Als eigenaar van een paard wil je de beste zorg bieden aan je dier. Je baalt natuurlijk verschrikkelijk als je dierenarts de diagnose astma stelt bij je paard. Astma bij paarden is een ontstekingsreactie van de luchtwegen die wordt gekenmerkt door symptomen zoals hoesten, kortademigheid en soms zelfs een piepende ademhaling. Het kan ernstige problemen veroorzaken en daarom is het cruciaal om de verschijnselen van astma bij je paard op tijd te herkennen en snel te reageren.

Wat is astma bij paarden?

Astma bij paarden, ook bekend als “equine asthma syndrome”, is een aandoening van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door overgevoeligheid van de luchtwegen voor allergenen en irriterende stoffen zoals stof, schimmels en pollen. Het op tijd herkennen van astma bij paarden is vaak een uitdaging voor de eigenaar, waardoor er soms veel te laat een behandeling gestart wordt. Het is belangrijk om rekening te houden met de ernst van de aandoening, aangezien sommige paarden bij een kleine hoeveelheid slijm al hoesten, terwijl andere paarden vol slijm kunnen zitten zonder te hoesten.

Er zijn drie vormen van astma bij paarden: IAD, RAO en SPAOPD. IAD wordt ook wel milde tot matige astma genoemd, terwijl RAO ernstige astma betreft. SPAOPD verwijst naar een pollenallergie die seizoensgebonden kan zijn, wat de diagnose van astma kan compliceren.

Wat veroorzaakt astma bij paarden?

Astma bij paarden wordt vaak veroorzaakt door deeltjes (stof, schimmelsporen etc) die een ontstekingsreactie in de luchtwegen opwekken. Deze deeltjes zorgen voor irritatie, slijm en vernauwing van de luchtwegen, waardoor ademhalen bemoeilijkt wordt. Hoesten kan leiden tot verdikking van de spieren in de luchtwegen, wat de luchtstroom verder belemmert. Dit kan leiden tot het uitrekken van de longblaasjes, ook wel emfyseem genoemd. Paarden kunnen gevangen raken in een vicieuze cirkel van benauwdheid en hoesten. Aanhoudende ontsteking kan littekenweefsel in de longen veroorzaken, waardoor de elasticiteit van de longen afneemt en ademhalen nog moeilijker wordt.

Wil je het antwoord op de volgende vragen over hoesten?

    • Hoesten bij paarden: hoe werkt het?
    • Wat is de oorzaak van hoesten bij paarden?
    • Kunnen er nog andere symptomen naast hoesten voorkomen bij paarden?
    • Wanneer moet ik de dierenarts bellen als mijn paard aan het hoesten is?
    • Wat is de behandeling bij hoesten?
    • Mijn paard hoest bij het aandraven (inspanning), wat moet ik doen?
    • Hoe kan ik hoesten bij mijn paard voorkomen?

Lees dan mijn blog: “Hoesten bij paarden – antwoord op de 7 meestgestelde vragen”.

Wat zijn de symptomen van astma bij paarden?

De symptomen van astma bij paarden vertonen overeenkomsten met die van astma bij mensen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten, neusuitvloeiing en ademhalingsmoeilijkheden tijdens inspanning. In ernstige gevallen kunnen paarden last krijgen van ernstige benauwdheid en een piepende ademhaling. 

Hoe wordt astma bij paarden gediagnosticeerd? 

Astma bij paarden kan worden vastgesteld door een grondig lichamelijk onderzoek en een uitgebreide medische geschiedenis van het paard. Een dierenarts voert ook aanvullende tests uit, zoals een bronchoscopie of longfunctietest, om de diagnose te bevestigen. Het is van groot belang om astma tijdig te behandelen. Een diagnostische procedure genaamd longspoeling kan worden uitgevoerd, waarbij een slang in de longen wordt ingebracht om zoutoplossing in te brengen en weer uit te spoelen. Hierdoor kunnen cellen in de longen worden geanalyseerd onder een microscoop. Hoewel deze test geen specifieke informatie geeft over allergenen, kan het wel een indicatie geven van de aanwezigheid en ernst van de astma.

Het is essentieel om een paard te laten onderzoeken door een dierenarts wanneer het hoest, zelfs als dit slechts af en toe gebeurt. Frequente hoestbuien of een aanhoudend kuchje vereisen zeker aandacht van een paardendierenarts. Ook wanneer een paard begint te hoesten bij het aandraven, is dit niet normaal en vereist het controle van de dierenarts. Hoest jouw paard? Dan help ik je graag, onderaan deze pagina staat hoe ik je kan helpen!

Video over een luchtwegscopie bij je paard.

In onderstaande video leg ik nog eens uit hoe ik een longspoeling doe bij een paard om een luchtwegonderzoek te kunnen doen.

Hoe wordt astma bij paarden behandeld?

De behandeling van astma bij paarden omvat vaak het gebruik van medicijnen die ontstekingen verminderen, slijm oplossen en de luchtwegen verwijden. Hiervoor worden vaak corticosteroïden en bronchodilatoren voorgeschreven. Naast medicatie is het aanpassen van het management van het paard van groot belang. Dit kan betekenen dat het paard weg wordt gehouden uit een  stoffige omgeving en speciale voeding krijgt. Uiteindelijk draait het allemaal om de algehele gezondheid van het paard. Hoewel astma niet altijd voorkomen kan worden, zijn er preventieve maatregelen die genomen kunnen worden. Het bieden van een hygiënische leefomgeving voor het paard, veel frisse lucht, regelmatige veterinaire controles, een gezond dieet en voldoende beweging kunnen allemaal bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van het paard.

 

Maagscopie paard
Balspoeling bij paarden met astma

Hoe kun je astma bij je paard voorkomen?

Hoewel het voorkomen van astma bij paarden niet altijd mogelijk is, kunnen bepaalde maatregelen het risico verkleinen. Het is belangrijk om de blootstelling aan allergenen en irriterende stoffen te verminderen, bijvoorbeeld door je paard continu buiten te laten in de frisse lucht, te zorgen voor goede ventilatie, stofvrije bodembedekking te gebruiken en indien hij op stal staat dan te zorgen voor een schone stal. Door proactief te zijn in het bieden van een gezonde leefomgeving en het nemen van preventieve maatregelen, kan de gezondheid van het paard worden bevorderd en de kans op astma verminderd.

Hoest jouw paard? Dan help ik je graag!

 

Het is super belangrijk om eerst de juiste diagnose te stellen om daarna de juiste therapie toe te kunnen passen als je paard hoest. Na een klinisch onderzoek voer ik meestal een luchtwegscopie uit. Daarbij kijk ik met een camera in de luchtwegen. Dit kunnen we aanvullen met een longspoeling. 

Je mag zelf bij het onderzoek aanwezig zijn, zodat je als je wil zelf je paard vast kunt houden. Je kunt je paard dan ondersteunen en direct zien wat er tijdens het onderzoek allemaal gebeurd en natuurlijk al je vragen stellen.

Wil je een afspraak maken stuur me dan een mailtje via paardendierenarts@irisvangulik.nl of een appje op 06-40313997

Iris van Gulik