Wat zijn symptomen van dunne mest bij paarden?
Een gezond paard produceert stevige en glanzende mestballen. Als je paard last heeft van dunne mest, kan dit wijzen op mogelijke problemen in de maag, darmen of elders in het lichaam van het paard.
Gezonde mest bestaat uit goed gevormde, glanzende mestballen die bij contact met de grond enigszins uiteen mogen vallen. Paarden moeten regelmatig mesten, hoewel de frequentie sterk kan variëren tussen individuele paarden, met een normale hoeveelheid tussen de 8 en 15 keer per dag. De kleur en consistentie van de mest kunnen verschillen, afhankelijk van het dieet. Een paard dat alleen vers gras eet heeft vaak groene wat minder stevige mest dan een paard op een hooi dieet.
Wanneer een paard dunne mest heeft, dan komt dit doordat er meer vocht in de mest zit. Bij mestwateren is de mest wel gebald, maar komt er veel water mee naar buiten. Ook als je paard een scheetje laat, kan het dat er water mee naar buiten komt. Hierdoor krijgt je paard natte, vieze billen en een vieze staart. Wil je weten hoe je mestwater oplost ga dan naar mijn blog Mestwater bij paarden, hoe los je het op?
Wat kunnen de oorzaken zijn van dunne mest bij mijn paard?
Hier zijn een aantal mogelijke oorzaken van dunne mest bij paarden:
- Een worminfectie
- Inname van zand
- Bacteriële of virale infecties
- Kwaliteit van ruwvoer
- Krachtvoer
- Slecht gebit
- Verstoorde darmflora
- Maagproblemen
- Stress
- Veranderingen in voeding of omgeving
- Tekorten of overschotten aan vitaminen, mineralen of elektrolyten
- Schommelingen in het weer of seizoen
- Vergiftiging
- Medicatie
- Chronische ziekten
Zoals je kunt lezen, zijn er verschillende mogelijke oorzaken voor afwijkende mest bij paarden. Het is belangrijk om te onderzoeken wat van toepassing kan zijn op jouw paard. Ik sta klaar om je hierbij te helpen, dus aarzel niet om contact met me op te nemen.
Soms kan de darmflora van je paard verstoord raken, bijvoorbeeld door verkeerde voeding of medicatiegebruik. In dergelijke gevallen heeft de darmflora tijd nodig om gezonde bacteriën te herstellen. Het gebruik van probiotica kan hierbij helpen, omdat probiotica de darmflora optimaliseert. Het is echter van belang om de juiste probiotica te selecteren, omdat er veel producten op de markt zijn zonder bewezen werking. Probiotica met de juiste levende gist, zoals Yea Sacc, vind je door op de onderstaande knop te klikken
Kan mijn paard dunne mest krijgen door voordroog/kuil?
Dunne mest wordt meestal veroorzaakt door een verstoring in het maag-darmkanaal, waardoor onvoldoende water wordt onttrokken in de endeldarm, met als resultaat veel vocht in de mest.
Het valt op dat paarden die voordroog krijgen, vaker last hebben van dunne mest. Als jouw paard kampt met mestproblemen, zoals dunne mest, kan het verstandig zijn om over te stappen van voordroog of kuil naar hooi als ruwvoerbron.
Regelmatig reageren paarden op kuilgras met symptomen zoals dunne mest en gasvorming.
Overweeg en onderzoek de volgende punten:
- Heeft jouw paard last van dunne mest na het eten van een bepaalde partij voordroog of kuilgras?
- Verbeteren de symptomen als je een andere partij hooi voert?
Om de darmflora te optimaliseren, kun je overwegen probiotica aan het dieet toe te voegen. Probiotica zijn supplementen met levende micro-organismen die de darmflora verbeteren. Mijn eigen Probiotica bevat Yea Sacc, de juiste levende gisten om de darmflora te ondersteunen.
Kan mijn paard dunne mest hebben van de wormenkuur?
Hopelijk ontworm je je paard aan de hand van mestonderzoek en doe je dit dus alleen als het noodzakelijk is. Ontwormingsmiddelen vernietigen niet alleen wormeneitjes, maar ze kunne ook effect hebben op de beschadigen ook de goede bacteriën in de darmen. Deze goede bacteriën spelen een cruciale rol bij de weerstand van het paard.
Deze goede bacteriën zijn van belang voor een gezonde darmflora en spelen een cruciale rol bij de opname van voedingsstoffen en een efficiënte spijsvertering. Het toedienen van een wormkuur kan de darmflora verstoren. Daarom is een goed ontwormingsbeleid van groot belang. Het voorkomen van een worminfectie is natuurlijk de eerste prioriteit, aangezien een besmetting met wormen ook gevolgen kan hebben voor de darmflora van het paard.
