Wat is biotine en hoe werkt het bij paarden?
Biotine is een B-vitamine, ook wel bekend als vitamine B7 of vitamine H. Het is een wateroplosbare vitamine die een cruciale rol speelt in verschillende metabolische processen in het lichaam van een paard. Het is betrokken bij de synthese van vetzuren, de omzetting van voedsel in energie, en de productie van keratine, een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van de hoeven, vacht en huid van het paard.
Paarden kunnen biotine uit hun voeding halen en de bacteriën in de darm van je paard produceren ook biotine.
Wat zijn de voordelen van het geven van biotine aan je paard?
Het dagelijks geven van biotine aan je paard kan verschillende voordelen hebben:
- Sterke Hoeven: Biotine kan bijdragen bij het versterken van de hoeven van je paard, waardoor ze minder snel gaan brokkelen en scheuren.
- Gezonde Vacht: Biotine kan de vacht van je paard ondersteunen, hierdoor kan de vacht van je paard glanzender en gezonder worden.
- Huidgezondheid: Biotine speelt een rol bij het behouden van een gezonde huid en kan ondersteunen bij huidproblemen zoals jeuk en irritatie.
Wanneer moet ik mijn paard biotine geven?
Biotine kan indien nodig dagelijks worden gegeven als onderdeel van de voeding van je paard. Het is vooral gunstig voor paarden die tekenen vertonen van zachte hoeven, brokkelhoeven, hoefscheuren, white line disease, dunne zolen, rotstraal, een doffe vacht of huidproblemen.
Helpt biotine bij brokkelhoeven?
Verschillende studies hebben aangetoond dat biotine kan bijdragen aan het verbeteren van brokkelige hoeven bij paarden. Eén studie wees uit dat paarden die dagelijks biotine kregen, een duidelijke verbetering vertoonden in de kwaliteit van hun hoeven in vergelijking met een groep die geen biotine kreeg. De resultaten toonden aan dat Biotine hielp bij het verminderen van brokkelen en scheuren in de hoeven.
Uit een andere studie kwam naar voren dat de hoeven van de groep die Biotine kreeg sneller groeiden dan de groep die geen biotine kreeg. Dit kan een erg fijn effect zijn bij paarden met hoefproblemen.
Het is erg belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de tijd die nodig is voordat verbeteringen zichtbaar worden. Biotine heeft tijd nodig om zijn werk te doen. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat de structuur van de hoeven daadwerkelijk wordt versterkt en verbeteringen in de hoefkwaliteit merkbaar worden.
De werking van biotine bij het verbeteren van brokkelige hoeven is gerelateerd aan de rol ervan bij de vorming van keratine, het structurele eiwit dat een belangrijk onderdeel vormt van de hoeven. Door de keratinevorming te bevorderen, kan biotine helpen bij het versterken van de hoefstructuur en het verminderen van problemen zoals brokkelen en scheuren.
Wil je meer weten over brokkelhoeven lees dan de blog Brokkelhoeven bij Paarden.
Hoeveel biotine moet ik mijn paard geven?
De aanbevolen dosering van biotine voor paarden varieert, afhankelijk van factoren zoals het gewicht en de behoeften van het individuele paard. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 15-20 mg biotine voor een volwassen paard aanbevolen. Het is belangrijk om de exacte dosering te controleren op de verpakking van het supplement dat je gebruikt, er zijn namelijk supplementen die veel minder van de aanbevolen dagsoering bevatten. Mijn biotine supplement voor paarden bevat per dagdosering van 10 gram 20 mg biotine.
Hoe lang moet je biotine aan je paard geven?
Over het algemeen kan het enige tijd duren voordat de effecten van biotine merkbaar worden. De duur voordat je verbeteringen ziet, kan variëren afhankelijk van factoren zoals de ernst van de hoefproblemen en de algehele gezondheid van je paard. Biotine heeft tijd nodig heeft om zijn werk te doen, het duurt namelijk een tijd voordat de hoeven helemaal vernieuwd zijn.
Het kan 3-6 maanden duren voordat de effecten van biotine zichtbaar zijn, dus wees geduldig en blijf het dagelijk toedienen. Veel paardeneigenaren geven hun paarden continu biotine als onderdeel van hun dagelijkse dieet.
Het is naast het voeren van biotine super belangrijk om te zorgen dat je paard regelmatig bekapt wordt, bij een paard met brokkelhoeven adviseer is elke 4 weken. En dat daarnaast de gehele voeding van je paard geoptimaliseerd wordt.
