Ongeveer de helft van alle paarden heeft maagzweren en bij renpaarden is dit soms zelfs 90%, dramatische getallen. De enigste manier om er achter te komen of jouw paard een maagzweer heeft en in welk deel van de maag die precies zit is door het laten maken van een maagscopie. Maar wat doet de paardendierenarts precies tijdens het maken van een maagscopie van je paard? In deze blog beantwoord ik de 9 meestgestelde vragen over een maagscopie bij een paard.
Hoe gaat een maagscopie bij een paard in zijn werk?
Bij een maagscopie wordt er gekeken naar de maagwand van een paard, dit gebeurd door een flexibele slang met een camera (endoscoop) door de neus bij een paard naar binnen te brengen. De slang is 3-3,5m lang en heeft een diameter van een centimeter. Het paard slikt de slang in en via de slokdarm wordt deze opgeschoven naar de maag. Door middel lucht wordt de maag voorzichtig opgeblazen. Zodat de maagwand beter te zien is. Dit helpt om de maagwand goed te bekijken en om te zien of er beschadigingen aan de maagwand zijn. De maagscopie kan alleen uitgevoerd worden als het paard ook van te voren gevast heeft, dit omdat anders de maag te vol is waardoor het niet mogelijk is om de gehele maag te bekijken tijdens de maagscopie.
Hoe worden beschadigingen aan de maagwand (maagzweren) van een paard herkent tijdens de maagscopie?
Normaal gesproken is het klier arme deel van de maagwand lichtroze en egaal maar als er maagzweren aanwezig zijn is de maagwand niet meer lichtroze van kleur maar heeft een rodere kleur met soms bij diepe maagzweren bloedingen. De wand is niet meer egaal maar onregelmatig van structuur, met soms zelfs diepe kraters. In het onderste gedeelte van de maag, waar het klierrijke deel het slijmvlies zich bevindt, zijn maagzweren te onderscheiden doordat ze als rodere plekken in het maagslijmvlies te zien zijn, soms met geel beslag. In dit deel van de maag kunnen er ook flinke zwellingen aanwezig zijn.
Hieronder zie je 3 verschillende foto’s van een maagscopie. Bij de eerste foto zie je maagzweren in het klier rijke gedeelte. Bij de tweede foto zie je horzellarven in de maag. En op de derde foto zie je een maagzweer in het klier arme gedeelte.
Wil je de antwoorden weten op de onderstaande vragen over maagzweren?
– Welke symptomen hebben paarden met maagzweren?
– Welk supplement kun je geven als je vermoed dat je paard een maagzweer heeft?
– Hoe werkt het medicijn omeprazol bij maagzweren?
– Kunnen maagzweren dodelijk zijn voor een paard?
– Kunnen maagzweren aangetoond worden in bloedonderzoek bij paarden?
– Helpt groene leem tegen maagzweren bij een paard?
– Wat is de juiste behandeling van maagzweren bij paarden?
– Welk gedrag laat een paard met een maagzweer zien?
Lees dan mijn blog: “Maagzweren bij paarden – de 8 meestgestelde vragen beantwoord”.
Doet een maagscopie pijn?
Tijdens een maagscopie wordt een paard licht gesedeerd, dit wordt gedaan zodat het paard minder last heeft van de slang. De maagscopie zelf doet geen pijn bij het paard doordat de slang heel smal is en dus nergens tegenaan komt. Het enige waar paarden dus last van kunnen hebben is het inbrengen van de slang door de neus, dat is natuurlijk ook een vervelend gevoel.
Is het verdoven van een paard noodzakelijk bij een maagscopie?
Dat is waarschijnlijk een vraag die je jezelf nu af vraagt. Het antwoord is ja. De hele behandeling kan stressvol zijn voor een paard doordat er meerdere mensen om hem heen staan met apparatuur die ze niet kennen. We willen dat het paard goed stil staat tijdens de maagscopie, want 3 meter slang in je lijf is natuurlijk niet niks. Daarom wordt elk paard verdoofd tijdens een maagscopie. De verdoving die gegeven wordt werkt ongeveer een uur. De maagscopie zelf duurt 15-30 minuten. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je paard tot twee uur na de sedatie niet mag eten om verslikken te voorkomen.
Uitlegvideo verdoving tijdens een maagscopie
In onderstaande video leg ik nog eens uit waarom het van belang is om een paard te verdoven tijdens een maagscopie.
Hoe lang moet een paard nuchter zijn voor een maagscopie?
