Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden op de geboorte van je veulen? Afgelopen jaar heb je besloten om je merrie te laten dekken en ze is drachtig! Je ziet je merrie steeds dikker worden. Nu beginnen de zenuwen te komen want over een paar weken is de geboorte van jouw veulen!! Gelukkig gaat het meestal goed, maar jammer genoeg ook wel eens fout. Daarom is het verstandig om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de geboorte van je veulen. 

 

Een goede voorbereiding  

Er zijn verschillende voorbereidingen die je als toekomstige veulen eigenaar kunt treffen om de kans op het krijgen van een gezond veulen en het behouden van een gezonde merrie zo groot mogelijk te maken. 

 

5 tips om je goed voor te bereiden op de geboorte van je veulen:  

 • Tip 1: Zorg dat je merrie een goede lichamelijk conditie heeft. Hiermee bedoel ik dat de merrie gezond is, voldoende beweging en goed voer krijgt. In de voeding moeten de gehele dracht voldoende vitamines en mineralen zitten! Een goede lichamelijke conditie is van belang voor een vlotte geboorte en een sterk veulen.
   
 • Tip 2: Het is ook erg verstandig om je merrie op het juiste moment te ontwormen en te vaccineren (rhino, influenza en tetanus). De merrie geeft via de biest afweerstoffen aan het veulen. Door dit op tijd te doen krijgt het veulen na de geboorte meteen voldoende afweerstoffen binnen.
   
 • Tip 3: Indien mogelijk de merrie al ruimte tijd voor de uitgerekende datum in de omgeving te plaatsen waar ze ook gaat bevallen. Het geeft een merrie een stuk rust als ze gaat bevallen in een omgeving die ze kent. Daarnaast kan de merrie de juiste antistoffen tegen de heersende ziektekiemen maken maken. Die ze dan via de biest aan het veulen geeft!
 • Tip 4: Zorg dat je een geboortebewakingssysteem in huis hebt! Om te zorgen dat je merrie goed in de gaten kan gaan houden is het erg handig om birth-alarm en camera’s te hebben. Op die manier kan je goed zien als je merrie zich anders gaat gedragen voor de geboorte. Maar belangrijkste is dat je dan kan zorgen dat je bij de geboorte bent en kan ingrijpen als het mis gaat!
   
 • Tip 5: Zorg dat je een veulenkit maakt! In de veulenkit zit alle spullen die je nodig hebt tijdens de geboorte van het veulen. Wat moet er in je veulenkit zitten:
  – Een opgeladen GSM met telefoonnummer dierenarts
  – Staart bandage
  – Schone emmer
  – Ontsmettingsmiddel voor de navel
  – Navelklem
  – Zeep om je handen te wassen als hulp nodig is
  – Glijmiddel
  – Een klysma
  – Zak om de nageboorte in te bewaren 
  – Handdoeken  

 

Ik heb een handige checklist gemaakt zodat je je goed kunt voorbereiden op de geboorte van jouw veulen!  

In mijn Online Veulen Cursus leer ik je alles wat je moet weten over de geboorte van je veulen. Schaf de cursus nu aan met de tijdelijke hoge korting! Direct aanschaffen doe je hier: Veulen Cursus kopen