Een gezond paard hoort niet te hoesten. Ook niet tijdens het aandraven! Hoesten is een teken dat er iets aan de hand is en heeft verschillende oorzaken. Hoesten kan de longen van je paard beschadigen: raadpleeg daarom ook altijd een dierenarts wanneer je paard hoest. Zo kan de juiste oorzaak van het hoesten worden achterhaald en de behandeling worden ingezet. In deze blog beantwoord ik de meestgestelde vragen over hoesten bij paarden!
Hoesten bij paarden: hoe werkt het?
In de luchtwegen en de longen van het paard bevinden zich hoestreceptoren. Deze worden geprikkeld door externe factoren zoals stof, pollen, bacteriën, slijm en virussen. Hoesten is een reflex: wanneer de hoestreceptoren geprikkeld worden, gaat het paard hoesten. Het heeft dus eigenlijk een beschermende functie: stoffen die niet in het lichaam thuis horen, worden zo naar buiten gewerkt.
Als je paard frequent hoest heeft dit nadelige gevolgen. De longen hebben een prima herstellend vermogen, maar bij chronisch hoesten beschadigen longen vaak blijvend.
Het is dus belangrijk om je dierenarts in te schakelen wanneer je paard hoest: samen ga je op zoek naar de oorzaak en wordt een behandeling opgestart.
Wat is de oorzaak van hoestende paarden?
Zoals net al is uitgelegd is een hoest een reactie op een prikkel in de luchtwegen of longen. Deze prikkel kan afkomstig zijn van de volgende factoren:
- Stof afkomstig uit bodembedekking (bijvoorbeeld stro) en/of ruwvoer. Vaak is het zo, hoe slechter de kwaliteit, hoe meer stof door bijvoorbeeld schimmelvorming. Maar ook goede kwaliteit, droog hooi kan te stoffig zijn.
- Allergische reactie op bijvoorbeeld pollen. Zowel in het voorjaar als in de zomer zijn er veel pollen actief.
- Weersomstandigheden zoals kou en vocht kunnen ook de luchtwegen prikkelen waardoor je paard gaat hoesten.
- Virussen en bacteriën zoals influenza, rhino en droes zorgen beide voor klachten aan de luchtwegen.
- Equine astma: paarden kunnen net zoals mensen astma hebben. Astma wordt veroorzaakt door een allergie welke constant voor een ontstekingsreactie in de luchtwegen en/of de longen zorgt.
Wil je het antwoord op de volgende vragen over Equine Astma?
- Wat is astma bij paarden?
- Wat veroorzaakt astma bij paarden?
- Wat zijn de symptomen van astma bij paarden?
- Hoe wordt astma bij paarden gediagnostiseerd?
- Hoe wordt astma bij paarden behandelt?
- Hoe kun je astma bij je paard voorkomen?
Lees dan mijn blog: “Astma bij paarden komt vaker voor dan je denkt! – Antwoord op de 6 meestgestelde vragen over astma bij paarden.”
Kunnen er nog andere symptomen naast hoesten voorkomen bij paarden?
Het is inmiddels natuurlijk wel duidelijk dat een paard niet zonder reden hoest. Je paard kan ook last hebben van een virus of een bacterie: de hoest die daarbij hoort wordt ook wel acute hoest genoemd. Paarden met astma hebben last van chronische hoest.
Zowel bij acute als chronische hoest kunnen er ook naast het hoesten andere symptomen aanwezig zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat je paard naast het hoesten geen last heeft van andere symptomen.
Symptomen bij acute hoest:
- Verhoging / koorts
- Kortademigheid
- Verminderde eetlust
- Lusteloosheid
- Zwelling van de lymfeklieren
Symptomen van chronische hoest:
- Moeite met ademen. Tijdens het uitademen zie je duidelijk de buikspieren bewegen dit noemen we naknijpen
- Verhoogde ademhalingsfrequentie (meer dan 14 keer per minuut)
- Vermoeidheid
- Neusuitvloeiing
Wanneer moet ik de dierenarts bellen als mijn paard aan het hoesten is?
Bel als je paard hoest altijd je dierenarts. Ik raad het af om het eerst zelf te gaan behandelen met niet-bewezen middelen en supplementen uit de ruitersportzaak. Je loopt niet alleen het risico dat het niet werkt, maar ook dat er schade ontstaat aan de longen of luchtwegen van je paard.
De meeste eigenaren bellen te laat de dierenarts als hun paard hoest en hebben al meerdere middeltjes geprobeerd. Doe dit niet je hebt meer kans dat de longen van je paard beschadigen. Daarnaast is het zonde geld te besteden aan middelen die je paard niet helpen.