Om vast te stellen of je paard daadwerkelijk een wormkuur nodig heeft, is mestonderzoek aan te raden. Dit onderzoek houdt in dat wormeneitjes in de mest worden geteld. Wanneer het aantal wormeneitjes in de mest laag is, is ontworming meestal niet nodig. Bij een aanzienlijk aantal wormeneitjes is ontworming echter wel vereist. Deze aanpak zorgt ervoor dat alleen paarden worden ontwormd die woemeitjes uitscheiden. Je ontwormt namelijk om de weidebesmetting te verlagen. Door ontworming enkel uit te voeren bij een vastgestelde besmetting, minimaliseer je de belasting voor het lichaam van je paard en bescherm je de darmflora tegen onnodige verstoring. Bovendien draagt deze methode bij aan het voorkomen van resistentie tegen ontwormingsmiddelen.
In mijn cursus bewust ontwormen vertel ik je precies hoe je je paard het beste kan ontwormen.
Kan een paard dunne mest krijgen van gras?
Het eten van bijvoorbeeld veel jong gras kan leiden tot dunne mest bij paarden, vooral wanneer de paarden, na een winter zonder weidegang, weer de weide op gaan. Het gras is dan snel gegroeid en bevat veel water. De darmflora is nog niet aangepast op het verteren van gras en je hebt in deze periode veel risico op koliek.
Kan een paard dunne mest krijgen bij warm weer?
Bij warm weer wanneer je paard veel zweet, verliest hij veel elektrolyten (lichaamszouten). Deze elektrolyten zorgen er in het paardenlijf voor dat het vocht wat hij drinkt kan worden vastgehouden. Afwezigheid van de elektrolyten zorgt er dan ook voor dat er geen vocht meer vastgehouden wordt in het lichaam, waardoor de mest erg nat wordt. Zorg er bij warm weer dus voor dat je paard voldoende drinkwater heeft, maar ook dat hij zijn elektrolyten op peil kan houden.
Wat te doen als je paard last heeft van dunne mest?
Indien mogelijk, verdeel de voeding van je paard over meerder kleine porties per dag, geef voldoende ruwvoer en stimuleer beweging. Is je paard ziek of niet fit, schakel dan direct de dierenarts in.
Overweeg ook om het dieet aan te vullen met probiotica om de darmflora te ondersteunen.
Tips voor paarden die vaker last hebben van dunne mest.
We weten hoe de darmen functioneren en wat leidt tot een verstoorde darmflora en daardoor dunne mest bij paarden. Hier zijn vijf tips om dunne mest bij je paard te voorkomen of op te lossen:
- Zorg voor voldoende ruwvoer: Biedt minstens 1,5% van het lichaamsgewicht in droge stof (DS) aan ruwvoer per dag aan. Dit komt neer op ongeveer 2 kilo hooi per 100 kg lichaamsgewicht. Voor een paard van 600 kg betekent dit dus minimaal 12 kg hooi per dag.
- Verdeel het ruwvoer in kleine porties over de hele dag. Als het lastig is om kleine porties aan te bieden, kun je ook een slowfeeder gebruiken om het ruwvoer aan je paard te verstrekken.
- Zorg voor voldoende beweging en minimaliseer stressvolle situaties. Stress kan leiden tot dunne mest.
- Als krachtvoer wordt gegeven, overweeg dan kritisch of dit noodzakelijk is. Als je paard normale beweging krijgt, kan een balancer een geschikte vervanging zijn. Als krachtvoer wel nodig is, verdeel dit dan in kleine porties gedurende de dag en kies voor een vezelrijk krachtvoer.
- Geef je paard een product met probiotica. Probiotica zijn voedingsstoffen die gunstige darmbacteriën voeden en helpen bij het ondersteunen van paarden met dunne mest.
- Paarden die langdurig op de antibiotica staan, kunnen daar last van krijgen en moeten daarin ondersteund worden.
Is er een supplement wat helpt tegen dunne mest?
Probiotica ondersteunt de darmflora van je paard. Een gezonde darmflora kan het verschil maken als je paard last heeft van dunne mest of onrustige darmen! Het is belangrijk dat je de juiste probiotica kiest. Mijn probiotica bevat de juiste levende gisten (Yea Sacc), die ondersteuning bieden aan de darmflora van je paard. Ik zet probiotica vaak in bij paarden ter ondersteuning van het verteringsstelsel.
Bestel probiotica met de juiste levende gist!
Ik heb mijn eigen merk probiotica op de markt gebracht, zodat ik zeker weet dat er de juiste levende gisten (Yea Sacc) in zitten. Als paardendierenarts zie ik veel paarden die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken voor hun verteringsstelsel.
Ik adviseer vaak naast aanpassing van het dieet om probiotica bij te voeren. Doordat het product sterk geconcentreerd is hoef je maar 10 gram per dag te voeren aan een paard. De probiotica is lang houdbaar en 1 verpakking van 1 kg, is voldoende voor 3 maanden.
Voor 1 kg probiotica betaal je €67,- euro (incl. BTW), de verzendkosten binnen NL bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER
Mijn paard is een moeilijke eter , hoe eten de paarden deze probiotica ?
Paarden eten het heel goed! 99.9% van de paarden eten het zonder problemen. Je geeft maar 10 gram per dag en strooit het over het voer.