Diarree komt regelmatig voor en kan qua ernst wisselen van mild tot soms zelfs levensbedreigend. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van voedingsproblemen tot ernstigere gezondheidsproblemen. Als paardeneigenaar is het van cruciaal belang om bekend te zijn met de oorzaken, preventieve maatregelen en mogelijke behandelingen van diarree bij paarden.

In dit artikel zal ik enkele veelgestelde vragen over diarree bij paarden behandelen, zodat je als eigenaar beter geïnformeerd bent en de juiste zorg kunt bieden aan je paard. Heeft je paard diarree dan is mijn advies om altijd contact op te nemen met je dierenarts en samen te overleggen wat een passende behandeling is. 

Wat zijn de verschijnselen van diarree bij paarden?

Diarree bij paarden kan verschillende symptomen met zich meebrengen die variëren in ernst en duur. Enkele van de meest voorkomende tekenen om op te letten zijn:

  • Verhoogde mestfrequentie: Een van de meest opvallende tekenen van diarree is een verhoogde frequentie van dunne, waterige ontlasting. Let op eventuele veranderingen in het aantal keer mesten van je paard.

  • Veranderingen in de consistentie (stevigheid) van de mest: Diarree bij paarden wordt gekenmerkt door aanzienlijke veranderingen in de consistentie van de ontlasting, die vaak waterig en los zijn in vergelijking met de gebruikelijke stevige en goed gevormde mestballen.

  • Verlies van eetlust en gewichtsverlies: In ernstige gevallen van diarree kan een paard zijn eetlust verliezen en afvallen als gevolg van een verminderde voedingsopname en mogelijke uitdroging. 

  • Algemene lusteloosheid en verminderde prestaties: Paarden met diarree kunnen symptomen van lusteloosheid vertonen, zoals verminderde energie, een matte vacht en verminderde prestaties tijdens training of activiteiten. Let op eventuele gedragsveranderingen die kunnen wijzen op ongemak of ziekte bij het paard.

  • Aanwezigheid van bloed of slijm in de mest: In sommige gevallen kan diarree bij paarden gepaard gaan met de aanwezigheid van bloed of slijm in de mest. Deze veranderingen in de ontlasting kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die onmiddellijke veterinaire aandacht vereisen.

Het is van cruciaal belang om de gezondheid van je paard regelmatig te controleren en alert te zijn op eventuele veranderingen in de mesten, eetlust en gedrag. Het vroegtijdig opmerken van symptomen van diarree is essentieel om tijdig de juiste zorg en behandeling te kunnen bieden.

Wat zijn de oorzaken van diarree bij paarden?

Diarree kan verschillende oorzaken hebben bij paarden, variërend van voedingsgerelateerde oorzaken tot ernstigere gezondheidsproblemen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn voedingsveranderingen, parasitaire infecties, bacteriële of virale infecties, stress, enzovoort. Het is erg belangrijk om de oorzaak van de diarree vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Wanneer een paard dunne mest heeft, dan komt dit doordat er meer vocht in de mest zit. Bij mestwateren is de mest wel gebald, maar komt er veel water mee naar buiten. Ook als je paard een scheetje laat, kan het dat er water mee naar buiten komt. Hierdoor krijgt je paard natte, vieze billen en een vieze staart. Wil je weten hoe je mestwater oplost ga dan naar mijn blog?

KLIK HIER voor mijn blog: Mestwater bij paarden- hoe los je het op? 

  • Voeding

Een mogelijke oorzaak van diarree is het eten van beschimmeld of bedorven voedsel. Ook plotselinge veranderingen in het voerrantsoen kunnen de darmflora van het paard verstoren. Denk aan de start van het weideseizoen. De normale darmflora van een paard bestaat uit een balans van verschillende bacteriën die zijn aangepast aan het type voer dat het paard normaal gesproken verteert. Wanneer het voerrantsoen verandert, moet de darmflora zich aanpassen om een optimale vertering mogelijk te maken. Voer je paard geen beschimmeld of bedorven voer en schakel geleidelijk over naar ander voer bijv bij de start van het weideseizoen om problemen zoals diarree en koliek te voorkomen.

 

  • Salmonella spp.

Salmonella is een bacterie die diarree, koorts en in ernstige gevallen zelfs sepsis (bloedvergiftiging) bij paarden kan veroorzaken. Deze bacterie kan zich verspreiden via besmet voedsel, water of door direct contact met besmette paarden of hun ontlasting. Paarden zijn vooral vatbaar voor Salmonella-infecties wanneer ze een verzwakt immuunsysteem hebben. Deze infectie komt vaak voor in combinatie met een worminfectie en/of inname van zand. Salmonellose is een ernstige aandoening die onmiddellijke behandeling van de dierenarts nodig heeft. Let op Salmonella is een zoönose, dat betekent dat je zelf ook ziek kan worden van je paard. 

 

  • Clostridium spp.

Clostridium-difficile is een bacterie die diarree kan veroorzaken bij paarden, vooral na het gebruik van bepaalde antibiotica. Deze bacterie produceert toxines die schade kunnen veroorzaken aan de darmwand, resulterend in ernstige diarree.