Wat is de behandeling bij hoesten?
Voor de juiste behandeling, zal de dierenarts eerst proberen te achterhalen wat de oorzaak is waarom je paard hoest. Heeft hij last van het stof? Heeft hij een allergie? Of is er meer aan de hand, zoals een virus, bacterie of heeft het paard astma?
Vaak schrijft de dierenarts slijmoplossende medicatie voor, onstekingsremmers of medicatie welke de longen meer openen. In ernstigere gevallen worden pufjes of vernevelaars voorgeschreven. Tegelijkertijd is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en weg te nemen.
Wanneer je paard allergisch is voor stof maar hij blijft op stro staan en droog hooi gevoerd krijgen, zullen de symptomen terug keren wanneer je stopt met de medicatie. De oorzaak is namelijk niet weg gehaald. Het is dus erg belangrijk de omgeving aan te passen.
Mijn paard hoest bij het aandraven (inspanning), wat moet ik doen?
Vaak wordt gezegd een kuchje bij het aandraven kan geen kwaad, maar dat klopt NIET! Een paard hoort niet te hoesten. Als je paard hoest is er iets aan de hand. Hoest je paard bij het aandraven dan zit er vaak te veel slijm in de luchtpijp wat gaat bewegen bij het draven. Dat bewegende slijm kriebelt en zorgt ervoor dat je paard hoest. Het is belangrijk dat je de oorzaak van het hoesten achterhaalt samen met je dierenart, alleen op die manier kun je de oorzaak aanpakken en daarmee erger voorkomen.
Hoe kan ik hoesten bij mijn paard voorkomen?
Hoesten is helaas niet altijd te voorkomen, dit komt mede doordat ook niet beïnvloedbare factoren zoals virussen, bacteriën en weersomstandigheden een rol spelen. Toch kun je zeker wel wat doen om te voorkomen dat je paard gaat hoesten.
Zorg voor goede kwaliteit bodembedekking. Stro is natuurlijk erg stoffig: maar wanneer je goede kwaliteit stro koopt, zal hier zeker minder stof in zitten dan stro van mindere kwaliteit. Is je paard gevoelig voor stof? Kies dan voor stofvrije bodembedekking zoals grof zaagsel.
Zorg ook voor goede kwaliteit ruwvoer. Hooi is goed ruwvoer voor je paard, maar kan ook erg stoffig zijn. Belangrijk is dat je goed hooi koopt. Als je paard gevoelig is voor stof moet kiezen voor goede kwaliteit voordroog of het hooi goed nat maken.
Wanneer je op een pensionstal staat, begrijp ik dat je niet altijd invloed hebt op de kwaliteit van de bodembedekking en het ruwvoer. Maar met tips zoals het natmaken van het ruwvoer kun je toch wat doen!
Zorg voor voldoende ventilatie in de stal. Veel stallen zijn helaas slecht geventileerd. Hierdoor heb je niet alleen meer last van stof, maar hebben ook virussen in het najaar en de winter vrij spel. Zet vooral ook tijdens het uitmesten alle deuren en ramen open, zodat het lekker door kan blijven waaien. Het is ook beter voor de paarden om ze buiten te zetten wanneer de stallen worden uitgemest.
Paarden zijn sowieso graag buiten, zeker wanneer ze hoesten. Door frisse lucht en beweging kan je paard het overtollige slijm beter afvoeren en heeft hij minder last van stof.
Hoest jouw paard? Dan help ik je graag!
Paardeneigenaren zien een hoestend paard vaak niet als een groot probleem… Maar een hoestend paard hoort niet! Een paard hoest als reflex. Als in de luchtwegen van je paard iets komt wat er niet in hoort, dan begint je paard te hoesten. Een paard hoest dus om de luchtwegen schoon te krijgen!
Als je paard hoest, twijfel niet en neem contact op met een dierenarts! Ga samen opzoek naar de oorzaak. Laat je paard onderzoeken, maar bekijk ook samen met je dierenarts het management rondom je paard.
Hoest jouw paard of pony en lukt het jou en je dierenarts niet om het op te lossen? Ik help je graag verder met een second opinion! Het liefst zie ik je paard natuurlijk voor een uitgebreid onderzoek, maar als dat niet mogelijk is kan ik jou aan de hand van foto’s/filmpjes en het in kaart brengen van het management ook advies geven.
Neem gerust contact met mij op dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen!
De blog is geschreven in samenwerking met Sanne Douma.