“Mijn paard heeft koliek!”, een telefoontje die paardendierenartsen regelmatig krijgen. Koliek is geen aandoening of ziekte maar een verzamelnaam voor buikpijn en bijbehorende symptomen. Je kunt je dus wel voorstellen dat er verschillende typen en oorzaken zijn van koliek bij het paard. In deze blog beantwoord ik de meestgestelde vragen over gaskoliek bij paarden.
Wat is de oorzaak van gaskoliek bij paarden?
Gaskoliek wordt veroorzaakt door een gasophoping in de darmen. Het gas kan het lichaam niet verlaten en de gasproductie blijft doorgaan waardoor er een gasophoping ontstaat. De darmen raken hierdoor opgeblazen wat je zou kunnen vergelijken met een te hard opgeblazen fietsband, dit veroorzaakt erge buikpijn.
Er zijn diverse oorzaken van gaskoliek bij paarden die worden onderscheiden;
- Er wordt te veel gas gevormd; Darmbacteriën kunnen te veel gas produceren bij bijvoorbeeld te suikerrijk voer. Het ontstaan van te veel gas komt ook bij rantsoen overgangen voor. De darmen kunnen de grote hoeveelheid aan gas moeilijk naar buiten werken waardoor gaskoliek ontstaat.
- De doorgang van de darm is belemmerd; Net zoals bij verstoppingskoliek kan zand of stro gaskoliek veroorzaken. Er vormt zich een blokkade waar het gas niet meer kan passeren, waardoor het gas voor de blokkade ophoopt. Ook kan de doorgang belemmerd zijn doordat de darmen zijn gedraaid of op een andere plek liggen in de buik.
- De darmen zijn te inactief om het gas kwijt te raken; Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een worminfectie, te weinig lichamelijke beweging of door een ontsteking. De darmwanden verdikken en kunnen minder samentrekken waardoor het gas moeilijker de darmen kan verlaten.
Een supplement dat de werking van de darmflora kan ondersteunen, is probiotica. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier:
Wat zijn de symptomen van gaskoliek bij paarden?
Een paard met gaskoliek vertoont de ‘typische’ koliek verschijnselen zoals zweten, slaan of kijken naar de buik. De hartslag kan verhoogd zijn en het paard wil graag liggen of rollen. Ook kun je soms een toename van de buikomvang zien, de paarden lijken letterlijk opgeblazen. Dit kun je vooral zien in de flanken van het paard.
Is gaskoliek bij paarden dodelijk?
Een vraag die iedere paardendierenarts het liefst met “nee” beantwoord, maar helaas overleeft niet ieder paard met gaskoliek. Het hangt af van de hoeveelheid gas dat zich heeft opgehoopt en de oorzaak van de gaskoliek. Milde gevallen herstellen vaak volledig, maar er zijn ook paarden waarbij de hoeveelheid gas zo groot is dat de darm zelfs kan scheuren. Ook kunnen de darmbacteriën zodanig uit balans raken dat er gifstoffen gevormd worden. Deze kunnen in het bloed terecht komen waardoor er een bloedvergiftiging ontstaat.
Bovendien kunnen de darmen door de grote hoeveelheid gas makkelijk verplaatsen. Als de darmen dan vast komen te liggen, met als gevolg een afknelling, kan dit gedeelte zelfs afsterven. Wanneer deze complicaties ontstaan is het vaak alleen mogelijk om het paard te helpen met een koliekoperatie.
Hoe voorkom je gaskoliek bij je paard?
Na het antwoord op de vorige vraag een belangrijk punt, hoe voorkom je gaskoliek bij je paard. Zoals je gelezen hebt kunnen darmbacteriën soms heftig reageren op suikerrijk voer. Daarbij zijn snelle voerovergangen erg riskant. Het is dus belangrijk om veranderingen in het rantsoen langzaam te doen. De overgang van hooi naar weidegang in het voorjaar is dan ook niet zonder risico’s. Doe dit rustig aan zodat het paard en daarmee de darmbacteriën kunnen wennen aan de verandering in het rantsoen.
Een voeranalyse is bovendien erg waardevol om inzicht te krijgen in de hoeveelheid suiker die je voert. Lichamelijke beweging is natuurlijk niet alleen belangrijk om gaskoliek te voorkomen maar ook vele andere aandoeningen. Geef je paard voldoende beweging gedurende de dag zodat de darmen actief blijven.
Ook is het verstandig om regelmatig wormonderzoek te laten doen om heftige infecties met bijbehorende gevolgen te voorkomen. Als laatste is het van belang om regelmatig de mest van je paard te checken op zand, dit kun je gemakkelijk zelf doen. Weten hoe? Lees dan mijn blog over zandkoliek!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Danique van Diepen.
Volg de Masterclass Herken Koliek bij je Paard OP TIJD nu GRATIS!
In mijn werk als paardendierenarts heb ik té veel paarden met koliek gezien!
Door het geven van deze GRATIS Masterclass Herken koliek bij je paard OP TIJD hoop ik veel paardeneigenaren te bereiken en zo ervoor te zorgen dat koliek niet meer doodsoorzaak nummer 1 is onder paarden.
Hoe eerder je koliek herkent hoe meer kans op overleving!
Help je mij hierbij? Er is tenslotte niks erger dan je grote vriend te verliezen aan koliek terwijl dit te voorkomen is!
Het enige dat je moet doen is iets meer dan een uur vrij maken in je agenda, een kopje thee of koffie zetten en lekker relax op de bank gaan zitten met je laptop op schoot.
Ik beloof je dat je na het volgen van de Masterclass nooit meer hetzelfde naar paarden kijkt!
Schrijf je direct in! KLIK HIER