Vage klachten waar je de vinger niet helemaal op kunt leggen en trainingen die niet helemaal lekker lopen, omdat de prestaties van je paard tegenvallen. Komt dit je bekend voor? Het zou zomaar kunnen dat je paard last heeft van maagzweren. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat maagzweren bij ongeveer 50% van de paarden voorkomen. Bij renpaarden loopt dit zelfs op tot 90%. Hoog tijd dus om meer te leren over de symptomen en de behandeling van maagzweren bij paarden.

Welke symptomen hebben paarden met maagzweren?

Maagzweren zijn lastig te herkennen bij paarden, omdat de symptomen van maagzweren vaag en uiteenlopend zijn. De meeste paarden laten zelfs helemaal geen of nauwelijks symptomen zien. Toch zijn er een aantal symptomen die wel kenmerkend zijn bij maagzweren. Vertoont jouw paard een van de volgende symptomen en twijfel je of jouw paard last heeft van maagzweren? Dan is het verstandig om te contact op te nemen met je paardendierenarts.

Een paard met maagzweren kan last hebben van de volgende symptomen:

  • Verminderde eetlust en vermagering
  • Een doffe vacht
  • Verminderde prestaties
  • Gapen
  • Tandenknarsen
  • Lichte koliekverschijnselen
  • Diarree
  • Singelnijd

Er zijn nog meer symptomen die kunnen duiden op een maagzweer bij je paard. Die deel ik graag met je in de korte cursus “Maagzweren Voorkomen en Genezen”. Hiermee ben ik nog volop bezig. Volg me op mijn Instagram en Facebook pagina, zo blijf je op de hoogte van deze ontwikkelingen!

Welk supplement kun je geven als je vermoed dat je paard een maagzweer heeft?

Hoewel het verleidelijk is om je paard supplementen te geven als je vermoed dat je paard last heeft van maagzweren, is het sterk af te raden om dit zonder verder onderzoek door een paardendierenarts te doen. Supplementen werken namelijk niet goed genoeg om maagzweren op te lossen en hierdoor worden de maagzweren vaak alleen maar ernstiger en pijnlijker voor je paard.

Supplementen kunnen een paard met maagzweren heel goed ondersteunen, maar dan vooral in het vervolgtraject, dus nadat je paard een behandeltraject met medicatie van een dierenarts heeft gehad. Ga dus nooit zelf aan de slag met supplementen.

 

Hoe werkt het medicijn omeprazol bij maagzweren?

Heeft je dierenarts maagzweren bij je paard vastgesteld? Dan krijgt hij waarschijnlijk het medicijn omeprazol voorgeschreven. Dit medicijn wordt bij zowel maagzweren in het klierarme gedeelte van de maag als in het klierrijke gedeelte gegeven. Het is dus het belangrijkste medicijn in de strijd tegen maagzweren. Omeprazol zorgt ervoor dat de productie van maagzuur wordt geremd. Hierdoor gaat de pH-waarde in de maag omhoog en wordt de maag dus minder zuur en bijt het zuur minder in de maag. Je gebruikt dit middel één keer per dag en het middel wordt via de mond toegediend. Ook fijn om te weten: vaak treedt er tussen de drie en de tien dagen al verbetering op.

 

Kunnen maagzweren dodelijk zijn voor een paard?

Een maagzweer is een serieus probleem, wat allereerst voor veel pijn en stress kan zorgen bij je paard. Als je een maagzweer niet op tijd laat behandelen kan deze groter worden en voor ernstig bloedverlies zorgen. Bij hele grote zweren kan de maag zelfs scheuren en voor levensbedreigende situaties zorgen! Dit komt gelukkig maar zeer zelden voor.

Daarnaast kan een maagzweer zorgen voor verminderde voeropname en vermagering en je paard kan er dus echt doodziek van worden. Daarom is het altijd belangrijk om op tijd in te grijpen en je dierenarts in te schakelen, om ernstige schade te voorkomen.

 

Kunnen maagzweren aangetoond worden in bloedonderzoek bij paarden? 

Om maar meteen een sluitend antwoord te geven: NEE, via een bloedonderzoek is niet vast te stellen of paarden maagzweren hebben. Daarom is het belangrijk om bij een verdenking van maagzweren bij je paard een maagscopie te laten uitvoeren door je dierenarts. Op die manier kan goed vastgesteld worden of er inderdaad sprake is van een maagzweer en ook waar de maagzweer zit. Voor de verdere behandeling is de ernst en de plaats van de maagzweer namelijk ook erg belangrijk om te weten.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een mestonderzoek. Er zijn testen om via de mest te onderzoeken of het paard een maagzweer heeft, maar deze testen zijn niet betrouwbaar genoeg en geven daarnaast ook niet de locatie van de maagzweer. Dus ook deze manier van testen is af te raden.