Het is erg belangrijk voor een maagscopie dat het paard nuchter is, anders kan de maagwand niet goed bekeken worden doordat er voedingsresten in de maag aanwezig zijn. Je paard mag 16 uur van te voren niet meer eten en 6 uur voor de behandeling niet meer drinken. Belangrijk is dat je paard ook geen bodembedekking of mest kan eten in die tijd. Daarom is het verstandig om een kapje op te doen. Ik laat paarden vrijwel altijd thuis vasten, zodat ze in hun eigen omgeving staan en geen extra stress hebben van het op de kliniek staan.
Kan een maagscopie alleen in een kliniek?
Nee dat is niet meer noodzakelijk, tegenwoordig zijn er ook dierenartsen die aan huis kunnen komen voor een maagscopie. Het nadeel is dat er dan vaak geen opvoelbox aanwezig is waar het paard veilig in kan staan. Daarom voer ik de maagscopieen op de kliniek uit.
Zijn er bijwerkingen voor het paard bij een maagscopie?
Het komt zelden voor maar er zijn een aantal symptomen die kunnen voorkomen na een maagscopie. Zo kan een paard lichte koliek laten zien, dit kan komen door de lucht die in de maag is gelaten om de maag te laten uitzetten voor een beter onderzoek. Meestal lost de lucht vanzelf op als de slang wordt teruggehaald als de maagscopie voorbij is. Ook kan het voorkomen dat de slang toch net langs de neuswand geschaafd is en er een kleine bloeding kan ontstaan. Dit is geheel onschadelijk en gaat vanzelf over.
Hoe duur is een maagscopie bij een paard?
Om de prijs van een maagscopie te bepalen zijn er met een aantal dingen rekening te houden. Wordt de maagscopie op locatie gedaan of op de kliniek? Hoeveel sedatie heeft je paard nodig, is het een klein paard of een groot paard? Moeten het paard nog verder onderzocht worden of alleen een maagscopie om te kijken of je paard maagzweren heeft? Een maagscopie zelf kost tussen de 250 en 400 euro. Wil je weten wat een maagscopie exact kost voor jouw paard stuur me dan gerust een berichtje. Heeft je paard maagzweren die tijdens de scopie ontdekt worden dan komen de behandelkosten er nog bij.
Is het niet goedkoper om het paard medicatie te geven tegen maagzweren in plaats van een maagscopie?
Het lijkt misschien goedkoper om alleen medicatie te geven, maar wat als je paard geen maagzweer heeft, dan geef je dure medicatie voor niks? Of wat als de maagzweer erger blijkt te zijn dan je denkt en er dus te kort behandelt wordt? Dan gooi je waarschijnlijk geld weg omdat je het later weer moet behandelen en in die tussentijd kan het weer verergerd zijn. Het is heel belangrijk te weten of het om maagzweren gaat en zo ja waar ze zitten en hoe ernstig ze zijn zodat je gericht kunt behandelen en dat kun je helaas niet met het blote oog zien want het ene paard vertoond weinig tot geen symptomen en een ander paard juist heel sterk maar daardoor kun je niet zien hoe erg de staat van een maagzweer is. Bovendien zijn er veel verschillende soorten en gradaties van paarden maagzweren en verschillende soorten kunnen verschillende behandelingen vereisen. Door een maagscopie weet je precies waar je aan toe bent en kun je gericht behandelen waardoor uiteindelijk de kosten waarschijnlijk lager zullen zijn dan als je gewoon medicatie gaat geven zonder diagnose. Dus mijn advies is als je paard verdacht wordt van maagzweren, doe een maagscopie zodat je het zeker weet en je gericht kunt behandelen. Neem gerust contact met me op om een afspraak te maken, zodat we samen kunnen kijken of jouw paard maagzweren heeft.
Wil je weten hoe je maagzweren kunt herkennen? Dan heb ik 2 leuke blogs waarin de symptomen van maagzweren kunt vinden en 7 klachten worden genoemd hoe je een maagzweer kunt herkennen.
Wil jij een maagscopie bij je paard laten uitvoeren dan doe ik dat graag voor je!
Je mag zelf bij de maagscopie aanwezig zijn, zodat je als je wil zelf je paard vast kunt houden. Je kunt je paard dan ondersteunen en direct zien wat er in de maag te zien is en natuurlijk als je vragen stellen.
Je paard mag je thuis zelf laten vasten als je die mogelijkheid hebt, zodat je paard geen stress heeft van een nacht op een andere locatie staan. Is het niet mogelijk om je paard thuis te laten vasten dan mag dat natuurlijk ook op de kliniek.
Iedereen die bij mij de maagscopie laat doen krijgt de online cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen er gratis bij. Zodat je precies weet wat je moet doen om je paard te ondersteunen.
Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997
Trackbacks/Pingbacks