Welk biotine supplement moet je kiezen voor je paard?
Er zijn verschillende biotine-supplementen op de markt, variërend van poeders tot vloeistoffen en pellets. Het is belangrijk om een supplement te kiezen met hoogwaardige ingrediënten en de juiste doseringen dat specifiek is samengesteld voor paarden. Let bij het kiezen van een biotinesupplement op factoren zoals de zuiverheid, dosering en dragerstof. Mijn biotine heb ik uitgekozen op juiste aantal mg biotine per dag, zo min mogelijk toevoegingen en smakelijkheid. Het is een product dat door vrijwel alle paarden goed gegeten wordt.
Raden dierenartsen het geven van biotine aan een paard met slechte hoeven aan?
Ja, dierenartsen raden biotine aan bij paarden met slechte hoeven, denk hierbij aan brokkelhoeven, scheuren, dunne zolen, rotstraal en white line disease. Bij deze hoefproblemen wil je dat de hoeven steviger worden en sneller gaan groeien en dat is wat biotine bevordert. Mijn advies als paardendierenarts is om biotine te geven naast alle andere aanpassingen die je doet om de kwaliteit van de hoeven te verbeteren. Denk aan de juiste voeding, voldoende beweging en elke 4-6 weken bekappen.
Welke supplementen voor paarden bevatten biotine?
Er zijn tal van supplementen voor paarden op de markt die biotine bevatten. Deze supplementen kunnen verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, waaronder poeders, pellets, en vloeibare formuleringen. Het is belangrijk om de etiketten te lezen en te controleren op de aanwezigheid en concentratie van biotine. Kies een supplement dat biotine in een geconcentreerde vorm levert en dat past bij de specifieke behoeften van jouw paard. Het is altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst te controleren en indien nodig advies in te winnen bij een dierenarts voordat je een nieuw supplement aan het dieet van je paard toevoegt.
Met de juiste dosering en dagelijks gebruik kan biotine een aanvullend onderdeel zijn van het dieet van je paard en kan het helpen bij het bevorderen van gezonde hoeven en vacht. Het is echter belangrijk om te onthouden dat biotine geen vervanging is voor een uitgebalanceerd dieet en goede hoefverzorging.
Wat is het beste biotine supplement voor mijn paard?
Het beste biotine supplement is een supplement dat de juiste hoeveelheid biotine bevat, makkelijk te voeren is, goed gegeten wordt en betaalbaar is. Omdat er weinig supplementen waren die hieraan voldeden heb ik Biotine voor Paarden ontwikkeld. Je geeft maar 10 gram per dag dus doet drie maanden met een verpakking. Paarden eten het makkelijk op.
Is het veilig om biotine te voeren?
Biotine heeft over het algemeen weinig bijwerkingen en is veilig voor langdurig gebruik. Het risico op overdosering is laag omdat het een in water oplosbare vitamine is. Biotine kan gecombineerd worden met de meeste supplementen. Twijfel je stuur dan gerust een berichtje, ik help je graag!
Mag ik biotine geven aan mijn drachtige merrie?
Ja, je mag biotine geven aan een drachtige merrie.
Heeft jouw paard hoefproblemen?
Biotine ondersteunt je paard bij broze of brokkelige hoeven. Door het voeren van biotine aan je paard draag je bij aan een verbetering van de hoefkwaliteit. Biotine heeft namelijk een positief effect op de kwaliteit en groei van de hoeven.
Voor een verpakking waar je 3 maanden dagelijks van kan voeren, betaal je 47 euro (incl. BTW), de verzendkosten bedragen 7,95 per bestelling. KLIK HIER
- Josseck, H., Zenker, W., & Geyer, H. (1995). Hoof horn abnormalities in Lipizzaner horses and the effect of dietary biotin on macroscopic aspects of hoof horn quality. Equine Veterinary Journal, 27(3), 175–182. Geraadpleegd op 5 maart 2024, van https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.1995.tb03060.x
- Reilly, J. D., Cottrell, D. F., Martin, R. J., & Cuddeford, D. (1998). Effect of supplementary dietary biotin on hoof growth and hoof growth rate in ponies: a controlled trial. Equine Veterinary Journal, 30(S26), 51–57. Geraadpleegd op 5 maart 2024, van https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.1998.tb05122.x