 

Wil je meer te weten komen over een maagscopie bij paarden? Lees dan mijn blog over maagscopie bij paarden waarin ik de 9 meestgestelde vragen beantwoord. 

Helpt groene leem tegen maagzweren bij een paard?

Net als met andere supplementen, zal ook groene leem er niet voor zorgen dat je paard herstelt van een maagzweer. Het is dus sterk af te raden om zelf aan de slag te gaan met groene leem als je vermoed dat je paard een maagzweer heeft, want het kan soms meer kwaad dan goed doen. Laat dus altijd je dierenarts een diagnose stellen door middel van een maagscopie en de juiste behandelmethode bepalen.

 

Wat is de juiste behandeling van maagzweren bij paarden?

Je hebt het inmiddels al kunnen lezen: als je een vermoeden hebt van maagzweren, schakel dan je paardendierenarts in. Je dierenarts kan besluiten om een maagscopie uitvoeren, om vast te stellen of je paard inderdaad maagzweren heeft en in welk gedeelte van de maag deze maagzweer zich bevindt.

Op basis van deze diagnose, maakt je dierenarts een behandelplan. Het belangrijkste medicijn tegen maagzweren is omeprazol. Afhankelijk van de ernst en de locatie van de maagzweren zal je dierenarts de precieze therapie bepalen.

Naast het toedienen van medicijnen, is het ook super belangrijk om te kijken naar het management van het paard, zeker om maagzweren in de toekomst te voorkomen. Kijk dus kritisch naar het voermanagement van je paard, de trainingen en andere stressfactoren, zoals bijvoorbeeld de kudde en de hoeveelheid vrije beweging.

 

Welk gedrag laat een paard met een maagzweer zien?

Zoals hierboven al uitgelegd, zijn de symptomen van maagzweren vaak vaag en niet heel eenduidig. Toch kan het gedrag van je paard je genoeg vertellen om eventuele vermoedens te bevestigen. Zo kan het eetpatroon van een paard met maagzweren veranderen of kan een paard nijdig reageren tijdens het opzadelen en dan met name tijdens het aansingelen. Een paard dat ineens minder presteert dan voorheen, kan ook een teken zijn.

Vertoont jouw paard gedrag dat niet gebruikelijk is voor je paard? Dan is het altijd goed om je paard zijn gezondheid in de gaten te houden en een paardendierenarts in te schakelen!

In mijn Online Cursus Voorkom Koliek bij je Paard leg ik aan de hand van video’s uit hoe je zelf je paard kunt onderzoeken.

 

Volg de Masterclass Herken Koliek bij je Paard OP TIJD nu GRATIS!

 

In mijn werk als paardendierenarts heb ik té veel paarden met koliek gezien!

Door het geven van deze GRATIS Masterclass Herken koliek bij je paard OP TIJD hoop ik veel paardeneigenaren te bereiken en zo ervoor te zorgen dat koliek niet meer doodsoorzaak nummer 1 is onder paarden. 

Masterclass koliek herkennen

 Hoe eerder je koliek herkent hoe meer kans op overleving!

Help je mij hierbij? Er is tenslotte niks erger dan je grote vriend te verliezen aan koliek terwijl dit te voorkomen is!

Het enige dat je moet doen is iets meer dan een uur vrij maken in je agenda, een kopje thee of koffie zetten en lekker relax op de bank gaan zitten met je laptop op schoot.

Ik beloof je dat je na het volgen van de Masterclass nooit meer hetzelfde naar paarden kijkt!

Schrijf je direct in! KLIK HIER

De blog is geschreven in samenwerking met Beppie Zwaagstra.

Wil je weten hoe maagzweren tijdens een maagscopie worden herkent? Bekijk dan onderstaande video.

Wil jij een maagscopie bij je paard laten uitvoeren dan doe ik dat graag voor je!

Je mag zelf bij de maagscopie aanwezig zijn, zodat je als je wil zelf je paard vast kunt houden. Je kunt je paard dan ondersteunen en direct zien wat er in de maag te zien is en natuurlijk als je vragen stellen.

Je paard mag je thuis zelf laten vasten als je die mogelijkheid hebt, zodat je paard geen stress heeft van een nacht op een andere locatie staan. Is het niet mogelijk om je paard thuis te laten vasten dan mag dat natuurlijk ook op de kliniek.

Iedereen die bij mij de maagscopie laat doen krijgt de online cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen er gratis bij. Zodat je precies weet wat je moet doen om je paard te ondersteunen.

Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997

Iris van Gulik