 

  • Rotavirus en Coronavirus

Deze virussen zijn bekend bij veulens en kunnen diarree veroorzaken, vooral bij jonge dieren. Ze worden meestal overgedragen door direct contact met geïnfecteerde ontlasting of via besmette oppervlakken.

 

  • Wormen

Een worminfectie die diarree veroorzaakt, komt vooral voor bij jonge opgroeiende paarden en wordt meestal veroorzaakt door de rode bloedworm, ook wel cyathostominose genoemd. Wormen kunnen de darmen aantasten en leiden tot chronische of acute diarree en andere gezondheidsproblemen als ze niet adequaat worden behandeld. De paarden met acute diarree door een ernstige worminfectie zijn vaak ernstig ziek, vertonen waterdunne diarree en kunnen binnen enkele dagen erg verslechteren. Vaak zien we een combinatie van zand, wormen en Salmonella. Intensieve behandeling met infuus is vaak noodzakelijk en regelmatig overlijden er paarden aan een worminfectie. Het is daarom heel belangrijk om je jonge paard op het juiste moment, met het juiste middel te ontwormen en de besmettingsdruk op de wei zo laag mogelijk te houden. Wil je daar meer over weten volg dan de online cursus “Bewust Ontwormen KLIK HIER. 

 

  • Zand

Diarree veroorzaakt door zand bij paarden komt voor als de zandopname groter is dan de zanduitscheiding via de mest. Het zand kan dan ophopen in de dikke darm. We zien dit vaak bij paarden op een kale weide of die op de paddock staan. Het zand kan leiden tot irritatie van de darmwand, wat kan resulteren in diarree en koliek. 

 

Diagnose van diarree door zand kan worden gesteld door middel van klinisch onderzoek en mestonderzoek. Het nadeel is dat zand niet continu wordt uitgescheiden, dus dat het kan dat de buik van je paard vol zit met zand, maar er geen zand in de mest aangetroffen wordt. Door het maken van een buikfoto kan er gekeken worden of er zand in de buik zit. Behandeling bestaat uit het voorkomen van zandopname, veel ruwvoer en beweging geven. Daarnaast kan het paard gelaxeerd worden en kun je mijn eigen merk psyllium voeren. Wil je meer lezen over de behandeling van zand. KLIK HIER

 

Zand in paardenmest

 

  • Diarree tijdens de veulenhengstigheid

Vrijwel alle veulentjes krijgen diarree rond 8-14 dagen na de geboorte. Dit is een meestal een ongevaarlijke vorm van diarree, maar omdat jonge veulens snel uitdrogen is het wel heel belangrijk je veulen goed in de gaten te houden. Vroeger werd gedacht dat dit verband hield met hormonale veranderingen bij de merrie, maar ook veulens zonder moeder die met de fles grootgebracht worden vertonen dit soort diarree. Tijdens deze periode begint het veulen zijn eigen darmflora op te bouwen en vertoont het instinctief gedrag zoals het eten van vast voedsel en de mest van de moeder. Dit heeft invloed op de darmflora van het veulen en kan leiden tot diarree. In de meeste gevallen vertoont het veulen geen koorts, blijft het energiek en is de diarree niet besmettelijk. In veel gevallen zal de diarree vanzelf overgaan en is medicatie niet nodig. Twijfel je over de fitheid van je veulen? Bel dan zeker je dierenarts. 

    veulen diarree

    • Lawsonia intracellularis 

    Lawsonia intracellularis is een bacterie die equine proliferatieve enteropathie (EPE) veroorzaakt, een ziekte die vooral veulens treft. Symptomen zijn onder meer chronische diarree, gewichtsverlies, verminderde eetlust en soms een opgezette buik. De diagnose wordt gesteld via bloedonderzoek, echo en mestonderzoek. Behandeling omvat antibiotica, ondersteunende zorg en vloeistof- en evt plasmatherapie.

    • Veulenworm (Strongyloides westeri) 

    De veulenworm zien we bijna niet meer in Nederland. Vroeger adviseerden we jonge veulens rond dag tien te ontwormen tegen deze worm, dat hoeft tegenwoordig niet meer, omdat de worm bijna niet meer voorkomt. Ziekteverschijnselen bij een veulenworminfectie kunnen zijn diarree, lusteloosheid en niet willen drinken. Alleen wanneer de worm in grote aantallen aanwezig is, kan deze diarree veroorzaken. Mestonderzoek kan worden gebruikt om de aanwezigheid van wormeneitjes vast te stellen.

    Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze ziekteverwekkers ook een bedreiging kunnen vormen voor de menselijke gezondheid. Bij het omgaan met paarden met diarree als gevolg van bacteriën of virussen is het essentieel om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de verspreiding naar andere paarden en mensen te voorkomen.

    Een goede veterinaire diagnose is nodig om de exacte oorzaak van diarree vast te stellen, aangezien de behandeling kan verschillen afhankelijk van de ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor de verschijnselen. Bel dus zeker je paardendierenarts als je paard diarree heeft. 

