Heeft jouw paard wel eens dunne mest of diarree? Weet jij wat je moet doen? Ieder paard kan wel eens last hebben van mestwater, maar het is belangrijk om te weten dat dit niet normaal is. Daarom extra belangrijk om goed te kijken naar de oorzaak, want zo kun jij jouw paard helpen!

Een vieze achterhand door mest bij het paard? Als paardenliefhebber heb jij vast wel eens zo’n vieze staart of natte billen gezien! Soms lijkt er geen duidelijke, onderliggende ziekte maar toch blijft er te veel water met de mest meekomen. Jij als paardeneigenaar blijft die vieze billen maar poetsen & wassen. Toch is het verstandig om verder te kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw paard last heeft van mestwateren, dit is een vorm van diarree bij paarden.

Mestwater paard

Wat is mestwater precies?

Ik liet net al even vallen dat mestwateren een vorm van diarree is bij paarden. Wanneer een paard dunne mest of diarree heeft, dan komt dit doordat er meer vocht in de mest zit. Veel mensen denken dat dunne mest bij het paard onschuldig is, omdat het paard veelal geen andere klachten vertoont. Echter is dit niet waar! Wanneer jouw paard last heeft van mestwateren, dunne mest of diarree heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken hoe jij jouw paard kunt helpen.

 

Paarden hebben in tegenstelling tot andere dieren een hoge doorstroomsnelheid van de voedselbrij in de darmen. Dit betekent dat er maar weinig tijd is voor de vertering van het voedsel. Het verteren van de voeding noemen we fermentatie, dit gebeurt door gezonde bacteriën, enzymen & gisten in de dikke darm. Wanneer het paard een verstoorde darmflora heeft zijn er onvoldoende gezonde bacteriën, enzymen of gisten aanwezig. Een ongezonde bacteriekolonie in de darm heeft invloed op de hoeveelheid water die in de mest blijft. Wanneer de vertering niet optimaal wordt uitgevoerd zullen er voedingsstoffen achterblijven in de darm en daardoor kan water niet worden opgenomen uit de darm. Dit kan eruit zien als mestwateren. Bij mestwateren is de mest wel gebald maar komt er veel water mee naar buiten. Ook als je paard een scheetje laat kan het dat er water mee naar buiten komt. Hierdoor krijgt je paard natte billen en een vieze staart.

Een paard hoort soepele, niet te grove of te droge mestballen te hebben. Wanneer de consistentie wisselt geeft dit aan dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Heeft jouw paard al lange tijd last van teveel vocht bij de mest? Of wisselt de consistentie van de mest maar af en toe? In beide gevallen is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden.

De kwaliteit van de mest zegt namelijk veel over de darmflora van jouw paard. Het kunnen subtiele symptomen zijn, waardoor je met vroeg ingrijpen mogelijk ergere problemen kunt voorkomen. Wisselende mest kan een waarschuwing zijn voor onrust in de darmen, wanneer dit probleem verergerd kan dit zich bijvoorbeeld uiten in koliek.

In mijn cursus ‘Voorkom Koliek’ kun je alles leren om de kans op koliek te verkleinen! Wil je meer info over de cursus KLIK HIER

Mestwater paard
Mestwateren paard
Mestwater paard

    TIP van Iris

Wil je dat jouw paard geen last meer heeft van mestwater?  

Ga dan op zoek naar de oorzaak, pas het dieet aan en voer je paard dan  probiotica voor paarden met de levende gist Yea Sacc.

Probiotica ondersteunt de darmflora wat zorgt voor een betere kwaliteit  mest.

Hoe wordt de mestkwaliteit beïnvloed?

Er zijn drie factoren van belang als we kijken naar de consistentie (dikte) van de mest van het paard. Onderstaande drie factoren hebben invloed op het vochtgehalte in de mest van jouw paard.

