Maagzweren worden heel vaak veel te laat herkend. Doordat ze zo laat herkend worden, zijn de maagzweren meestal al zeer ernstig geworden. Ik deel graag het verhaal van Marjon en Rinke met je.
Een paar maanden geleden kreeg ik op een avond een wanhopig berichtje via Instagram; “Iris kan jij mij helpen want ik weet het echt niet meer! Mijn paard is zichzelf niet en er ontstaan levensgevaarlijke situaties”. Dat klonk best heftig dus sprak ik met de eigenaresse af om de volgende dag een telefonisch consult in te plannen.
Aan de telefoon werd me duidelijk wat er precies aan de hand was en waarom het levensgevaarlijk was. Rinske de 14-jarige Fries van Marjon was de laatste maanden steeds meer problemen gaan vertonen. Het begon met het knagen aan de bakrand. Daarna viel het op dat ze flinke kuilen in de bak aan het graven was, dat had ze nooit eerder gedaan. In het rijden was ze minder voorwaarts dan vroeger en legde ze bij het been geven steeds vaker de oren in haar nek. Normaal gesproken liep ze zonder problemen de trailer op, maar de laatste weken wilde ze echt niet en begon met steigeren.
En alsof dat nog niet erg genoeg was was Marjon er de afgelopen week twee keer afgevallen. Rinske was altijd heel braaf onder het zadel, maar nu was ze echt te gevaarlijk geworden om op te rijden. Ze steigerde, bokte en deed er alles aan om haar baasje eraf te krijgen. Hier was duidelijk iets ernstigs aan de hand! Ik vroeg verder over het eet gedrag en kwam erachter dat Rinske veel gaapte tijdens het eten, zelfs na het eten van een paardensnoepje gaapte ze al. Ook hoorde Marjon haar af en toe knarsetanden op stal.
Uitgebreid onderzoek
Dit klonk niet als een probleem dat ik aan de telefoon op kon lossen, dus kwam Marjon de volgende dag naar de kliniek voor een uitgebreid onderzoek. Aan de telefoon was al duidelijk dat Rinske pijn had en er alles aan deed om dat duidelijk te maken. Het zou mij niks verbazen als ze maagzweren had, maar het is belangrijk om eerst andere dingen uit te sluiten, zoals bijvoorbeeld rugpijn. Ik onderzocht Rinske, waarbij ik haar overal beluisterde, bevoelde en ook in beweging op de voltes beoordeelde. Er kwamen geen duidelijke afwijkingen uit, wat wel op viel was dat Rinske een doffe vacht had en net wat aan de schrale kant was, wat bij een Fries niet vaak het geval is. We spraken af dat Rinske een nachtje op de kliniek zou blijven, zodat ik de volgende dag in haar maag kon kijken.
Om in de maag van een paard te kunnen kijken hebben we een 3 meter lange slang nodig met een camera erop. Het in de maag kijken met een camera noemen we een maagscopie. Om de maagwand goed te kunnen beoordelen moet het paard een lege maag hebben. Daarom moet het paard voor het onderzoek vasten. Rinske mocht 16 uur geen voedsel en 6 uur geen water hebben. Daarbij moest ze op een kale box staan, omdat ze anders bodembedekking kon eten.
Het beeld van de maagscopie, zal ik niet snel vergeten…
De volgende dag kreeg Rinske een roesje en keken we met de slang in de maag. Ik voer veel maagscopieen uit, maar nu schrok ik echt van wat ik zag en draaide mijn eigen maag een beetje om. De hele maagwand zat vol met diepe bloedende kraters, allemaal hele diepe maagzweren. Alleen er naar kijken deed al pijn, arme Rinske dat moet echt heel veel pijn gedaan hebben. Dit kon haar gedrag van de laatste tijd verklaren.
Drie maanden geleden was het vriendje van Rinske waarmee ze altijd samen stond verhuisd naar een andere stal. Marjon had opgemerkt dat Rinske wat af begon te vallen en was haar dus veel meer brok gaan voeren. De combinatie van stress en meer brok hadden bij Rinske tot de diepe bloedende maagzweren geleid.
