Maagzweren is een veel voorkomend probleem bij paarden, waarbij de klachten vaak vaag zijn en niet altijd herkend worden door de paardeneigenaren. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van alle paarden heeft last van maagzweren, bij renpaarden loopt dit zelfs op tot 90%. Maagzweren komen op allerlei leeftijden voor. Het komt voor bij veulens, bij paarden die een topprestatie moeten leveren maar ook bij oudere paarden.

De 7 klachten waarmee je een maagzweer bij je paard kunt herkennen

De meerderheid van de paarden laat vage klachten zien op het moment ze maagzweren hebben. Heeft je paard een of meerdere van de volgende klachten dan kan het dat je paard een maagzweer heeft:

 • Koliek
 • Slecht eten
 • Doffe vacht
 • Vermageren
 • Gedragsveranderingen (nervositeit, agressie)
 • Verminderd presteren
 • Gevoelig bij poetsen/aansingelen etc.

Herken jij één of meerdere klachten bij je paard, ga dan in overleg met je paardendierenarts. Deze kan doormiddel van een gastroscopie, je vermoeden op maagzweren bevestigen. Bij een gastroscopie ook wel maagscopie genoemd, wordt er een lange slang met een cameraatje via de neus, keel en slokdarm naar de maag gebracht. Het bevestigen van maagzweren is erg belangrijk, dit omdat de klachten van je paard ook bij andere problemen kunnen horen. Lees hier het verhaal van Rinske die veel vage klachten had toen de eigenaar mij belde voor advies. 

Maar hoe ontstaan maagzweren nou eigenlijk?

Paarden zijn erop gebouwd om de hele dag kleine beetjes te eten. Hierdoor wordt er in de maag continu maagzuur aangemaakt, wat de maag erg zuur maakt. Tijdens het eten wordt er speeksel aangemaakt, waardoor het maagzuur geneutraliseerd wordt. Maagzweren ontstaan als er problemen optreden in dit proces. Wil je precies weten hoe dit in zijn werk gaat en wat het verschil is tussen zweren in het klierrijke en het klierarme deel van de maag volg dan mijn online cursus “Koliek Voorkomen”.

Risicofactoren van maagzweren

Er zijn vele risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat je paard maagzweren krijgt:

 • Medicatie; paarden die langdurig medicatie gebruiken hebben een verhoogd risico op maagzweren.
 • Te weinig ruwvoer; ruwvoer is erg belangrijk voor een paard. Door telkens kleine porties ruwvoer te geven, blijft de maag van je paard aan het werk. Waardoor het maagzuur geneutraliseerd wordt.
 • Op een lege maag trainen; door het samenknijpen van de buikspieren tijdens de training van het paard komt het maagzuur van je paard ook op de kwetsbare, onbeschermde plekken in de maag. Deze plekken zijn extra gevoelig voor maagzweren.
 • Zware training; dit kan stressvol zijn voor het paard.
 • Transport; de transport van een paard brengt vaak stress met zich mee, waardoor de paarden meer kans hebben op maagzweren.
 • Nieuwe omgeving; als paarden in een nieuwe omgeving komen kunnen ze ook  stress krijgen.
 • Onregelmatige voedselopname; als paarden te weinig ruwvoer of te weinig porties per dag krijgen kan dit zorgen voor maagzweren.

 

Wil jij meer te weten komen over maagzweren bij paarden luister dan onze podcast via Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast platform.

Een symptoom van maagzweren is koliek. Het is erg belangrijk om koliek op tijd te herkennen! Wil je meer te weten komen over koliek, download dan gratis mijn e-book over koliek! Hoe eerder koliek herkent wordt, hoe groter de kans is dat je paard koliek overleeft. Meld je hier aan!

Voorkom en genees maagzweren door het volgen van mijn online cursus! 

Wist jij dat 50% van alle paarden maagzweren heeft? Het is een veel voorkomend probleem bij paarden en de klachten worden vaak niet herkend. Dit komt doordat een paard met maagzweren vaak vage klachten vertoond

Jij wilt toch ook weten hoe je je paard deze ellende kan besparen?

In de cursus Maagzweren Voorkomen en Genezen geef leer je maagzweren sneller herkennen, kom je precies te weten hoe je het management aan kunt passen en hoe je maagzweren kunt voorkomen. Een must voor elke paardeneigenaar!

Een cursus die onmisbaar is voor elke paardeneigenaar. KLIK HIER voor meer informatie.

Maagzweren voorkomen