 

De kwaliteit van de darmwand
De kwaliteit van de darmwand kan invloed hebben op de hoeveelheid vocht die onttrokken wordt aan de darm. Wanneer de dikke darmwand bijvoorbeeld ontstoken is, dan is de darm niet in staat om water op te nemen. Een darmontsteking kan ontstaan door een parasitaire infectie, maar ook door irritatie van zand of een bacterie. Minder vaak voorkomend, kan een darmontsteking ook chronisch zijn. Wanneer de darmwand verslechterd of te weinig gezonde bacteriën bevat, kan dit als gevolg hebben dat er te veel water in de darm blijft. Dit zorgt dat de mest dus te veel water bevat.

Opname van voedsel/water
Daarnaast heeft het rantsoen grote invloed op de consistentie van de mest. Wanneer paarden een verkeerde voeding en een onjuiste verhouding aan vitaminen en mineralen binnen krijgen kan dit verstoorde werking van de darmflora veroorzaken. Paarden zijn van nature gewend om verdeeld over de dag kleine porties te eten. Krachtvoer zit niet in het natuurlijke dieet en moet dan ook gebalanceerd gegeven worden aan je paard. Wanneer je paard in één keer grote porties krachtvoer eet, kan de spijsvertering van je paard dit mogelijk minder goed verteren. Er zijn dan te weinig gezonde bacteriën, enzymen en gisten in de darmen aanwezig om dit voer goed te verteren. Dit kan zorgen voor onbalans in de darmflora.

Maar juist ruwvoer is ook belangrijk om nader te bekijken bij mestwater. Ik zie dat paarden die voordroog gevoerd krijgen vaker last hebben van dunnere mest. Wanneer jouw paard last heeft van mestwater, dunne mest of diarree kan het raadzaam zijn om voor hooi te kiezen in plaats van voordroog.

 

Motiliteit
Wanneer we spreken over motiliteit, dan bedoelen we de bewegingen en contracties die de darm maakt om de voeding te verteren. Wanneer de darm overmatig werkt zal het voedsel sneller de darm passeren, deze verhoogde mate van vertering zorgt dat de darm minder tijd heeft om water aan de voedselbrij te onttrekken. Wanneer de darm minder water opneemt, zal er dus meer water bij de mest komen. De meeste vocht wordt in de dikke darm uit de voeding onttrokken. Daar tegenover staat dat een vertraagde werking van de motiliteit kan zorgen voor te droge mest of verstopping. Veranderingen in de motiliteit van de darm kunnen ontstaan door stressvolle periodes, voerveranderingen, chronische darmontsteking of slecht kauwen door gebitsproblemen.

Mestwater paard

Wat kan de oorzaak zijn van mestwater bij je paard?

Net noemde ik al een aantal belangrijke punten voor de kwaliteit van de mest. Je hebt hier ook al een aantal oorzaken kunnen lezen, maar laten we ze ook nog even op een rijtje voor je zetten.

 • Wormen
 • Zand
 • Bacteriën of virussen
 • (Kwaliteit) Ruwvoer
 • Krachtvoer
 • Verstoorde darmflora
 • Maagproblemen
 • Stress
 • Veranderingen in voeding of omgeving
 • Tekort of overschot aan vitaminen, mineralen of elektroyten
 • Wisselingen van weer of seizoen
 • Vergiftiging
 • Medicatie
 • Chronische ziekten

Zoals je ziet zijn er vele mogelijke oorzaken van mestwater bij het paard. Het is dan ook belangrijk om stap voor stap uit te zoeken waar jouw paard wel of niet last van heeft. Hier help ik je graag mee! Stuur mij gerust een berichtje dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Heeft jouw paard regelmatig last van te veel zand in de darmen? Dan is het GRATIS E-book Zandkoliek Voorkomen iets voor jou! Na het lezen van het e-book weet je precies: hoe je zandkoliek herkent, hoe je zandopname bij je paard beperkt, wat teveel zand is in de zandtest, op welke wijze je Psyllium in kan zetten als hulpmiddel om zandkoliek te voorkomen.

Het kan dat de darmflora van jouw paard verstoord is. Dit kan bijvoorbeeld komen door verkeerde voeding, door bepaalde medicatie gebruik etc. De darmflora van jouw paard heeft dan tijd nodig om weer voldoende gezonde bacteriën te bevatten. Met het gebruik van een probiotica kun je het paard hierbij helpen. Probiotica helpt de darmflora te optimaliseren. 