    Wanneer moet ik me zorgen maken over diarree bij mijn paard?

    Als de diarree aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid, of als er bloed in de mest zit, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. Deze verschijnselen kunnen wijzen op ernstige onderliggende gezondheidsproblemen die spoed kunnen zijn. Ook als je paard niet ziek is is het verstandig om met je dierenarts te overleggen en samen de oorzaak te achterhalen en te behandelen. 

    Hoe kan ik diarree bij mijn paard voorkomen?

    Het voorkomen van diarree bij paarden omvat verschillende maatregelen, zoals het geleidelijk aanpassen van voer, het geven van een gezond dieet met goede kwaliteit voer en voldoende schoon water, bewuste ontworming en mestonderzoeken, en het zorgen voor een goede hygiëne in de stal en op de weide. Het is erg belangrijk om een gezonde leefomgeving te creëren voor je paard om het risico op diarree te minimaliseren.

    Wat moet ik doen als mijn paard diarree heeft?

    Als je paard diarree heeft is het heel belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Hier kan je paardendierenarts je bij helpen, samen kunnen jullie een behandelplan opstellen.

    Welke behandelingen zijn er beschikbaar voor diarree bij paarden?

    De behandeling van diarree bij paarden is natuurlijk afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de diarree. Hieronder noem ik een aantal mogelijkheden op:

    • Infuustherapie: In gevallen van ernstige diarree kan uitdroging een serieuze zorg zijn. Infuustherapie, zoals intraveneuze vloeistoffen, kan nodig zijn om de vochtbalans te herstellen en het risico op complicaties als gevolg van uitdroging te verminderen.

    • Antibiotica: bijna nooit wordt antibiotica geadviseerd bij diarree, omdat dit negatief effect heeft op de darmflora van je paard. Heel soms is het echter wel noodzakelijk, als je paard bijvoorbeeld bloedvergiftiging heeft door de diarree. 

    • Ontwormingsmiddelen: Als parasitaire infecties worden vastgesteld als de oorzaak van diarree, kan een geschikte ontwormingsbehandeling worden voorgeschreven. De keuze van het ontwormingsmiddel hangt af van het soort besmetting en de ernst van de infectie. Overleg goed met je dierenarts wanneer je je paard moet ontwormen, soms is het nodig het paard eerst te stabiliseren.

    • Ondersteunende zorg: Ondersteunende zorg, waaronder het handhaven van een gezond dieet, kan helpen bij het herstelproces van het paard. Voedingssupplementen zoals probiotica kunnen worden voorgeschreven om de darmgezondheid te bevorderen en de normale darmflora te herstellen. Wil je meer weten over probiotica voor paarden KLIK HIER. 

    • Isolatie en hygiëne: In geval van infectieuze oorzaken van diarree, kan het isoleren van het zieke paard van andere dieren noodzakelijk zijn om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Goede hygiënepraktijken, zoals regelmatige reiniging van de stallen, zijn essentieel om de verspreiding van ziekteverwekkers te beperken.

    • Dieetmanagement: In sommige gevallen kan het aanpassen van het dieet, zoals het verstrekken van licht verteerbaar voedsel of het beperken van bepaalde voedingsmiddelen, helpen om de darmen te kalmeren en het herstel te bevorderen overleg dit met je dierenarts.

    Het is heel belangrijk om de aanbevelingen van de dierenarts op te volgen en eventuele voorgeschreven behandelingen zorgvuldig te volgen. Bovendien is regelmatige follow-up met de dierenarts nodig om de voortgang van het herstel te controleren en eventuele verdere behandelingen aan te passen indien nodig.

    Door een grondige diagnose en een op maat gemaakt behandelplan kan diarree bij paarden effectief worden behandeld en kunnen complicaties worden voorkomen. Bij twijfel of bezorgdheid is het altijd raadzaam om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.

    Is er een supplement dat helpt tegen diarree bij mijn paard?

    Zoals je in deze blog kunt lezen is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Als aanvullend supplement kun je mijn probiotica geven om de darmflora te ondersteunen. Een optimale  darmflora kan het verschil maken! Het is belangrijk dat je de juiste probiotica kiest. Mijn eigen merk probiotica bevat de juiste levende gisten (Yea Sacc), die ondersteuning bieden aan de darmflora van je paard. Ik zet probiotica vaak in bij paarden ter ondersteuning van het verteringsstelsel. 

    Probiotica voor paarden

     

    Ik heb mijn eigen merk probiotica op de markt gebracht, zodat ik zeker weet dat er de juiste levende gisten (Yea Sacc) in zitten. Als paardendierenarts zie ik veel paarden die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken voor hun verteringsstelsel.

    Ik adviseer vaak naast aanpassing van het dieet om probiotica bij te voeren. Doordat het product sterk geconcentreerd is hoef je maar 10 gram per dag te voeren aan een paard. De probiotica is lang houdbaar en 1 verpakking van 1 kg, is voldoende voor 3 maanden.

    Voor 1 kg probiotica betaal je €69,- euro (incl. BTW). KLIK HIER

    Probiotica voor Paarden