Is dat nu echt nodig, zo’n mestonderzoek bij je paard? Vele denken, je stopt er een spuit ontworming in en je kunt het seizoen weer voort. Toch is het zeer belangrijk om een goed wormmanagement voor je paard te hebben. Om je paard geen onnodige ontworming te geven, waardoor er resistentie opgebouwd wordt, raad ik je aan om een aantal keer per jaar mestonderzoek te doen! Het blijkt dat nog 74% van de paarden onnodig ontwormd wordt, het wordt tijd om dat cijfer omlaag te brengen.

Wil jij leren hoe je een goed wormmanagement aanpakt? Kijk dan eens naar mijn online cursus! Kijk hier voor alle informatie over mijn ‘Bewust Ontwormen’ cursus.

Hoe vaak moet ik een wormonderzoek (mestonderzoek) doen bij mijn paard?

Dit ligt een beetje aan jouw paard en de leefwijze van je paard. Want een veulen, jong paard of drachtige merrie heeft een ander schema nodig voor mestonderzoek en ontwormen dan een volwassen paard.

Over het algemeen wil ik je aanraden om 3 keer per jaar een mestonderzoek te doen bij je paard. Zo kun je optimaal in de gaten houden of je paard geen wormeitjes uitscheidt en daarmee het land besmet. Zonder dat je jouw paard onnodige ontwormingsmiddelen (wormspuit) geeft.

sWelke maanden kun jij het beste mestonderzoek doen:

  • Maart
  • Juni
  • September

Naast de 3 keer wormonderzoek kan het in vele gevallen raadzaam zijn om in december een preventieve ontworming te geven. Dit ontwormmoment is nodig omdat niet alle wormen zichtbaar zijn in een mestonderzoek. Denk hierbij aan de lintworm en de horzellarve.

Voor een drachtige merrie, jonge paarden en veulens gelden ander adviezen van wormonderzoek en ontwormen. Veulens zijn vatbaarder voor wormbesmetting en hebben last van andere wormen, waardoor het van groot belang is om er tijdig bij te zijn. Lees in onderstaand artikel alles over het ontwormen van je veulen. Hou je niet zo van lezen van kun je ook luisteren naar onze podcast KLIK HIER

Maar wanneer moet je nu een wormonderzoek (mestonderzoek) doen?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld wanneer je paard op het land staat speelt een belangrijke rol. Wanneer je paard alleen in het zomerseizoen op de weide staat, dan raad ik je aan om een eerste mestonderzoek te doen voordat je paard het land op gaat. Maar loopt jou paard het hele jaar door op het land? Dan kun je het beste kiezen om een onderzoek te doen rond eind maart. Zo kun je direct ingrijpen mocht je paard te veel wormeitjes uitscheiden. Je kunt een mestonderzoek regelen via je dierenarts.

Leeft jouw paard in een kudde? Kijk dan of je alle paarden of een groot deel van de kudde tegelijk kunt testen op wormen. Zo krijg je direct een duidelijk beeld van de besmettingsdruk in de kudde.

Verder is het belangrijk om zo nu en dan de mest van je paard te checken. In mijn blog ‘Koliek Herkennen’ leg ik je uit waarom dit belangrijk is om in de gaten te houden. Maar ook tegen wormen is het goed om af en toe naar de mest van jouw paard te kijken. Zie jij een gek beestje in de mest van je paard? Dan wordt het tijd om met je dierenarts te overleggen!

Hoe kun je een wormbesmetting voorkomen?

Je kunt een wormbesmetting nooit 100% voorkomen, daarom is het ook zo belangrijk om mestonderzoek te doen. Toch kun je het risico wel zo klein mogelijk maken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen dat je paard zo hygiënisch mogelijk te verzorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meerdere keren per week verwijderen van mest uit het weiland. Hoe langer mest blijft liggen hoe groter de kans is op verspreiding van een wormbesmetting. Wanneer een besmet paard mest in het land dan zitten hier wormeitjes tussen. Uit de wormeitjes komen uiteindelijk larven die in het gras zitten. Dit maakt de cirkel van wormbesmetting weer rond wanneer je paard gras eet op het land en deze larven binnen krijgt.

Een andere optie is gebruik maken van verwijden of strookbegrazing. Door te zorgen dat de paarden telkens een vers stuk gras hebben, is het risico kleiner dat ze eten in de buurt van een hoop mest. Zo verklein je de kans dat je paard de wormlarven binnen krijgt bij het grazen.

Ik help je graag met voorkomen van een wormbesmetting bij je paard!

Koliek herkennen

Als paardendierenarts heb ik me de afgelopen 15 jaar verdiept in het voorkomen van wormbesmettingen bij het paard. Ik zie namelijk in mijn werk veel dingen verkeerd gaan rondom het ontwormen van paarden.

Het doen van mestonderzoek weten de meeste paardeneigenaren wel, maar aan het verlagen van de besmettingsdruk op de weide wordt weinig aandacht besteed. Ook ontstaat er steeds meer resistentie tegen de ontwormingsmiddelen.

Heb jij een vraag over het voorkomen van wormbesmettingen of lukt het jou en je dierenarts niet om je paard worm vrij te krijgen? Ik help je graag verder!
KLIK HIER en neem contact met mij op of gebruik de chatfunctie. 

Ik geef ook al veel antwoorden op verschillende vragen in mijn korte online cursus ‘Bewust Ontwormen’, neem ook hier gerust een kijkje!

Spoelworm paard
Aarsmade paard

Wil je nog meer tips hoe je de kans op een wormbesmetting zo klein mogelijk kunt maken? Of wat is nu de beste tactiek voor wormonderzoek? Kijk dan eens naar mijn korte cursus ‘Bewust Ontwormen’. Samen zorgen we dat je paard zo gezond mogelijk blijft!

De blog is geschreven in samenwerking met Nicole van Soelen.