In de vorige blog: ‘Te dik paard – Wanneer is mijn paard te dik?’ hadden we het over hoe je een te dik paard kunt herkennen, in deze blog gaan we verder op de risico’s van een paard met overgewicht.

Wat veel paardeneigenaren zich niet voldoende beseffen is dat overgewicht ernstige problemen op kan leveren bij paarden. Ze noemen hun te dikke paard dan lachend “spekkie”, als paardendierenarts vind ik dat een stuk minder grappig. Overgewicht kan namelijk echt gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van je paard. 

Paarden die te dik zijn zijn vaak echt een stuk minder fit en blij dan hun soortgenoten die wel goed op gewicht zijn. Het sluipt er vaak langzaam in steeds een kilootje erbij tot het op een gegeven moment echt ernstig overgewicht is. Je merkt dan als eigenaar vaak niet dat het gedrag verandert is, omdat het zo langzaam is gegaan. Je denk misschien dat hij wat slomer is omdat hij wat ouder wordt. Pas als je te dikke paard weer vele kilo’s afgevallen is en geen last meer heeft van overgewicht of obesitas merk je dat hij weer een stuk blijer en fitter is dan de afgelopen tijd. 

 

Gevolgen van overgewicht bij je paard

Als je paard te dik is kunnen er verschillende problemen optreden: Denk bijvoorbeeld aan slecht presteren of oververhitting door het extra gewicht.

Slechtere prestaties
Als je paard meer lichaamsgewicht heeft door vetopbouw zal zijn prestatievermogen afnemen. Je kunt je vast wel voorstellen dat als het paard meer gewicht moet dragen dit invloed gaat hebben op de prestaties en gewrichten/pezen van een paard. Voor paarden met overgewicht is het moeilijker om intensieve prestaties te leveren omdat de conditie slechter is doordat een paard extra lichaamsgewicht mee draagt. 

  • Overmatig lichaamsgewicht verhoogt de spierspanning, waardoor het moeilijker kan worden om normaal te functioneren.

  • De conditie zal slechter zijn wanneer een paard overgewicht heeft, waardoor de prestaties afnemen.

Oververhitting
Zwaarlijvige paarden kunnen moeite hebben om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Dit komt door het vet, het vet zit om de organen en onder de huid en houdt warmte vast.  Dit is gevaarlijk bij warmer weer, omdat paarden sneller oververhit kunnen raken kunnen. Oververhitting kan ook een grote factor zijn bij slechte prestaties.

Overgewicht paard

Check zelf of je paard overgewicht heeft: download het gratis e-book zodat je precies weet hoe je dit kunt beoordelen.

Jij wilt vast zo lang mogelijk van je paard genieten en gunt je paard een blij en gezond leven. Daarom is het super belangrijk dat je paard netjes op gewicht is! Een te dik paard loopt veel gezondheidsrisico’s.

In het gratis e-book leer ik je hoe je in drie simpele stappen zelf kunt beoordelen of je paard te dik is. Klik hieronder op de knop en je krijgt direct toegang tot het e-book.

Dieetclub paard

Gevaren – de risico’s van overgewicht

Van overgewicht of obesitas (vetzucht) is aangetoond dat het veel negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van je paard, ik zal er hier een aantal van noemen:

Verhoogd risico op hoefbevangenheid: Paarden en pony’s die overgewicht hebben hebben kans op insulinedysregulatie (vroeger noemde we dit insulineresistentie). Insulinedysregulatie veroorzaakt veel gezondheidsproblemen, maar het grootste gevaar is de verhoogde kans op hoefbevangenheid.

Verhoogd risico op vet in het bloed (hyperlipemie): Wanneer het lichaam niet helemaal goed werkt kan er een lichte verhoging van de hoeveelheid vet in het bloed ontstaan. In veel gevallen gaat de afbraak van vet gecontroleerd, maar in sommige gevallen verloopt deze afbraak ongecontroleerd bijvoorbeeld bij acute ziekte. In deze situaties wordt de afbraak van vetten verhoogd waardoor het risico op vet in het bloed toe neemt, dit kan onder andere gebeuren wanneer je paard acuut stopt met eten door ziekte of je te snel wilt dat je paard af valt.

