomend geslacht van melkzuurbacteriën dat kan helpen bij de afbraak van voedsel in de darmen en het reguleren van de pH-waarde.
 • Bifidobacterium: Dit zijn een andere soort nuttige darmbacteriën die de spijsvertering ondersteunen.
 • Saccharomyces cerevisiae (Yea Sacc): Een gistsoort die de fermentatie in de dikke darm kan bevorderen en de opname van voedingsstoffen kan verbeteren.

Wat zijn voordelen van probiotica voor paarden?

Probiotica zijn onder andere nuttig in situaties waarin het evenwicht van de darmflora wordt verstoord, zoals bij het gebruik van antibiotica, veranderingen in het dieet, stress of bij transport. Probiotica inzetten tijdens en na het geven van antibiotica aan je paard zorgt ervoor dat de probiotica de darmen kan ondersteunen om weer de juiste bacteriën op te bouwen in de darmen. 

Ook kan probiotica nuttig zijn wanneer paarden herstellende zijn van spijsverteringsproblemen zoals mestwater of diarree. 

Paarden die moeite hebben met aankomen of plotseling gewichtsverlies kunnen baat hebben bij probiotica doordat de probiotica de spijsvertering van voeding verbetert en de opname van essentiële voedingsstoffen bevordert.

Probiotica voor Paarden

Moet ik prebiotica of probiotica voeren aan mijn paard?  

De keuze tussen probiotica en prebiotica voeren hangt erg af van de specifieke behoeften van je paard. In sommige gevallen kan een combinatie van beide nuttig zijn. Het is altijd verstandig om te overleggen met je dierenarts wat de beste keus voor jouw paard en zijn situatie is. Factoren die hierbij een rol spelen zijn de gezondheid en de voeding van je paard. 

Het is dus niet zo dat prebiotica altijd beter is om te voeren of probiotica altijd beter is om te voeren. Beide voedingsstoffen kunnen de gezondheid van je paard bevorderen, en de keuze hangt af van zowel de specifieke behoeften van je paard als de situatie waarin je paard zich bevindt.

Wil je dat ik jou en je paard hierbij help? Dan is een online voedingsconsult echt iets voor jou. In het online voedingsconsult ga ik samen met jou de voeding van je paard onder de loep nemen en gaan we aan de hand van berekeningen kijken wat je paard mist in zijn voeding of misschien wel te veel krijgt.

Heeft jouw paard problemen met zijn spijsvertering bijvoorbeeld mestwater of dunne mest? Dan zijn onderstaande blogs interessant om te lezen.
Paard met vieze billen
Dunne mest paard

Probiotica voor paarden

 

Ik heb mijn eigen merk probiotica op de markt gebracht, zodat ik zeker weet dat er de juiste levende gisten (Yea Sacc) in zitten. Als paardendierenarts zie ik veel paarden die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken voor hun verteringsstelsel.

Ik adviseer vaak naast aanpassing van het dieet om probiotica bij te voeren. Doordat het product sterk geconcentreerd is hoef je maar 10 gram per dag te voeren aan een paard. De probiotica is lang houdbaar en 1 verpakking van 1 kg, is voldoende voor 3 maanden.

Voor 1 kg probiotica betaal je €67,- euro (incl. BTW), de verzendkosten binnen NL bedragen €7,95 per bestelling. KLIK HIER

Probiotica voor Paarden