We hopen allemaal dat we er nooit mee te maken krijgen, een peesblessure bij je paard. Tijdens mijn werk kom ik echter veel peesproblemen tegen. Veel paardeneigenaren starten te snel weer met rijden zonder eerst een diagnose te laten stellen bij een dikke pees. Waardoor de blessure vaak ernstiger wordt.

De diagnose peesblessure klinkt voor veel eigenaren als een nachtmerrie, want iedereen weet dat het herstel van een peesblessure een lange weg is. Maar hoe eerder de juiste behandeling en juiste revalidatie wordt gestart hoe meer kans op herstel.

Wat zijn pezen nu precies?

Pezen zijn samengesteld uit peesvezels, bundels dichte bindweefselvezels die in de lengterichting lopen en de verbinding vormen tussen spier en bot. Pezen kunnen niet worden verkort of verlengd; beweging wordt geproduceerd door de aangehechte spieren. Ze hebben een beperkte bloedtoevoer, wat kan leiden tot langzaam herstel door onvoldoende toevoer van voedingsstoffen en slechte afvoer van afvalstoffen.

 

Waar komen de meeste peesblessures voor bij een paard?

Peesblessures kunnen in het hele paardenlichaam voorkomen, maar de meest voorkomende peesblessures treden op aan de achterzijde van het pijpbeen. De belangrijkste pezen in dit gebied zijn de oppervlakkige buiger, die direct onder de huid loopt, de diepe buiger, die voor de oppervlakkige buiger loopt en aan het hoefbeen hecht, het check ligament, dat begint aan de achterzijde van de voorknie en samenkomt met de diepe buiger halverwege de pijp, en de interosseus (tussenpees), die tegen de achterzijde van het pijpbeen ligt en zich splitst in twee schenkels die aanhechten op de sesambeentjes.

Pees van paard
Peesblessure bij paard

Hoe herken ik bij mijn kreupele paard een peesblessure?

Peesblessures kunnen warmte en zwelling veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van de blessure kan het paard niet tot ernstig kreupel lopen. Kreupelheid gaat meestal snel over, waardoor veel eigenaren te vroeg weer gaan rijden en het risico op ernstiger letsel toeneemt. Door een goede kennis van het paard en de benen dagelijks te controleren, kunnen zwellingen en mogelijke verwondingen op tijd worden opgemerkt.

Mijn paard heeft een warme dikke pees, wat moet ik doen?

Als je paard een warme en/of dikke pees heeft moeten al je alarmbellen afgaan. Mijn advies is om contact op te nemen met je dierenarts zodat jullie samen kunnen beslissen wat je nu in het acute stadium moet doen. Dat zal waarschijnlijk bestaan uit rust, koelen en ontstekingsremmers. Je dierenarts zal bepalen wanneer er een pees echo gemaakt moet worden. Meestal wachten we hier een week mee. Ook als de pees weer snel dun wordt is het super belangrijk om een echo te laten maken zodat je precies weet wat er aan de hand is en hoe je paard behandeld en gerevalideerd moet worden.

Hoe ontstaat een peesblessure?

Peesblessures kunnen ontstaan ​​door acute overbelasting tijdens training, spelen in de wei of wedstrijd. Ook extern trauma, zoals een klap van een ander paard, kan een oorzaak zijn. Meestal is er echter sprake van chronische overbelasting, wat kan leiden tot peesverval, afbraak van de pees. De ernst van het letsel kan variëren van kleine verrekking tot een volledige ruptuur (scheur) van de pees.

Hoe wordt de diagnose peesblessure gesteld?

Bij vermoeden van een peesblessure is het belangrijk om direct een paardendierenarts te raadplegen. De dierenarts zal het paard eerst klinisch onderzoeken. Door te kijken naar de stand, het bewegen en te voelen aan het been. Een klinisch onderzoek kan zwelling, warmte en pijnlijkheid bevestigen, maar een echografie (peesscan) is essentieel voor een nauwkeurige diagnose. Echo’s worden daarna regelmatig gemaakt om het herstelproces te volgen en het revalidatieschema aan te passen.

Peesecho bij paard
Peesecho bij paard

Hoe moet een peesblessure/peesprobleem bij een paard behandeld worden?

Een gespecialiseerde paardenarts kan klinisch en diagnostisch onderzoek uitvoeren en om kleine beschadigingen of overbelasting op te sporen. De behandeling van peesblessures is altijd maatwerk en hangt af van de ernst van de blessure.

Het herstelproces bestaat uit verschillende fases en vereist een gecontroleerde belasting op een vlakke bodem en eventueel aanvullende behandelingen. Behandelingsopties voor peesblessures zijn onder andere ontstekingsremmers, pijnstillende therapie, koud afspuiten en rust. Bij ernstige blessures kan inspuiten met PRP (platelet rich plasma), lasertherapie, shockwave of stamcellen bevorderlijk zijn voor het herstel. Speciaal beslag kan daarnaast helpen om de geblesseerde pees te ontlasten.

Peesblessure behandelen met PRP (platelet rich plasma)

Niet elke peesblessure is geschikt voor een PRP-behandeling. Samen met je dierenarts zal je de beste behandeling voor je paard kiezen. Simpel gezegd, om PRP effectief toe te passen, is het belangrijk dat er een duidelijke beschadiging aan de pees is. Ook is het fijn als de blessure recent is, zodat het weefsel nog goed kan reageren.

