Maagzweren is een veel voorkomend probleem bij paarden, waarbij de klachten vaak vaag zijn en niet altijd herkend worden door de paardeneigenaren. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van alle paarden heeft last van maagzweren, bij renpaarden loopt dit zelfs op tot 90%. Maagzweren komen op allerlei leeftijden voor. Het komt voor bij veulens, bij paarden die een topprestatie moeten leveren maar ook bij oudere paarden.
De 7 klachten waarmee je een maagzweer bij je paard kunt herkennen
De meerderheid van de paarden laat vage klachten zien op het moment ze maagzweren hebben. Heeft je paard een of meerdere van de volgende klachten dan kan het dat je paard een maagzweer heeft:
- Koliek
- Slecht eten
- Doffe vacht
- Vermageren
- Gedragsveranderingen (nervositeit, agressie)
- Verminderd presteren
- Gevoelig bij poetsen/aansingelen etc.
Herken jij één of meerdere klachten bij je paard, ga dan in overleg met je paardendierenarts. Deze kan doormiddel van een gastroscopie, je vermoeden op maagzweren bevestigen. Bij een gastroscopie ook wel maagscopie genoemd, wordt er een lange slang met een cameraatje via de neus, keel en slokdarm naar de maag gebracht. Het bevestigen van maagzweren is erg belangrijk, dit omdat de klachten van je paard ook bij andere problemen kunnen horen. Lees hier het verhaal van Rinske die veel vage klachten had toen de eigenaar mij belde voor advies.
Maar hoe ontstaan maagzweren nou eigenlijk?
Paarden zijn erop gebouwd om de hele dag kleine beetjes te eten. Hierdoor wordt er in de maag continu maagzuur aangemaakt, wat de maag erg zuur maakt. Tijdens het eten wordt er speeksel aangemaakt, waardoor het maagzuur geneutraliseerd wordt. Maagzweren ontstaan als er problemen optreden in dit proces. Wil je precies weten hoe dit in zijn werk gaat en wat het verschil is tussen zweren in het klierrijke en het klierarme deel van de maag volg dan mijn online cursus “Koliek Voorkomen”.
Risicofactoren van maagzweren
Er zijn vele risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat je paard maagzweren krijgt:
- Medicatie; paarden die langdurig medicatie gebruiken hebben een verhoogd risico op maagzweren.
- Te weinig ruwvoer; ruwvoer is erg belangrijk voor een paard. Door telkens kleine porties ruwvoer te geven, blijft de maag van je paard aan het werk. Waardoor het maagzuur geneutraliseerd wordt.
- Op een lege maag trainen; door het samenknijpen van de buikspieren tijdens de training van het paard komt het maagzuur van je paard ook op de kwetsbare, onbeschermde plekken in de maag. Deze plekken zijn extra gevoelig voor maagzweren.
- Zware training; dit kan stressvol zijn voor het paard.
- Transport; de transport van een paard brengt vaak stress met zich mee, waardoor de paarden meer kans hebben op maagzweren.
- Nieuwe omgeving; als paarden in een nieuwe omgeving komen kunnen ze ook stress krijgen.
- Onregelmatige voedselopname; als paarden te weinig ruwvoer of te weinig porties per dag krijgen kan dit zorgen voor maagzweren.
Ben je benieuwd hoe een maagscopie in zijn werk gaat, of wat de kosten hiervan zijn etc. Dan is misschien mijn blog over maagscopie bij paarden wat voor je om te lezen. In deze blog beantwoord ik de 9 meestgestelde vragen over een maagscopie bij paarden.
Wil jij meer te weten komen over maagzweren bij paarden luister dan onze podcast via Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast platform.
Volg de Masterclass Herken Koliek bij je Paard OP TIJD nu GRATIS!
In mijn werk als paardendierenarts heb ik té veel paarden met koliek gezien!
Door het geven van deze GRATIS Masterclass Herken koliek bij je paard OP TIJD hoop ik veel paardeneigenaren te bereiken en zo ervoor te zorgen dat koliek niet meer doodsoorzaak nummer 1 is onder paarden.
Hoe eerder je koliek herkent hoe meer kans op overleving!
Help je mij hierbij? Er is tenslotte niks erger dan je grote vriend te verliezen aan koliek terwijl dit te voorkomen is!
Het enige dat je moet doen is iets meer dan een uur vrij maken in je agenda, een kopje thee of koffie zetten en lekker relax op de bank gaan zitten met je laptop op schoot.
Ik beloof je dat je na het volgen van de Masterclass nooit meer hetzelfde naar paarden kijkt!
Schrijf je direct in! KLIK HIER
Uitlegvideo maagscopie
Hieronder is een video te zien waarin ik uitleg hoe ik te werk ga bij een maagscopie van een paard.
Voorkom en genees maagzweren door het volgen van mijn online cursus!
Wist jij dat 50% van alle paarden maagzweren heeft? Het is een veel voorkomend probleem bij paarden en de klachten worden vaak niet herkend. Dit komt doordat een paard met maagzweren vaak vage klachten vertoond
Jij wilt toch ook weten hoe je je paard deze ellende kan besparen?
In de cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen geef leer je maagzweren sneller herkennen, kom je precies te weten hoe je het management aan kunt passen en hoe je maagzweren kunt voorkomen. Een must voor elke paardeneigenaar!
Een cursus die onmisbaar is voor elke paardeneigenaar. KLIK HIER voor meer informatie.
Wil jij een maagscopie bij je paard laten uitvoeren dan doe ik dat graag voor je!
Je mag zelf bij de maagscopie aanwezig zijn, zodat je als je wil zelf je paard vast kunt houden. Je kunt je paard dan ondersteunen en direct zien wat er in de maag te zien is en natuurlijk als je vragen stellen.
Je paard mag je thuis zelf laten vasten als je die mogelijkheid hebt, zodat je paard geen stress heeft van een nacht op een andere locatie staan. Is het niet mogelijk om je paard thuis te laten vasten dan mag dat natuurlijk ook op de kliniek.
Iedereen die bij mij de maagscopie laat doen krijgt de online cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen er gratis bij. Zodat je precies weet wat je moet doen om je paard te ondersteunen.
Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997
Trackbacks/Pingbacks