Het is wel belangrijk om de juiste probiotica te bestellen, er zijn veel middelen op de markt die geen toegevoegde waarde hebben. De probiotica met de juiste levende gist (Yea Sacc) vind je door op de knop te drukken hieronder. 

Is mestwater, diarree of dunne mest onschuldig bij je paard?

Ik hoor nog wel eens voorbijkomen; ‘Maar zo lang het paard er geen last van heeft is dunne(re) mest toch niet zo erg?’

Het lijkt op het eerste oog misschien niet alsof je paard veel last heeft van mest water. Maar toch brengt het wat ongemak en risico’s met zich mee.

De zure mest kan zorgen voor irritatie aan de huid, maar de verstoorde darmflora kan ook voor een strakke of opgeblazen buik zorgen. Dit vind je misschien kleine klachten, maar het kunnen ook beginnen symptomen van groter ongemak zijn. Denk hierbij aan koliek of zelfs hoefbevangenheid. Dit wil je natuurlijk heel graag voorkomen!

Lees ook mijn blog ‘Hoe herken je koliek bij je paard’.

 

Helpt probiotica bij mestwater bij je paard?

Hopelijk heb ik je net niet al te veel laten schrikken met die koliek en hoefbevangenheid. Het is als paardeneigenaren belangrijk om het risico te beperken en de vertering van het rantsoen te optimaliseren. Naast een goede rantsoenanalyse en verschillende managementmaatregelen, kun je nog meer doen om de kans op koliek en hoefbevangenheid te verkleinen. Je kunt de darmflora van je paard ondersteunen met probiotica. Saccharomyces Cerevisiae of te wel Yea Sacc is een gist die een gunstig effect heeft in de vertering van voeding. De precieze werkwijze blijft nog onbekend maar het effect is in verschillende studies beschreven.

Uit onderzoek van Agazzi et Al (‘Effect of live yeast (Saccharomyces cerevisiae) administration on apparent digestibility of horses, 2009’) bleek dat de vertering van vezels verbeterd bij het gebruik van probiotica. Maar ook in een onderzoek uit 2020 van Garber et Al (The effect of supplementing pony diets with yeast on 2. The faecal microbiome, 2020’) blijkt dat door de toevoeging van Yea Sacc, de samenstelling van de bacteriën in de darm positief veranderd.

 

In het algemeen werd gezien dat de bacteriën die voorkomen in gezonde paardendarmen toenamen na het toevoegen van Yea Sacc. Uit het onderzoek bleek dat bacteriën die veel lactaat/zuur vormen minder in de onderzochte mest voorkwamen. Dit toont aan dat het zuurniveau in de darm dus ook lager is. Een lager zuurniveau in de darm heeft tevens een positief effect op het verkleinen van het risico van hoefbevangenheid en koliek.

 

Na het gebruik van Yea Sacc werden er in de darm ook meer bacteriën waargenomen die fibrolytisch zijn. Deze bacteriën vormen na de fermentatie een stof die door het paard gebruikt kan worden in de vorming van energie. Met andere woorden zorgen deze bacteriën er voor dat er meer energie uit voeding gehaald kan worden. 

Na deze onderzoeken kunnen we dus stellen dat Yea Sacc. een positieve werking heeft op de gezondheid van het paard. Door de verbeterde vertering kan het mestwateren verminderen. Een mooie win-win situatie voor eigenaar & paard!

Ook helpt deze probiotica voor merries met (ongeboren) veulens, lees hier de blog met de voordelen.

Mestwater paard
Mestwater paard
Mestwater paard

Heeft jouw paard wel eens last van mestwater? Dan is het verstandig Yea Sacc bij te voeren.

 

 In de probiotica die ik verkoop zit de juiste levende gist Yea Sacc.

Voor een verpakking waar je voor 3 maanden voldoende aan hebt, betaal je €67,- (incl. BTW), de verzendkosten bedragen €7,95 per bestelling. KLIK HIER OM TE BESTELLEN!

Probiotica voor Paarden