Door het doen van een echo kan je dierenarts vaststellen of PRP de geschiktste behandeling voor de peesblessure van je paard is. Natuurlijk spelen ook andere factoren voor revalidatie een rol bij het uiteindelijke effect van de behandeling.

Het proces begint met het afnemen van bloed bij het paard. Vervolgens wordt het plasma dat verrijkt is met bloedplaatjes, ook wel PRP genoemd, precies op de beschadigde plek in de pees gespoten onder begeleiding van echografie (in de video kun je zien hoe ik te werk ga).

Het geïnjecteerde PRP bevat groeifactoren die het beschadigde weefsel stimuleren en ondersteunen bij een snellere en betere opvulling van de beschadiging. Deze groeifactoren dragen bij aan het bevorderen van het genezingsproces en het herstel van de peesblessure.

Peesprobleem behandelen met shockwave therapie

Shockwave therapie is een moderne techniek die veelvuldig wordt toegepast, zowel in de humane geneeskunde als in de fysiotherapie. Bij mensen wordt deze therapie vaak gebruikt voor aandoeningen zoals “hielspoor” en shin splints, met name bij peesaanhechtingsblessures. 

Shockwaves zijn drukgolven. Hoewel de drukgolven door vloeistoffen en weke delen kunnen bewegen, dringen ze niet diep door in botweefsel.

Shockwave stimuleert het herstelproces van de kapotte pees. Bovendien hebben de drukgolven een pijnstillend effect doordat de zenuwen minder pijnsignalen doorgeven.

Shockwave therapie is een effectieve techniek om het herstel van peesblessures bij paarden te bevorderen. Bij oudere of chronische blessures kan shockwave therapie nog steeds nuttig zijn. Het kan het herstel bevorderen door een milde ontstekingsreactie op te wekken, die essentieel is voor verdere genezing van de blessure. Een voorbeeld hiervan is een blessure aan de aanhechting van de tussenpees.

Stamceltherapie voor peesblessures bij je paard

Stamceltherapie is een procedure waarbij vroeger stamcellen werden gehaald uit het beenmerg of het vetweefsel van een paard. Nadat de stamcellen in het laboratorium waren vermenigvuldigd, werden ze geïnjecteerd in de blessure. Stamcellen hebben het unieke vermogen om zich te differentiëren in verschillende soorten cellen, waaronder dus ook peescellen. Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk om dit op deze manier toe te passen. Er zijn nu ook stamcellen te koop die al op de juiste manier gekweekt zijn. De resultaten van een behandeling zijn veelbelovend, de kans op herblessure wordt een stuk lager na behandeling met stamcellen.

Wil je meer weten over stamceltherapie? Dan kun je via de knop hieronder luisteren naar onze podcast over stamceltherapie.

Lasertherapie bij peesblessures

Tegenwoordig wordt lasertherapie populairder als behandeling voor peesblessures. Deze therapie is gericht op het versnellen van het genezingsproces, het verbeteren van de kwaliteit en elasticiteit van het herstellende weefsel, het verminderen van ontstekingsreacties en het bestrijden van pijn. Lasertherapie kan op zichzelf staan als een effectieve behandelmethode voor peesblessures, maar het kan ook als aanvullende therapie worden gebruikt in combinatie met shockwave, PRP-injecties of stamceltherapie.

Speciaal beslag bij peesblessures

Bij peesblessures wordt vaak speciaal hoefbeslag aanbevolen om de geblesseerde pees te ontlasten. Voor elke pees is dit verschillend, dus het is van groot belang om met behulp van een echo te achterhalen welke pees precies is beschadigd. In samenwerking met de hoefsmid kan vervolgens het juiste beslag worden aangepast om de blessure optimaal te ondersteunen. Het is erg belangrijk om dit beslag regelmatig (6-8 weken) te vernieuwen. 

Hoe lang duurt het herstel van een peesblessure?

Revalidatie duurt vaak enkele maanden tot meer dan een jaar, afhankelijk van de ernst van de blessure. Gecontroleerde beweging is heel belangrijk voor goed herstel. Het is belangrijk om de pezen te ontlasten en de belasting rustig op te bouwen om herhaling te voorkomen.

Een op maat gemaakt revalidatieschema is essentieel voor een goed herstel. Overleg dus goed met je dierenarts hoe je je paard het beste kunt revalideren.

Hoe voorkom je een peesblessure bij je paard?

Zorg ervoor dat het paard in optimale conditie is met een goede ontwikkeling en balans van de spieren. Hierin zijn goede voeding en zo veel mogelijk vrije beweging essentieel. Train het paard op verschillende ondergronden, rij niet op een slechte bodem. Gebruik geen bandages. Bouw arbeid rustig op en laat je paard de kans krijgen om te herstellen van nieuwe arbeid. Zorg dat je paard regelmatig bekapt wordt door een goede hoefsmid om blessures te voorkomen. Controleer je paard dagelijks op zwellingen of warmte rond de pezen. 

Wil jij een peesecho bij je paard laten uitvoeren dan doe ik dat graag voor je!

We beginnen met een onderzoek van je paard. Natuurlijk ben jij er gewoon bij aanwezig, zodat je mee kan kijken en natuurlijk al je vragen kunt stellen.

Ik kan bij je op locatie langskomen met mijn echo apparaat, maar je kunt ook naar mij toe komen.

Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997

Iris van Gulik