Wat doe je als je paard maagzweren heeft?
Bij paarden met maagzweren bestaat de behandeling uit het geven van medicatie. De medicatie zorgt er voor dat ze maag minder zuur wordt, hierdoor kunnen de maagzweren sneller genezen. Naast de medicatie is het optimaliseren van het management net zo belangrijk. Rinske startte direct met de medicatie en ik stelde een voedingsadvies op, zodat Marjon precies wist wat ze wanneer moest geven. Marjon ging ook op zoek naar een nieuw vriendje voor Rinske en mocht voorlopig niet rijden.
Vier weken later kwam Rinske weer naar de kliniek voor een controle maagscopie. Marjon vertelde enthousiast dat het binnen een week al veel beter was gegaan. Rinske was gestopt met knagen aan de bakrand, ze gaapte en knarsetandde niet meer en was veel vrolijker. Tijdens de scopie zag ik een mooie roze gladde maagwand zonder zweren. We konden stoppen met de medicatie en Marjon mocht het rijden weer rustig op gaan pakken.
Als Marjon de pijnsignalen van Rinske eerder had herkend (lees ook mijn blog 7 klachten waarmee je een maagzweer bij je paard kunt herkennen), hadden we eerder in kunnen grijpen en waren de maagzweren niet zo ernstig geworden.
Wil je nog meer te weten komen over maagzweren bij paarden? Luister dan ook onze podcast #1 Maagzweren bij paarden! Dit kan gemakkelijk via Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast platform.
Volg de Masterclass Herken Koliek bij je Paard OP TIJD nu GRATIS!
In mijn werk als paardendierenarts heb ik té veel paarden met koliek gezien!
Door het geven van deze GRATIS Masterclass Herken koliek bij je paard OP TIJD hoop ik veel paardeneigenaren te bereiken en zo ervoor te zorgen dat koliek niet meer doodsoorzaak nummer 1 is onder paarden.
Hoe eerder je koliek herkent hoe meer kans op overleving!
Help je mij hierbij? Er is tenslotte niks erger dan je grote vriend te verliezen aan koliek terwijl dit te voorkomen is!
Het enige dat je moet doen is iets meer dan een uur vrij maken in je agenda, een kopje thee of koffie zetten en lekker relax op de bank gaan zitten met je laptop op schoot.
Ik beloof je dat je na het volgen van de Masterclass nooit meer hetzelfde naar paarden kijkt!
Schrijf je direct in! KLIK HIER
Voorkom en genees maagzweren door het volgen van mijn online cursus!
Wist jij dat 50% van alle paarden maagzweren heeft? Het is een veel voorkomend probleem bij paarden en de klachten worden vaak niet herkend. Dit komt doordat een paard met maagzweren vaak vage klachten vertoond
Jij wilt toch ook weten hoe je je paard deze ellende kan besparen?
In de cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen geef leer je maagzweren sneller herkennen, kom je precies te weten hoe je het management aan kunt passen en hoe je maagzweren kunt voorkomen. Een must voor elke paardeneigenaar!
Een cursus die onmisbaar is voor elke paardeneigenaar. KLIK HIER voor meer informatie.
Wil jij een maagscopie bij je paard laten uitvoeren dan doe ik dat graag voor je!
Je mag zelf bij de maagscopie aanwezig zijn, zodat je als je wil zelf je paard vast kunt houden. Je kunt je paard dan ondersteunen en direct zien wat er in de maag te zien is en natuurlijk als je vragen stellen.
Je paard mag je thuis zelf laten vasten als je die mogelijkheid hebt, zodat je paard geen stress heeft van een nacht op een andere locatie staan. Is het niet mogelijk om je paard thuis te laten vasten dan mag dat natuurlijk ook op de kliniek.
Iedereen die bij mij de maagscopie laat doen krijgt de online cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen er gratis bij. Zodat je precies weet wat je moet doen om je paard te ondersteunen.
Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997
Trackbacks/Pingbacks