Je kent het wel: de hoeven van je paard brokkelen zeker in deze tijd van het jaar (de droge zomer) snel af. Je paard heeft last van brokkelhoeven! Erg vervelend natuurlijk en zeker ook lastig omdat er veel onwaarheden op internet staan.

Maar hoe zit het nou precies? En wat kun je zelf doen om de hoeven van je paard goed te verzorgen? Je leest het in deze blog.

Wat zijn brokkelhoeven? 

Wanneer je paard last heeft van brokkelhoeven, is het eigenlijk niks anders dan dat er steeds stukken van de hoef afbreken (of afbrokkelen eigenlijk). Dit gebeurt wanneer de hoefwand te lang wordt en niet netjes wordt afgerond. Er komt teveel druk op de te lange hoefwand te staan waardoor deze afbreekt.

Het last hebben van brokkelhoeven is vaak een seizoensgebonden probleem. Wist je dat zomers hoeven vele malen harder zijn dan in de winter, en dat hoeven ’s zomers veel sneller groeien? Dit regelt de hoef zelf en is dus volkomen normaal.

Brokkelhoeven behandelen

De natuur heeft al bepaald dat de hoeven van je paard ’s zomers sneller groeien dan in de winter. Ook zijn de hoeven van je paard harder. Hier kun je niks aan doen. Toch zijn er wel een aantal manieren waarop je brokkelhoeven kunt voorkomen.

Zoals ik al heb vermeld breekt de hoefwand af wanneer deze te lang is. Het regelmatig bekappen van je paard is het eerste wat je kunt doen. Hoewel je in de winter bij veel paarden een interval van 8 weken kunt hanteren, is in de zomer soms 4 weken al te lang. Welk interval voor jouw paard het beste is, hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de hoeven en wat je zelf nog meer doet om de omstandigheden zo ideaal mogelijk te houden. Het zelf bijhouden van de hoeven tussen de bekapintervallen door kan ook echt helpen.

Om de kwaliteit van de hoef goed te houden, is de basis erg belangrijk. De basis is gezonde voeding met de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen, voldoende beweging en het lopen op verschillende ondergronden. Natuurlijk is een goede hoefsmid of bekapper ook super belangrijk bij het voorkomen of genezen van brokkelhoeven.

Biotine brokkelhoeven
Biotine brokkelhoeven

TIP van Iris

Heeft je paard brokkelhoeven zorg dan voor regelmatige bekapintervallen. 

Soms is het nodig om elke vier weken te bekappen. Voorkomen is beter dan genezen!

Heeft je paard een slechte kwaliteit van de hoeven? Dan raad ik vaak aan om biotine bij te voeren. Biotine bevordert namelijk de kwaliteit en groei van de hoef. Het effect van biotine is wetenschappelijk bewezen, alleen moet je het hievoor wel een langere periode bijvoeren. Het duurt natuurlijk een tijd voordat de hoef geheel vervangen is.

Er is een tijd geleden wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de hoeveelheid biotine in de verschillende supplementen die op de markt zijn. In veel supplementen die op de markt zijn is het aandeel biotine te laag om effect te hebben. Er zit dus minder in dan op de verpakking aangegeven wordt. Daarom verkoop ik nu ook de enigste biotine die goed uit dit onderzoek is gekomen, zodat ik zeker weet dat mijn klanten de juiste hoeveelheid biotine gebruiken.

Feiten en fabels over brokkelhoeven

Helaas staan er veel onwaarheden wat betreft het behandelen van brokkelhoeven op het internet. Hieronder zet ik de meest voorkomende feiten en fabels op een rijtje!

Brokkelhoeven voorkom je door de hoeven nat te maken.
Fabel. Eén van de verhalen die de ronde doen is het maken van waterplassen in weilanden en paddocks en het weken/afspoelen van hoeven met water. Het is natuurlijk een feit dat de winters in Nederland vele malen natter zijn dan de zomers. Dit zou natuurlijk invloed kunnen hebben op de hoef. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gekomen dat de hoef een constant vochtigheidsgehalte heeft. Ook maakte de leefomgeving niet uit, de hoeven van paarden uit een natte omgeving bevatte net zo veel vocht als die uit een droge omgeving. Het weken van de hoeven in een plas of met speciale hoefschoenen zorgde niet dat het vochtgehalte in de hoef significant veranderde. Het percentage vocht in de zool nam wel toe. Het vocht in de hoefwand wordt van binnenuit gereguleerd. De te lange stukken hoefwand die afbrokkelen zijn droger dan de rest van de hoef. Door te weken worden deze te lange stukken wel wat zachter, maar wordt ook de zool zachter. Dit wil je eigenlijk niet want dan slijt de zool sneller op harde ondergrond en heb je meer kans op kneuzingen. Het beste is dus om de hoeven niet te weken, maar te zorgen dat de hoeven zeer regelmatig bekapt worden en niet te lang worden.

Het invetten van de hoeven bevorderd de kwaliteit van de hoef en voorkomt brokkelhoeven.
Dit is absoluut een fabel. Invetten heeft totaal geen zin. Hoefvet trekt niet in de hoeven en dat is maar goed ook anders zouden andere stoffen ook in de hoeven kunnen trekken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Laat je niet misleiden door allerlei middeltjes die online te koop zijn, de hoef neemt het niet op dus smeren heeft geen zin.

Biotine versterkt de hoeven.
Feit! Biotine bevat stoffen die zorgen voor een verbetering van de hoefkwaliteit en de hoefgroei. Maar met alleen biotine voeren red je het niet. Regelmatig goed laten bekappen, goede voeding, voldoende beweging etc. is super belangrijk. Het is belangrijk dat biotine voldoende lang gevoerd wordt, het duurt namelijk een lange tijd voor de hoef geheel vervangen is. Daarom raad ik aan om minimaal 6-12 maanden biotine te voeren. Daarnaast is het belangrijk om het juiste supplement met biotine te geven. 

Heeft jouw paard last van brokkelhoeven?

Dan help ik je graag! De biotine die ik verkoop bestaat uit de juiste hoeveelheid biotine. Uit onderzoek is gebleken dat dit de enigste biotine is waarbij er daadwerkelijk de juiste hoeveelheid biotine aanwezig is in het supplement. Ik sta dus volledig achter dit product! 

Voor een verpakking waar je voor 3 maanden voldoende aan hebt, betaal je 49 euro (incl. BTW), de verzendkosten bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER OM TE BESTELLEN!

Iris van Gulik

Deze blog is geschreven in samenwerking met Sanne Douma.