Temperatuur regulatie verandert: De normale temperatuur van een paard in rust is 37.4-38.0 graden. Als je paard net gewerkt heeft is het helemaal niet raar dat de temperatuur even 39,5 graden is, deze zakt dan weer naar de normale temperatuur. Door de isolerende vetlaag kan een paard met overgewicht moeilijker zijn temperatuur reguleren. Hierdoor neemt de kans op oververhitting toe. Let dus vooral op bij een paard met overgewicht dat je niet te veel van het paard vraagt. 

Slechtere vruchtbaarheid: Als merries te dik zijn worden ze moeilijker hengstig en moeilijker drachtig. Daarnaast is er door het vet minder ruimte in het bekken wat problemen kan geven tijdens de geboorte. 

Overgewicht achterhand paard

Verhoogd risico op gewrichtsproblemen door verhoogde belasting: Als je paard 100 kg te veel mee moet slepen aan gewicht kun je je voorstellen dat de belasting op de gewrichten ook veel hoger is. De krachten die erop komen zijn hoger dan bij een normaal gewicht, waardoor je meer kans hebt op slijtage van het gewricht. Waardoor er bijvoorbeeld artrose kan ontstaan met kreupelheid tot gevolg. 

Eerder oud worden: Als een paard veel vetweefsel heeft komen er veel ontstekingsstoffen vrij, deze worden weggevangen door antioxidanten in de voeding. Bij dieren met veel overgewicht komen er zo veel ontstekingsstoffen vrij dat er blijvende schade aan cellen kan ontstaan. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je paard eerder oud wordt. 

Lipomen (vettumoren): Dit zijn bollen vetweefsel die paarden met ernstig overgewicht kunnen ontwikkelen. Deze kunnen ook in de buikholte aanwezig zijn en soms zelf om een darmdeel heen draaien, waardoor er ernstige koliek ontstaat. 

Er kleven dus veel gevaren aan een te dik paard. Gevaren die je als eigenaar graag wil voorkomen. Als eigenaar kun je er veel aan doen om je paard goed op gewicht te krijgen. Noem hem dus geen Spekkie meer maar zet je paard op een verantwoord dieet, daar zal je paard veel gezonder, blijer en fitter van worden.

Overgewicht paard

Professionele begeleiding bij het afvallen

Je kunt het voer van je paard niet zomaar halveren. Dit is een geleidelijk proces dat in de loop van de tijd moet gebeuren met een verantwoord dieet en meer lichaamsbeweging.

Als je paard 100 kilo te zwaar is kun je niet verwachten dat je paard in 3 maanden netjes op gewicht is, dat is niet goed voor je paard. Een doel van 0,5-1% gewichtsverlies per week is geschikt voor de meeste paarden.

Belangrijk is om professionele hulp in te schakelen en een verantwoord dieetplan op te stellen. Ik kan je daarbij helpen in de Dieetclub voor paarden. KLIK HIER voor meer info. Samen zorgen we ervoor dat je paard weer gezond, fit en blij wordt.

Is je paard te dik? Dan help ik je graag!

Meld je paard aan voor de dieetclub!

Jij wilt vast zo lang mogelijk van je paard genieten en gunt je paard een blij en gezond leven. Daarom is het super belangrijk dat je paard netjes op gewicht is! Een te dik paard loopt veel gezondheidsrisico’s.

De Dieetclub is een 6-maanden online Traject waarin we er samen voor zorgen dat je paard verantwoord gewicht verliest. Hierdoor krijg je een gezond, fit en blij paard!

Wil jij dat je paard geen risico meer loopt op ernstige gezondheidsproblemen door overgewicht en gun jij je paard een gezonder leven klik dan op onderstaande knop voor meer informatie over de Dieetclub voor paarden!